Hirdetés

Fordulat 127 év után: ezt is elhappolja Kína Amerikától?

Fellegi Tamás, 2015. november 06., 06:08

127 éves az amerikai alumíniumipar, melyet egy patinás cég, az Alcoa képvisel elsősorban. Az alumíniumkohászatban azonban Amerika egyre kevésbé tudja tartani az iramot a feltörekvő Kínával, így az egész iparágnak leáldozhat, írja a Bloomberg.

Mintaiparág volt

Annak idején, mikor a második ipari forradalom zajlott, az egyik legnagyobb felfedezés volt a könnyű fém, melynek ugyan energiaigényes az előállítása, de lehetővé vált általa a könnyű üdítős-, és sörösdobozoktól a repülőgépekig számtalan termék gyártása. Most viszont, sok más árupiaci termékkel együtt úgy bezuhant az alumínium ára, hogy az amerikai termelés már egyre kevésbé tartható fenn. Idén harmadával csökken az amerikai alumíniumgyártás, és ha lenn maradnak az árak, jövőre teljesen meg is szűnhet.

Hirdetés

Már fel sem tűnik

Ez kellemetlen az iparág dolgozóinak, de világszinten fel sem tűnik. Az idei csökkentés 31 százaléka az amerikai termelésnek, viszont a világ össztermelésének kevesebb, mint 1 százaléka. vagyis az egykori alumínium-óriás Amerika ma már alig számít az iparágban. A termelés oda települ át, ahol olcsóbb: főleg Oroszországba és Kínába. Míg az amerikai termelés az idei csökkenés előtt kb másfél millió metrikus tonna volt, addig Kína már 10 éve is 8 millió tonnát termelt, most pedig már több mint 30-at.

A kész termékek gyártóinak persze nem olyan nagy tragédia ez: nekik mindegy, hogy Amerikából kapják a nyers alumíniumot, vagy Kínából. Azt mondják, ez nem az az iparág, ahol patrióta módon ragaszkodnak az amerikai termeléshez: verseny van, és az dönt el mindent.

Alumínium felnik a székesfehérvári gyárban - fotó: alcoa.com
Fotó: alcoa.com

Energiaigényes ágazat

Az alumínium árának esése bő 4 éve tart, akkor 2800 dollár volt egy tonna, most már 1500 alatt jár. Ezen a szinten pedig már veszteséges az amerikai termelés, sőt, szakértők szerint a világ termelőinek fele már bajban van.  Nem úgy Kínában, ahol óriási kapacitások épültek ki, bármennyit képesek gyártani, és még mindig nyereségesen. Kína ma már a világ nyersalumínium termelésének felét adja, tíz éve ez még csak a negyede volt.

Néhány amerikai üzem még azért megmaradhat, elsősorban azok, akik olcsó energiához jutnak, például vízerőművek közelében. Az iparág ugyanis rendkívül energiaigényes, ezáltal környezetvédelmi szempontból is problémás, ha nem megújuló energiát használnak fel. Így azért ez a szempont is szerepet játszik abban, hogy Amerikában nem tekintik olyan nagy drámának az iparág leépülését.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Kibocsátani mindenütt jó, de a legjobb otthon

Kibocsátani mindenütt jó, de a legjobb otthon

Csökkentik a felesleges bürokráciát, támogatják a bankok technológiai fejlődését és erősítik a pénzügyi szektor stabilitását is a bankok szavatoló tőke számítására vonatkozó, az eddigi prudenciális keretrendszert (CRD, CRR) módosító új változásai. A Magyar Nemzeti Bank szakértőjének szakcikkét közöljük.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 268 300 forint volt novemberben. Én ennél