Hirdetés
Hirdetés

Munkát keresel? Itt most biztosan találsz magadnak

2017. július 11., 14:06

Két kézzel kapnak a szakképzett munkaerő után a vállalatok, rengeteg a betöltetlen hely.

(Fotó: 123rf.com)
(Fotó: 123rf.com)

A munkanélküliség csökken, a foglalkoztatottság egyre nő, ám mindezek ellenére még mindig rengeteg betöltetlen állás van Magyarországon, amit leginkább a kis- és középvállalatok szenvednek meg, ezt közölte a K&H a Privátbankár.hu-val. A cég felmérése szerint a szektor több, mint harmada (37 százalék) szinte mindig azzal szembesül, hogy nehezen talál új munkaerőt, további 30 százalék pedig időnként fut bele ebbe a problémába. Csupán a kkv-k 28 százaléka mondhatja magát szerencsésnek, mivel ők még nem találkoztak a problémával, fűzte hozzá Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Ha a különböző ágazatokat nézzük, az iparnak és a mezőgazdaságnak van a legnehezebb dolga az utánpótlást illetően, miközben a kereskedelemben és a szolgáltató szektorban egy fokkal könnyebben találnak megfelelően képzett szakembereket.

Hirdetés

Van itt munkaerő, csak épp nem ahhoz ért

A kutatás azt is feltérképezte, hogy jelenleg milyen szakképzettségű munkavállalók dolgoznak a hazai kkv szektorban. A dolgozók körében elsősorban a középfokú szakképesítés dominál (44%), felsőfokú végzettséggel pedig a munkavállalók harmada rendelkezik. A különböző ágazatok közül egyedül a szolgáltató szektorban találkozhatunk az átlagnál magasabb arányban felsőfokú képzettségű munkavállalókkal (38%), míg a mezőgazdaságban a legalacsonyabb ezen dolgozók aránya, mindössze 14 százalék.

Az sem mindegy, hogy hogyan keresik a munkaerőt, a cégek többsége hagyományos módon toboroz új munkaerőt, majdnem kétharmaduk álláshirdetést ad fel. Hangsúlyos szerepet kap ugyanakkor a dolgozók vagy ismerősök ajánlása is, hiszen minden második cég ez alapján választja ki az új kollégákat, míg minden nyolcadik cég a közösségi média erejét hívja segítségül.

Csupán egy kis réteg (4%) az, akik már közvetlenül az oktatási intézményekben hirdetik meg a megüresedett vagy új pozíciókat.

Mindeközben nincs elég orvos a praxisok betöltéséhez, az áruházakban pedig komoly fennakadás várható ősztől, ha nem találnak elég munkaerőt, erről korábban itt írtunk a Privátbankár.hu-n. >>>
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Komoly hibák a BKK-nál, de meddig mehet el egy etikus hacker?

Komoly hibák a BKK-nál, de meddig mehet el egy etikus hacker?

Az egyik legkomolyabb társadalmi botrányt az elmúlt napokban a BKK jegyvásárlási rendszerében hibát találó, majd azt bejelentő és nyilvánosságra hozó 18 éves hobbiinformatikus ügye volt. A T-Systems, a rendszert üzemeltető cégként feljelentette a hackert, az eljárás ugyan jogilag rendben van, de külföldön ez a feljelentés nem történt volna meg.

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX35633.91+0.59%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • július 17
  Ipari termelés, GDP és kiskereskedelmi forgalom
  Netflix (2017 Q2)
  július 18
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  Fogyasztói árindex
  ZEW index
  július 19
  Wizz Air (2018 Q1)
  Morgan Stanley (2017 Q2)
  július 20
  KSH: Keresetek (január–május)
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről
  Import és export
  EKB kamatdöntése
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói bizalom
  július 21
  General Electric (2017 Q2)

Szavazás

Ön melyik országban tartana a leginkább terrortámadástól nyaralás közben?