Hirdetés
Hirdetés

Összeomlottak a Mészáros-cégek, rémület a Fehér-házban

Fellegi Tamás, 2018. március 07., 10:30

Pánikszerűvé vált a tavalyi év mánia-papírjainak eladása: zuhannak az úgynevezett Mészáros-papírok, de a nyomukban a magasba szállt többi kis cég is. A nemzetközi piacokon Trump gazdasági tanácsadójának távozása okoz ijedelmet. A Mol viszont remek formában, a forint erősödik, a dollár gyengül.

Lemondott Gary Cohn, az amerikai elnök gazdasági főtanácsadója, akit stabilnak, kiszámíthatónak tartottak, egyfajta garanciáknak az amerikai gazdaságpolitika kiegyensúlyozottságára. A befektetők erre érthető módon megriadtak: az amerikai határidős indexek (melyek nem túl logikus módon egész nap nyitva vannak, akkor is, amikor maguk a tényleges piacok nem), nagyot estek, és ennek nyomában már Ázsia is lejtőre került.

Amazon
Amazon, új csúcs

Mindazonáltal a tegnapi kereskedés Amerikában kiegyensúlyozott volt (még a lemondás előtt): a piac két vezető papírja, a Netflix és az Amazon új csúcsra ment. A Netflix már harmadik napja teszi ezt, az Amazon tegnap érte el az új rekordot 1500 dolláron.

Hirdetés

Ma már Európában is esés tapasztalható, bár ennek mértéke nem vészes, többnyire fél százalék alatti. A BUX viszont pluszban van 100 pontos emelkedéssel, köszönhetően a Mol szárnyalásának: az olajpapír 1,7 százalékot emelkedik 2924 forintig. A Richter a tegnapi szárnyalás után bő egy százalékos mínuszban van 5800 forinton, az OTP alig mozdul, ára 11 210 forint.

Folytatódik viszont a tegnapi pánikszerű menekülés azokból a részvényekből, amelyek a tavalyi évben határtalannak tűnő emelkedést produkáltak. A korábban leginkább Mészáros-cégeknek nevezett konglomerátumok közül az Opus 12 százalékot esik 445 forintig, milliárdos forgalom mellett. A Konzumot sokáig tartotta a 2600 forintnál húzódó támasz-szint, de aztán átesett rajta egész 2300 forintig, ami 13 százalékos mínusz..

Mindazonáltal, aki egy éve vett a két papírból, még mindig szinte végtelen nyerőnek örvendhet: az Opusnál ez közel tízszeres, a Konzumnál 40-50-szeres. nem kizárt, hogy épp azok szórják most ki a papírokat, akik türelmesen ültek rajta, de most nem akarják megkockáztatni, hogy a gigantikus nyereség tovább olvadjon.

Az Appeninn 11 százalékkal 462 forintig esik, a CIG-Pannónia 8 százalékkal 360 forintig. Az előbbi csoporthoz nem tartozó, de azok nyomában korábban nagyot emelkedő részvények közül a Nordtelekom 9 százalékot zuhan 39,6 forintig, a SET 8 százalékot 206 forintig.

Az olaj piacán kisebb gyengülés mutatkozik: a WTI 62, a Brent 65 dollár. A forint erősödik: eurónként 312,86 a kurzus, a dollár gyengült az euróhoz képest, 1,2410 a zöldhasú eurónkénti árfolyama.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Világbotrány a Boeingnél: milyen repülők jutottak még erre a sorsra?

Világbotrány a Boeingnél: milyen repülők jutottak még erre a sorsra?

Az, hogy gyanúsan hasonló körülmények közt lezuhant két, szinte vadonatúj repülő, az egész világot sokkolta, és a Boeing 737 MAX gépeiben mindenki kételkedni kezdett. A világ légügyi hatóságai megvonták a típus engedélyeit, így ezek a modellek most csak a hangárokban állnak. A történelem során fordult már elő hasonló, igaz, nem sokszor – megnéztük a korábban a szégyenpadra került repülőket.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • A részvények, vagy a kötvények teljesítettek jobban a Lehman-válság óta?

    2019. március 14., 17:00
    A részvények, vagy a kötvények teljesítettek jobban a Lehman-válság óta?

    A tíz évvel ezelőtti pénzügyi és tőkepiaci válság óta a magyar hosszú kötvényalapok túlteljesítették az inflációt és az RMAX rövid futamidejű állampapír-indexet is, bár a MAX indexet legtöbbjük már nem érte utol. Többségük 6-9 százalék közötti éves hozammal örvendeztette meg befektetőit, ami így is több mint fele a jóval kockázatosabb részvényalapok teljesítményének.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?