1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Varga Mihály, az IMF/EU-tárgyalásokat felügyelő kinevezett tárca nélküli miniszter azt kéri Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetőtől, hogy a képviselőcsoport fontolja meg a jegybanktörvény hétfői végszavazásának elhalasztását. Elemzők szerint a törvénymódosítás hiányosságai miatt gyengült durván pénteken a forint, az ugyanis csak az IMF kifogásainak egy részét orvosolná.

Varga Mihály szombaton az MTI-nek azt mondta, az elmúlt napok jegybanktörvényt érintő felvetései, valamint a IMF/EU-tárgyalások előkészítése miatt fordult a mai napon ezzel a kéréssel Rogán Antalhoz. A politikus - akit június 2-i hatállyal neveztek ki tárca nélküli miniszternek, és hétfőn teszi le miniszteri esküjét a parlamentben - utalt arra, hogy a jegybanktörvényről szóló végszavazásra június 4-én, hétfőn kerülne sor az Országgyűlésben.

Egyes dolgok változnak, de...

A Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosítását a kormány nevében Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nyújtotta be az Országgyűlésnek pénteken. A parlament honlapján olvasható javaslat szerint kikerülne a törvényből az a paragrafus, hogy a Magyar Nemzeti Bank megküldi a monetáris tanács napirendjét a kormánynak, és a kormány képviselője szavazati jog nélkül részt vesz a monetáris tanács ülésein. Ugyancsak kikerülhet a törvényből az a bekezdés, amely a monetáris tanács tagjainak súlyos kötelezettségszegés esetén történő felmentését szabályozza, valamint az, amely a monetáris tanács megszűnéséről rendelkezik az euró magyarországi bevezetése esetén.

A törvényjavaslat az Európai Bizottság és a magyar kormány egyeztetése után született, és a bizottság szerint ezzel a jegybanktörvény összhangba kerül az uniós jogszabályokkal. Így a testület lezárja a kötelezettségszegési eljárást. Az Európai Bizottság döntése alapján  a törvénymódosítások jogerőre emelkedését követően kezdődhetnek meg a formális IMF/EU-tárgyalások. Az EB április 25-i döntése után a Nemzetközi Valutaalap szintén jelezte, hogy kész megkezdeni a hitelkeretről szóló hivatalos tárgyalásokat, amint a magyar jegybanktörvény ügyében megszületnek a szükséges törvénymódosítások - közölte korábban az NGM.

Sok figyelmeztetés érkezett, hogy nem elég

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön kiadott véleményében azt írta, hogy a Magyar Nemzeti Bankról szóló módosított törvényjavaslat továbbra sem oldja fel az MNB függetlenségével kapcsolatos aggályokat. Az EKB továbbra is aggályosnak tartja, hogy a monetáris tanács tagjainak száma változtatható, és kinevezhető egy harmadik alelnök. A Nemzetgazdasági Minisztérium az EKB-vélemény megjelenése után az közölte, hogy az EKB és részben az IMF által, a jegybanktörvényben igényelt további finomításokról ötoldalú egyeztetések folynak.

Az Origo.hu pénteki cikkében azt írja, az Országgyűlés olyan törvényjavaslatot készül elfogadni a hétfői zárószavazással, amely nem kezeli az összes problémát a mostani jegybanktörvénnyel kapcsolatban.  Az Európai Unió és az IMF korábban jelzett kifogásainak egy részét ugyan orvosolja az új törvénytervezet, és így azt talán elkerülhetjük, hogy fennmaradjon a jegybanktörvény miatt indított kötelezettségszegési eljárás Magyarországgal szemben, de az Európai Központi Bank (EKB) és az IMF is a napokban jelezte, hogy ez kevés lesz.

Jól alulteljesítettük a zlotyt és a koronát

A piaci szereplők eddig arra számítottak, hogy június 4-e után elindulhatnak a tárgyalások, ám ha a hétfői zárószavazáson változatlan formában megy át a törvény, akkor megint csúszhatnak a tárgyalások, ezt a bizonytalanságot pedig megsínyli majd a forint, és drágábban lehet csak finanszírozni az országot.

A piaci folyamatokat látva valószínűleg a befektetők is ettől tartanak, pénteken délelőtt durván gyengült a forint, és ezúttal nem csak a nemzetközi - főleg spanyol - aggodalmak miatt. A többi régiós deviza ugyanis sokkal jobban tartotta magát az euróval szemben – így az Origo.hu. Pénteken estig a forint az euróhoz képest 1,5 százalékkal gyengült, a lengyel zloty csak 0,5 százalékkal, a cseh korona pedig lényegében változatlan maradt a Stooq.com adatai szerint. Az euró  záróár a péntek este 305 forint körül volt, de napközben a 307 forintot is elérte az árfolyam.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG