Hirdetés
Hirdetés

Aljas csalók támadnak: hogy lehet milliárdokat keresni a pusztító katasztrófákon?

2017. szeptember 17., 10:35

Az egész világ lesokkolódva nézte, hogyan tarol le többi amerikai megyét és a karibi térséget előbb Harvey, aztán Irma. A hurrikánoknak még vége sem volt, mikor az amerikai kormány kiküldte figyelmeztető mailjeit arról, hogy sokan akarnak a viharokra hivatkozva átveréssel pénzt szerezni. Így váltak a természeti katasztrófák a csalók játszóterévé.

Alapvetően az Economist cikke szerint az látszik, hogy a bűnözők két irányból próbálják megfejni a tragédiákat. De mik ezek?

Egyrészt, ami talán senki sem lep meg, sokan utaznak az emberek adakozókedvére, soha annyi segélyszervezet és alapítvány nem jön létre olyan rövid idő alatt, mint egy katasztrófa idején. Összedobni egy site-ot vagy egy közösségi média oldalt egy nem létező szervezetnek nem kerül sok erőfeszítésbe, ez aztán nagyon könnyű vadászterületet nyújt a hiszékenyeket lehúzni vágyó átverőknek.

Arról, hogy hogyan pusztított a két hurrikán, itt és itt írtunk a Privátbankár.hu-n >>>

2005-ben a közösségi oldalak még nagyon gyerekcipőben jártak, ugyanakkor a Katrina hurrikán pusztítása után pár héten belül megjelent a semmiből 4000 új websitte, amelynek jelentős része a katasztrófa nevében akart pénzt szerezni.

Hirdetés

A Facebook megjelenésével most még nehezebb dolga van a hatóságoknak, ráadásul egy átverős oldalt a világ bármely pontjáról össze lehet hozni, ezzel is nehezítve az elkövetők megtalálását.

Egyre komolyabb biztosítási csalások

Másrészt az átverős ál-segélyszervezeteknél sokkal veszélyesebbek a biztosításokkal és segélyekkel trükközők. Nem is olyan régen ítéltek el egy georgiai férfit azért, mert azt állította, hogy elvesztette mindenét a louisana-i Katrina, a szintén louisana-i és texasi Rita, majd a floridai Wilma hurrikánokban, egyenként 30 ezer dollárt kaszálva ezzel.

Az amerikai biztosítók régóta küzdenek azzal is, hogy egyre többen mennek szándékosan az elárasztott területekre, hogy behúzhassák az autókból a biztosítási pénzt. Ez olyan mértékeket öltött, hogy a kormány egy becslése szerint a Katrina és Rita hurrikánok után kifizetett 6 milliárd dollárnyi segélyekből 1 milliárd landolt csalóknál.

De nem csak a segélyekkel trükköznek, az újjáépítéskor is komoly pénzek tűnnek el szinte nyomtalanul. Greg Abbott texasi kormányzó arra számít, hogy Harvey után 180 milliárd dollárnyi újjáépítési költség lehet, ez a 2. legdrágább amerikai katasztrófa lenne az 1871-es chicagói tűzvész után, ahol a város kétharmada teljesen megsemmisült.

Sok a házaló csaló, akik újjáépítési előleget szed, míg mások mindent bejelentenek megsemmisültnek a biztosítók felé, majd nyugodtan továbbadják eBay-en és hasonló platformokon. Sőt, a tavalyi houstoni árvíz után összesen mintegy 10 ezer, a viharban állítólag megsemmisült autót raktak rendbe és adtak el viszonteladókon keresztül. Alapvetően a katasztrófák a legjobbat és a legrosszabbat hozzák ki az emberekből, hiszen az itt említett csalók mellett több millió önkéntes dolgozott a védekezésben, vagy segített távolról pénzzel.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Gyenge a forint, szakad a Mol, tépik a Nordtelekomot

Gyenge a forint, szakad a Mol, tépik a Nordtelekomot

A részvénypiacok nem túl vidámak, ami érthető is, miután Amerika minden nap lenn zár a napközbeni felpattanás után. Európa kicsit esik, a BUX nagyot, élen a Mollal, de limittel ugrik a Nordtelekom, miután magas áron emel tőkét a cég. Nem tudja összeszedni magát a forint.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?