3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nőtt a forgalom és az árbevétel is a hazai szállodákban tavaly novemberben. A szálláshelyek vendégforgalma mintegy 3,3 százalékkal lett több 2013-hoz képet. A külföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma 4,6, a belföldi vendégeké pedig 1,9 százalékkal nőtt. A szálláshelyek árbevétele is szépen hízott, mintegy 11 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden publikált adatai szerint, a külföldi vendégek 766 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 6,4, az általuk eltöltött éjszakáké 4,6 százalékkal nőtt a bázisidőszakhoz képest. Jócskán elmaradtak az orosz, az osztrák és a német turisták, szép számmal jöttek viszont az angolok és a csehek.

Honnan jöttek?

Novemberben az Egyesült Királyságból, Csehországból és az Egyesült Államokból 28–28, illetve 8 százalékkal több, míg Oroszországból, Ausztriából és Németországból 8,2, 7,5, valamint 5,6 százalékkal kevesebb vendég érkezett, mint 2013 azonos időszakában. A kül­földi vendégek forgalma a kilenc turisztikai régióból ötben nőtt, négyben csökkent – jegyzi meg a KSH.

 

 

A belföldi vendégek 715 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 4,6, az általuk eltöltött éjszakáké 1,9 százalékkal múlta felül a bázisidőszakit. A belföldi vendégek forgalma hat régi­ó­ban emelkedett, háromban csökkent. A belföldi vendégek 80%-át fogadó szállodákban a vendégfor­galom stagnált.

 

 

Félig tele

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 49 százalékos volt, ami 1,3 százalékponttal több a 2013. novem­be­rinél. Az ötcsillagos egységek és a gyógyszállók szobáinak igénybevétele kiemelkedő (71 és 62 százalékos) volt.

Szoba egy éjszakára

A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 15 296 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó szál­lás­díj 7422 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó teljes árbevétel 14 197 forint volt. A bruttó átlagár 7,3, a kiadható szobára jutó szállásdíj nagyobb mértékben, 10 százalékkal emel­kedett.

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele a szobaárak és a forgalom növekedésének hatására 11 százalékkal meghaladta a bázist. A bruttó árbevétel összesen 24 mil­li­árd forint volt, ezen belül a szállásdíjbevétel – 12 százalékkal bővülve – 13 milliárd forint. A vendéglátásból 6 mil­liárd forint folyt be, 13 százalékkal több, mint a 2013. novemberi időszakban. Az egyéb bevételek – 6,6 százalékkal növekedve – 6 milliárd forintot tettek ki. A forint/euró havi átlagárfolyama 307 forint volt, 9,1 forinttal gyen­gébb a 2013. no­vem­berinél.

Kevesebbszer került elő a SZÉP-kártya

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján novemberben 1642 egység fogadott el Széche­nyi Pihenő­kártyát, a kártyatulajdonosok 815 millió forintot költöttek összesen ezzel a fizető­eszközzel, a 2013. novemberinél 22 százalékkal kevesebbet – írja a KSH.

2014. november 30-án a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2339 volt, ezen be­lül  924 szálloda 53 ezer, 913 panzió több mint 9 ezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek – üdü­lőház, kemping, közösségi szálláshelyek – száma 502 volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG