Hirdetés
Hirdetés

Tankönyvi klimax az Amazonnál, zuhan a svájci frank

Fellegi Tamás, 2017. július 28., 10:37

Megvadultak az Amazon befektetői, de aztán kijózanodtak a gyenge negyedéves eredményre. Magasan az olajár, az európai tőzsdék esnek, nagy a forgalom a Richterben.

Tegnap Amerikában a legjobban vágtató, és immár 500 milliárd dolláros nagyságot is átlépő két internetes óriás befektetői elvesztették a türelmüket, akik eddig lemaradtak, most bármi áron rohantak venni, a shortosok pedig kapituláltak. Ahogy ez megtörtént a kereskedés elején teljesen eszement árakon, lecsillapodtak a kedélyek, megjöttek a vevők, és visszatolták az árfolyamot a Facebooknál kisebb, az Amazonnál jóval nagyobb mértékben.

Amazon: az égben kezdett, majd nagy forgalommal visszatömték
Amazon: az égben kezdett, majd nagy forgalommal visszatömték

Ezt a folyamatot klimaxnak nevezi a tőzsdei szaknyelv, amikor a felfelé tartó trend egy őrületben csúcsosodik ki, majd átmenetileg vagy végleg kifullad, megfordul. A felfokozott hangulatra jellemző, hogy a kereskedés elején az összes sajtóorgánum bejelentette, hogy az Amazon-főnök Jeff Bezos lett a világ leggazdagabb embere, de a kereskedés végére ez már okafogyott kijelentés lett: pár órát tartott csak a pünkösdi királyság.

Hirdetés

Az Amazonnál minderre még rátett egy lapáttal a kereskedés után megjelent, csalódást keltő negyedéves eredmény. A cég árbevétele ugyan szépen nő, de a költségei is, így a profit továbbra sem magas.

Európában ma esnek a főbb indexek, a francia CAC-40 egy százalék mínuszban van, a német DAX fél százalékot esik. A BÉT-et a Richter negyedéves jelentése tartja izgalomban, de miután nem lett különösebb érdekesség, a cég továbbra is kiegyensúlyozottan, stabilan működik, az árfolyam alig változik, csak a forgalom nagy.

Ma is élénk a Konzum kereskedése, a papír kisebb-nagyobb mínuszban hullámzik, volt 1415 forint is, 1598 is a nap folyamán, remek hullámvasútra lehet felülni.

Gyengült a svájci frank az euróhoz képest, immár a legalacsonyabb értéken van a 2015. januári árfolyamgát elengedése óta, egy euróért több mint 1,13-at adnak belőle. Tovább drágult az olaj: a WTI 49 dollár, a Brent több mint 51. Ez már nem csak a gyengülő dollár hatása, hisz tegnap óta alig változott az amerikai deviza árfolyama, az olajár viszont szépet ugrott.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Végre elkezdtünk bátrabban vásárolni - erre egyből megpróbálnak becsapni

Végre elkezdtünk bátrabban vásárolni - erre egyből megpróbálnak becsapni

Az internetes kereskedelem háromszor olyan gyors tempóban bővül, mint a hagyományos - egyre gyakrabban vásárolunk hazai és külföldi weboldalakról, online áruházakból. De honnan tudhatjuk, hogy nem vernek át? Miről ismerszik meg a csaló webshop, mobilapp, hamis reklám? Ha mégis horogra akadtunk, mi a teendőnk?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?