1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Paál Zoltán, a MABISZ életbiztosítási tagozatának elnöke szerint a nemek közti egyenlőséget előíró uniós direktíva kiterjesztése épp hogy méltánytalan helyzetet teremtett. Azt kellett volna vizsgálni, hogy a nők és férfiak mennyit kapnak vissza a befizetett díjakból - a helyzet decembertől sokkal igazságtalanabb lesz.

Későn ébredtek a biztosítók

Hazai biztosítókat kérdeztünk
A biztosítók december vége után drágábban kínálhatják bizonyos termékeiket a nőknek, de az addig hátralévő időben, úgy tűnik, nem indítanak rohamot a hölgyekért. Az uraknak viszont megéri karácsonyig várni, ha például életbiztosítást akarnak kötni. Tovább >>>

Elaludt a szakma - mondta Lencsés Katalin, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) életbiztosítási tagozatának tagozatvezetője arról az uniós jogalkotási folyamatról, melynek eredményeképpen a biztosítók végül nem élhettek a gender direktívához korábban csatolt un. opt out lehetőségével. Ez utóbbi kimondta, hogy a biztosítók árképzésére nem kell alkalmazni a nemek közti egyenlőséget a termékek és szolgáltatások kapcsán előíró direktívát. A kivételt azonban megtámadta egy belga jogvédő szervezet (az opt out-ot legszigorúbban Belgium ültette át saját jogrendszerébe, jóformán csak az életbiztosításoknál lehetett figyelembe venni a nemiségből eredő különbségeket). Újabb forduló kezdődött tehát a gender direktíva felülvizsgálatában, melynek végén az Európai Bíróság kimondta, hogy a nemek közti egyenlőséget kivétel nélkül biztosítani kell. Ekkor már ugyan a szakma beindította a lobbigépezetét, de az uniós bürokrácia falát a biztosítók összefogása sem tudta áttörni (erről bővebben lásd korábbi cikkünket).

A Bíróság állásfoglalása igen rövid volt, végül az uniós döntéshozók úgy döntöttek, hogy a gender direktívát kivétel nélkül be kell tartani, de a nemek közti különbségeket figyelembe lehet venni a kockázatelbírálásnál és például a tartalékképzésnél, ami önmagában is ellentmondás - hívta fel rá a figyelmet Lencsés.

A mostani helyzet méltánytalan

Paál Zoltán, a MABISZ életbiztosítási tagozatának elnöke elmondta, hogy a statisztikák eddig is a biztosítókat igazolták. Magyarországra is igaz, hogy a nők tovább élnek, mint a férfiak, más életmódot is folytatnak, és az egyes betegségcsoportokban is kimutatható a különbség (a tüdőrák például sokkal jellemzőbb a férfiakra). A férfiak halandóságában például a 40-55 éves kor közötti időszak kritikus, a statisztikákban itt van egy nagy megugrás.

"Az urak és a hölgyek kockázata relevánsan eltér egymástól, ha ezt ezentúl nem vesszük figyelembe, az lesz valójában méltánytalan" - mondta el Paál. Uniszex árazás esetén szolgáltatásban sokkal kevesebbet kapnak majd vissza a nők, hiszen az ő díjukat az árak kiegyenlítése miatt kell majd megemelni - mondta az életbiztosítási tagozat elnöke. Míg a differenciált árak mellett a nők és férfiak is a befizetett díj nagyjából hasonló hányadát kapták vissza, a nemek között ebben nem volt jelentős eltérés, addig az "egyenlőséget" szem előtt tartó árazásnál az urak sokkal jobban járnak, mondta Paál.

A magyar piacon a férfiak jellemzően kétszer akkora díjat fizettek a nem uniszex árazású biztosításokért, mint a hölgyek.

"Semmit sem léptünk előre"

Banyár József, a PSZÁF elnöki főtanácsadója szerint a differenciálás megtiltása tulajdonképpen azt jelenti, hogy a biztosítottak egy körét arra kényszerítik, hogy "támogassák" a kockázatközösség kockázatosabb tagjait (jelen esetben a férfiak jelentette kockázatokért a nők fizetnek). Banyár szerint a biztosítások összességében drágábbak lesznek, hiszen a "tapogatózó árképzés" lesz jellemző a biztosítókra, vagyis eleinte inkább felüllövik a díjakat. Banyár szerint az eddig kevésbé kockázatos ügyfelek inkább elhagyják a biztosításukat, ez pedig tovább drágíthatja a biztosításokat. Banyár szerint az Európai Bizottságnak felül kellett volna bírálnia a direktívát, mert ezzel "semmit sem léptünk előre".



Árt a versenynek

Paál kiemelte, hogy az EU-n kívüli (például svájci) biztosítók versenyelőnybe kerülhetnek az ügyfelekért folytatott versenyben. Az uniós biztosítókhoz valószínűleg a férfiak fordulnak majd, míg a közösségen kívüli tárasságok a hölgyeket célozhatják meg - ilyen jellegű prudenciális veszélyei is vannak a szabályozásnak, ami árt a versenynek. Magyarországon a biztosítottak körében több a férfi, bár pontosan statisztika nem áll rendelkezésre.

Ahol a nők jobban járnak
A járadékbiztosítások esetében éppen hogy fordított a helyzet, hiszen a nők tovább élnek. Ez a piac azonban Kelet-Európában nagyon fejletlen még, nálunk sem igen jellemző. Arról nem is beszélve, hogy ez az egyik legkockázatosabb életbiztosítási típus a társaságok számára.

A tartalékolásban lehetősége van a biztosítóknak arra, hogy figyelembe vegyék a nemet, uniszex árazás esetén azonban könnyen veszteségbe fordulhatnak a biztosítók. Például a jellemzően férfi ügyfelekre ráálló társaságok alacsonyabb díjjal kell, hogy operáljanak, azonban nagyobb tartalékot kell majd képezniük (ezt is mérlegelnie kell majd a biztosítóknak a stratégia kidolgozásában).

Az idő kevés, és a biztosítóknak az összes terméküket át kell majd dolgozniuk (jellemzően a élet-, egészség-, baleset- és járadékbiztosításaikat), ez nem mellesleg rengeteg többletköltséggel is jár majd. Nemcsak azért, mert a kockázatelbírálás bonyolultabb lesz, hanem mert a biztosítóknak a régi és új szerződéseket is meg kell majd különböztetniük. Paál Zoltán szerint ugyan a direktíva felülvizsgálata már régóta terítéken volt, de a biztosítók az "utolsó pillanatig nem hitték el, hogy az opt out lehetőségét bezárják az európai biztosítási piac szereplői előtt".

Jelen pillanatban a magyar piacon még rengeteg a nem uniszex árazású termék, sok biztosító még ebben az évben is kijött ilyen termékkel.

Jobban járunk, ha megtartjuk a régi biztosításunk

Nehéz helyzetbe kerülhetnek azok az ügyfelek is, akik majd december 21-e után szeretnék módosítani életbiztosításukat. A régi szerződéseket ugyanis nem kell átdolgozni az uniszex árazás szerint, de ha újra akarja majd valaki kötni a régi kontraktusát, akkor már figyelembe kell vennie a biztosítónak az uniszex árazást. Vélhetően jobban járnak majd az ilyen ügyfelek, ha másmilyen - mondjuk kiegészítő - biztosítást kötnek a meglévő mellé (főleg a nők, hiszen decembertől az ő díjuk emelkedik majd meg).

A nők jobban járnak, ha december 21-ig kötnek biztosítást, a férfiaknak pedig érdemes várniuk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG