Hirdetés

Trump beszédet tartott a rakétázásról, exponenciális pályán a palládium

Eidenpenz József, 2020. január 08., 18:25

Gyorsan megnyugodtak a tőkepiacok a hajnali iráni rakétatámadás után, olyannyira, hogy Amerikában, Németországban vagy Budapesten szépen emelkedtek az indexek ma. A kezdeti pánik leginkább az arany és ezüst árán látszott meg, de később ezek is visszacsúsztak, sőt mínuszba mentek át. A palládium viszont tovább ragyog.

Hajnalban nagy riadalom volt a tőkepiacokon, amikor kiderült, hogy Irán rakétákat lőtt ki Irakban levő amerikai bázisokra. Azután azonban hamar megnyugodtak a piacok, talán azért, mert a rakéták kevés kárt okoztak. Ugyanakkor mindenki azt találgatta, hogy milyen további megtorló lépések, támadások várhatók.

Az ijedtség csúcsa az volt, hogy a korai órákban kevés nyitva tartó kereskedési rendszer egyikén, a határidős arany– és ezüstpiacon elszálltak az árak. A sárga fém éjszaka 1611, a szürke 18,89 dollárig ugrott fel. Nem sokkal később azonban visszatértek egy alacsonyabb szintre, sőt most már esnek, 1557 és 18,14 dollár az áruk.

Hirdetés

Donald Trump amerikai elnök magyar idő szerint este fél hat körül beszédet tartott, ahol arra hívta fel a nyugat-európai nagyhatalmakat, hogy vonuljanak ki az Iránnal kötött nukleáris megállapodásból. Elmondása szerint egyetlen amerikai vagy iraki katona sem sérült meg a támadásban. A beszédet megfigyelők úgy értékelték, hogy a feszültség enyhülésére enged következtetni.

Szépen ment a BUX

A részvénypiacok ma az események fényében meglepően jól teljesítettek. Az amerikai indexek 0,7 százalékos pluszban vannak, itthon a BUX index egy százalékkal ment fel. Mind a négy nagyobb cégünk részvénye emelkedett, a forint stabil, 331,20 az euró. Az európai részvények vegyesen viselkednek, a német, francia index emelkedett, a brit, belga, svéd mutatók kissé estek.

A nap, a hét, a hónap, az év… legnagyobb nyertese a palládium. Ezt az utóbbi években, nagyjából 2016 elejétől rengetegszer leírhattuk. A főleg az autók katalizátoraiban használt fém iránt változatlanul erős a kereslet, az árfolyam évek óta feljebb és feljebb kapaszkodik. Ma is több mint két százalékkal ugrott meg eddig.

60 százalék egy év alatt

Az utóbbi időben az emelkedés gyorsulni látszik, szinte már parabolikus pályán mozog az árfolyam. A napokban átlépte a 2000 dollárt unciánként, és csak megy tovább. A politikai feszültségek miatt a többi nemesfém is megyeget az idén, de ettől jóval elmaradó mértékben.

Palládium (piros), arany (sárga), ezüst (szürke), platina (zöld vonal). Forrás: Tradingview.com
Palládium (piros), arany (sárga), ezüst (szürke), platina (zöld vonal). Forrás: Tradingview.com

Tavaly a palládium mintegy 60, az arany 19, a platina 22, az ezüst 15 százalékkal ment fel. Ezzel a részvénypiacok egy részét igen, más részét nem sikerült utolérniük. (Az S&P 500 amerikai index 28,9, a Nasdaq Composite 35,2, a német DAX 25,2 százalékkal emelkedett.)

Több a kereslet, mint a kínálat

Meddig mehet ez így tovább? A palládiumot állítólag lehetséges lenne a már kevesebb, mint felébe kerülő platinával helyettesíteni. De az átállás túl sokba kerülne az autógyáraknak, így nem lépik meg.

Egyes fémek tőzsdei határidős árfolyamának teljesítménye (2019. dec. 31.)
1 2 3 5 10 Kód
év (%) év (%) év (%) év (%) év (%)
Arany 18,9% 15,7% 31,4% 28,6% 38,8% GC.F
Réz 6,3% -14,7% 12,5% -1,1% -16,2% HG.F
Palládium 59,5% 75,6% 169,0% 139,0% 369,0% PA.F
Platina 22,1% 3,2% 4,0% -19,1% -33,5% PL.F
Ezüst 15,3% 4,2% 9,7% 14,2% 6,2% SI.F
Vasérc 27,0% 24,5% 27,6% 31,4% -33,3% TR.F
(Forrás: Stooq.com)

Bár az autóipar lassulásának egyes országokban vannak jelei, a környezetvédelmi előírások szigorítása is a palládium-kereslet emelkedéséhez vezetett. Eközben a főleg Oroszországból és Dél-Afrikából érkező kínálat szűkös. Szakértők szerint már nyolc éve jelentősen meghaladja az éves kereslet (11,1 millió uncia) a kínálatot (hétmillió). Ezt a szaldót még az újrahasznosított fém évi 3,1 millió unciányi mennyisége javítja.

Helyettesítik?

A SeekingAlpha rendszeres árupiaci szerzője szerint azonban ha a palládium és a platina közötti árrés meghaladja a 900 dollárt, akkor nagyot nő annak a valószínűsége, hogy a palládiumot nagyobb arányban platinával helyettesítik. A differencia jelenleg már 2063–962, azaz 1101 dollár. Eközben tavaly már a platinakereslet is meghaladhatta a kínálatot.

(Az aranyról az Mfor.hu ma itt írt.)

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Terjed a koronavírus, de ne pánikoljunk! - A hét sztorija

Terjed a koronavírus, de ne pánikoljunk! - A hét sztorija

Múlt vasárnap új szakaszába érkezett a koronavírus azzal, hogy Észak-Olaszországban tömeges fertőzéseket és haláleseteket jelentettek. Az utána következő napokban már Horvátországban, Ausztriában és Romániában is regisztráltak fertőzötteket a szomszédok közül, de a WHO szerint Európában nemigen lesz ország, amely kimarad a járványból. Nálunk ugyan még nincs koronavírussal fertőzött beteg, kisebb-nagyobb pánikhangulat viszont igen.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Infláció? Forintgyengülés? Vírus? Mélyponton a Magyar Állampapír Plusz

    2020. február 27., 16:24
    Infláció? Forintgyengülés? Vírus? Mélyponton a Magyar Állampapír Plusz

    Még egyszer sem volt ilyen alacsony a MÁP Plusz jegyzési eredménye, mint a múlt héten. Ebben szerepet játszhat a vártnál magasabb infláció, a várnál gyengébb forint, esetleg kisebb mértékben a koronavírus is. De ne feledjük: az infláció a múltról szól, a kamatok pedig a jövőre vonatkoznak.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?