Hirdetés
Hirdetés

Digitális kerítések az égen: forradalom jön a drónoknál

2018. február 20., 15:38

A világ első drónkövető és biztonsági IoT technológiájával védené az égboltot a Vodafone.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások. Regisztráljon most! >>

A Vodafone elkezdte tesztelni a világ első légi irányítási drónkövető és biztonsági megoldását. A repülőgépek védelmére tervezett megoldás segítségével megelőzhetők lesznek a véletlenszerű, vagy szándékos berepülések olyan kritikus helyszínek közelében, mint a repülőterek, a büntetés-végrehajtási intézetek, vagy a kórházak.

A kereskedelmi forgalomban kapható civil drónokat kis méretük miatt a hagyományos radar nem tudja érzékelni. Ennek ellenére világszerte komoly veszélyt jelentenek a légiközlekedésre, különösen a repülőterek közelében. A drónokat bűncselekményekhez is használják (drogcsempészet), a bizonsági és hírszerzési hatóságokat azonban egyre inkább aggasztja, hogy a terroristák kisméretű, ugyanakkor halálos robbanószerkezetek szállítására átalakított drónokat is bevethetnek a GPS segítségével bemért célpontok ellen.

Hirdetés

Nagy ígéretek: a számládon is látni fogod az áfacsökkentést

Január végén már érezni lehet majd az áfacsökkentést az internetárakon a szolgáltatók szerint. Tovább >>>

A repülőgépek drónok általi veszélyeztetettsége rohamosan növekszik. Az „Egységes európai égbolt” légiforgalmi szolgáltatási kutatási projekt (SESAR) elemzése szerint 2050-re Európai Unió sűrűn lakott területei felett a drónok több mint 250 millió repülési órát teljesíthetnek majd évente – ez a hagyományos légi járművek összesített éves repülési idejének mintegy hétszerese.

Programozható virtuális kerítés

A Vodafone által kidolgozott új technológia ezen felül növeli az Európai Unió esélyét, hogy a dróntechnológia területén a globális innováció központjává válhasson, az Európai Bizottság ’U-space’ elnevezésű, innovatív és biztonságos drón-üzemeltetésére vonatkozó elképzelésével összhangban.

A rádiós helymeghatározó rendszere (Radio Positioning System - RPS) többek között képes követni minden drónba beépített 4G modemet és SIM-kártyát, amely képes valós időben követni a drónokat 50 méteres hibahatáron belül. védelmet nyújtó virtuális fal (geofencing), amelynek lényege, hogy a drónokat be lehet programozni, hogy amint egy előre meghatározott tiltott zóna (pl. repülőtér vagy büntetés-végrehajtási intézet) közelébe kerülnek, automatikusan szálljanak le, vagy térjenek vissza a kezelőhöz.

Az RPS helymeghatározási adatok sokkal nehezebben törhetők fel és kevésbé manipulálhatók, mint a GPS lokációs adatok, a drón irányításához használt adatkapcsolat pedig jelentős előnyöket (valós idejű visszajelzés) kínál az üzemeltetőnek a jelenlegi rádiós drónirányítási protokollokhoz képest. A technológiát mesterséges intelligencia algoritmusokkal is ötvözik, ami igen nagyszámú drón követését és irányítását teszi lehetővé.

Idén további kísérleteket tervez a szolgáltató Spanyolországban és Németországban az illetékes hatóságok koordinálása mellett. A kísérletek célja, hogy a Vodafone drónkövető és biztonsági technológiája már jövőre kereskedelmi forgalomba kerülhessen.

Iszik, vagy repül? Megtiltanák az ittas drónozást Amerikában

Elegük van az amerikaiaknak a felelőtlen drónreptetésből, új törvényeket fogalmaznának. Részletek >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Támadnak a szuperbaktériumok – ki nem találod, mi lehet a gyógyír

Támadnak a szuperbaktériumok – ki nem találod, mi lehet a gyógyír

Napjainkban egyre nagyobb gondot okoznak az úgynevezett szuperbaktériumok, ezek ugyanis rendkívül ellenállóak az antibiotikumos kezelésekkel szemben. Egy-egy új baktériumtörzs fejlődése így soha nem látott, súlyos betegségek kialakulásához vezethet. Szerencsére a tudósok találtak egy módszert, amivel felvehetik a harcot – ehhez azonban előbb meg kell fejniük egy kacsacsőrű emlőst.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX37689.09-3.09%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?