Hirdetés
Hirdetés

Főhet a lakáshitelesek feje: mi lesz, ha jön a kamatemelés?

2019. február 22., 13:01

A Magyar Nemzeti Bank nemrég azt kommunikálta, hogy az idei évben már megindulhat a kamatemelés, ami több ezer lakáshitel törlesztőjére lesz hatással. A Bank360 segítségével összegyűjtöttük azokat a lépéseket, amelyeket ha idén meglépsz, 2019-ben sem okoz majd fejfájást a lakáshiteled.

Nagyot fordult a világ 2018-ban, a magyar lakosság már óvatos és nem akármilyen kölcsönöket vesz fel: az újonnan kihelyezett jelzáloghitelek ma már 70 százalékukban kiszámítható és biztonságos kölcsönök, hosszú kamatperiódussal. Az óvatosság indokolt: a Magyar Nemzeti Bank nemrég azt kommunikálta, hogy az idei évben már megindulhat a kamatemelés, ami több ezer lakáshitel törlesztőjére lesz hatással.

A többségnek ugyanis még mindig változó kamatozású a jelzáloghitele, ilyenek például a forintosított kölcsönök is. A változó kamatozású hitelek a teljes lakáshitel-állomány több mint felét teszik ki, azaz a lakáshitelesek több mint fele van még veszélyben egy esetleges kamatemelés miatt. Ez azt jelenti, hogy már a legkisebb változtatás is ezer forintokkal dobhatja meg a törlesztőrészletet, ha nem lépünk időben.

Hirdetés

Van megoldás

Szerencsére azért nem maradnak védelem nélkül azok sem, akiknek még változó kamatozású a hitelük. A Bank360 az alábbi lépéseket ajánlja, hogy biztonságban tudják magukat a későbbiekben is:

Előtörlesztés: akár a törlesztőrészleten felül is fizethetünk vissza a hitelünkbe, ha erre megvannak az anyagi lehetőségeink. Az előtörlesztés egy jó módja annak, hogy mihamarabb visszafizessük a kölcsönt, a futamidő lejárta előtt. Fontos viszont észben tartani, hogy az előtörlesztésnek díja van, amely pénzintézettől függően az előtörlesztett összeg 1-2 százaléka. Ráadásul, ha ezt az első 3-5 évben tennénk, az esetlegesen elengedett kezdeti költségeket is visszafizettetik velünk. Persze van olyan helyzet, amikor díjmentesen törleszthetjük elő a hitelt: évente egyszer legfeljebb 200 000 forintig ez ingyenes, illetve Minősített Fogyasztóbarát Hiteleknél legfeljebb 1 százalék lehet ez a díj, ha pedig lakástakarékból törlesztünk elő, teljesen ingyenes. Az előtörlesztéssel tehát érdemes élni, hiszen vagy a futamidő vagy a tőketartozás lesz kevesebb, azaz vagy hamarabb érünk a futamidő végére, vagy a törlesztőrészlet lesz alacsonyabb.

Hitelkiváltás: még fontosabb lépés, amit még idén megtehetünk. Változó kamatozású hitelünket lecserélhetjük egy fix kamatozásúra, ezzel biztosítva a stabil törlesztőrészletet az elkövetkezendő évekre. A folyamat során egy új hitelt veszünk fel – immáron hosszabb, vagy teljesen fix kamatozással – amelyből kifizetjük a meglévő tartozásunkat (gyakran ezt a két bank egymás között rendezi le), onnantól pedig már csak az új hitel törlesztőjét kell fizetnünk. Ma még elenyésző azon hitelszerződések száma, amelyeket ilyen céllal kötnek az ügyfelek, azonban mindenképpen ez az egyik legjobb lépés, amelyet változó kamatozású lakáshitellel tehetünk a saját anyagi biztonságunkért.

Arra azért érdemes felkészülni, hogy az új hitel kezdetben drágább lehet: minél hosszabb a kamatperiódus, annál magasabb lesz a teljes hiteldíjmutató. A Bank360-n kalkulált hitelek THM-je például átlagosan nagyjából 5 százalék, míg a változó kamatozásúaké 2-3 százalék körül indul. Ez azonban gyorsan változhat, ha beindul egy kamatemelés, hiszen éven belül akár több százalékponttal is emelkedhet a változó kamatozású hitel kamata, ami ezreket jelenthet a törlesztőrészletben. Ezzel szemben egy fix kamatozású hitelnél a törlesztőrészlet akár 20 évig is ugyanakkora maradhat.

Szerződésmódosítás: van egy jó hírünk, nem kell mindig végigmenni a hitelkiváltás folyamatán, egyes pénzintézeteknél lehetőség van egyszerű szerződésmódosítással is hosszabb kamatperiódusra váltan. Ekkor a bank egy egyszeri díj ellenében újrakalkulálja a konstrukciót és a választott kamatperiódushoz igazítva állapítják meg az új törlesztőrészletet. Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteleknél a kamatperiódus váltást megelőző 30 nappal tudjuk jelezni erre vonatkozó kérelmünket. Ha ezt megtesszük a bank szintén meghosszabbítja a kamatperiódust. Ezek a lehetőségek bankonként eltérők lehetnek, így mindenképpen érdeklődjünk a hitelintézetünknél, hogyan tudnánk fixálni a kamatokat.

Adósságrendezésnél is csak megfontoltan

Ahogy minden más hitel esetében is, úgy adósságrendezésnél is nagyon fontos, hogy alaposan járjuk körül, milyen elérhető lehetőségek vannak a piacon, hiszen tízezer forintos különbségek lehetnek a törlesztőrészletekben. Ahogy ilyen esetben mindig, úgy ekkor is segítségünkre lehet egy hitelkalkulátor, amellyel összehasonlíthatjuk a legalkalmasabb adósságrendező kölcsönöket, de akár az előtörlesztési lehetőségeket is megismerhetjük.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Cofidis Fapados kölcsöne 60 299 forintos törlesztőrészlettel és 7,90 százalékos THM-mel vehető fel, de hasonlóan jó ajánlat a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsöne 60 566 forintos havi törlesztőrészlettel és szintén 7,90 százalékos THM-mel lehet a tiéd. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék. Szintén kedvező a Raiffeisen Bank új ügyfeleknek szóló ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elkészült a titkos jelentés, amelyen eldőlhet Trump sorsa

Elkészült a titkos jelentés, amelyen eldőlhet Trump sorsa

Robert Mueller, a róla elnevezett különleges bizottság vezetője átadta a 2016-os elnökválasztási kampány idején a Trump-kampány munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszásról szóló vizsgálat jelentését. A dokumentumot William Barr igazságügyi miniszter kapta meg. Ezzel a Mueller-bizottság vizsgálatai végleg lezárulnak. A jelentés egyelőre nem nyilvános.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?