4p
Ez elég ijesztő adat, de talán még sokkolóbb, hogy az emberiség leggazdagabb egy százaléka ugyanannyit birtokol, mint a fennmaradó 99 százalék. Ugyanakkor jó hír, hogy a legnagyobb szegénységben élők száma gyorsan csökken.
(Fotó: Sxc.hu)

Nagyot híztak

A Credit Suisse elemzése szerint a legfelső egy százalék vagyona annyi, mint a maradék 99 százaléké. Ez egy évvel előbb következett be, mint az Oxfam tavalyi előrejelzése szerint várható volt. Ugyanakkor mindössze 62 ember birtokol annyit, mint az emberiség fele, azaz 3,6 milliárd fő. 2010-ben ez az adat még 388 ember volt. A 62 ember vagyona öt év alatt 44 százalékkal, 542 milliárd dollárral nőtt. Persze ha jön egy kiadós részvénypiaci esés, akkor ez visszafelé is változhat, hisz a leggazdagabb emberek vagyonát jórészt annak a vállalkozásnak a részvényei jelentik, melyből meggazdagodtak.

Ezek az adatok inkább lélektani szempontból rosszak, illetve az emberi igazságérzetet zavarják. Ugyanakkor, amíg a világ összességében előre megy, vagyis az emberiség egészének jóléte növekszik, az abszolút szegénység pedig csökken, addig ez nem tűnik annyira súlyos gondnak. 1990 és 2010 között ugyanis megfeleződött az extrém szegénységben élők száma, miközben a világ népessége gyorsan nőtt közben.

Torzulások

Az extrém különbség mérséklése érdekében nyilván értelmetlen az a robin hood-i elgondolás, hogy vegyék el a szupergazdagoktól a vagyonuk egy részét és adják a fél emberiségnek. Ugyanakkor az egy reális probléma, hogy a jómódúak egy nem kis része kivonja magát az adózás alól. Becslések szerint 7600 milliárd dollár magánvagyon van offshore számlákra helyezve.

Vannak ugyanakkor más érdekes, és inkább aggasztó vonzatai is ennek a különbségnek, például az, hogy az emberiség szegényebbik fele mindössze 10 százalékban felel az össze károsanyag-kibocsátásért. A leggazdagabb 1 százalék esetében ez a szám 175-szöröse a legszegényebb 10 százalékénak.

A tőke és a munka

Az utóbbi években a különbségnövekedés részben abból adódott, hogy a megtermelt többletből a tőke nagyobb mértékben részesedett, mint a munkaerő. Ugyanakkor az is igaz, hogy ez egy páratlan részvénypiaci emelkedés ideje volt, és jórészt ennek köszönhető ez a torzulás. Ha tehát jön a következő medvepiac, és előbb-utóbb mindig jön, akkor a visszaeső részvényárak mellett mindjárt kisebbek lesznek az osztalékok, nem is beszélve a nagyrészvényesek, vagy marxi terminológiával élve a nagytőkések vagyonáról.

Így tehát nem arról van szó, hogy hosszú távon és folyamatosan nőne a tőke haszna a munka javára, de óhatatlanul vannak ilyen időszakok is. Viszont az már egy súlyosabb probléma, hogy a munkát terhelő adókat beszedik, a tőke ez alól részben kibújik, ill. sokszor eleve alacsonyabb szinten adózik. Warren Buffett elhíresült mondása szerint ő kisebb mértékben adózik, mint bárki más az irodájában, a titkárnőt és a takarítót is beleértve.

Indokolatlan bérkülönbségek

Egy sokkal súlyosabb probléma az, hogy a fizetések közötti különbség bizonyos esetekben erősen növekszik. Az amerikai vállalatvezetők fizetése 2009 óta 54 százalékkal nőtt, miközben az átlagos bérek csak pár százalékot. Indiában a legjobban menő informatikai cégek vezetői 400-szor annyit keresnek, mint a cég egy átlagos alkalmazottja. Ezek ténylegesen indokolatlan és bosszantó eltérések, melyeket ráadásul semmilyen gazdasági racionalitás nem indokol.

Mindemellett a nemek közti megkülönböztetés is jelentős a világban. Még a fejlett országokban is alacsonyabb a nők jövedelme, de a szegényebbeknél, mint Burma vagy Marokkó, egész drámai a helyzet, a nők általában csak a létminimumot kapják az Oxfam felmérése szerint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG