6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Komoly sikerév lett volna 2014 a K&H Csoportnak, ha nem kellett volna közel 71 milliárd forintos céltartalékot képezni az elszámolásra. Tavaly minden hatodik hitelt a K&H folyósította, ennek ellenére a hitel/betét állomány csak 62 százalékra "romlott". A bank tőkehelyzete stabil, nem kell a restrukturálással törődni, az üzleti bővülésre koncentrálhat - mondta Hendrik Scheerlinck vezérigazgató.

29 milliárdos veszteség - de megúszták a tőkeemelést

A K&H Csoport az egyszeri tételek nélkül 28,2 milliárdos eredményt ért volna el, szemben az előző évi 18,5 milliárd forinttal. Az árfolyamrés és az egyoldalú kamatmódosításokra megképzett 70,9 milliárd forintos rendkívüli céltartaléknak köszönhetően ugyanakkor a bank nettó vesztesége végül 29,1 milliárd forint lett – jelentette be Hendrik Scheerlinck, a csoport vezérigazgatója. Az utolsó negyedév eredménye 3,4 milliárdos pluszt mutat – ez ugyanakkor elmaradás a III. negyedévi 7,9 milliárd forinthoz képest.

A bank a tavaly rendkívüli elszámolásokat tőkeemelés nélkül tudta megtenni: a tőkemegfelelési mutató ugyanakkor 14,7 százalékról 12,6 százalékra olvadt, de továbbra is magas. Ilyen helyzetben természetes, hogy a tulajdonos KBC - Belgium és Csehország után - 3. hazai piacának tekinti Magyarországot, így hosszú távra tervez. Nekünk nem kell restrukturálással foglalkoznunk, csak az üzleti pozíciók erősítésére kell koncentrálnunk - mondta Hendrik Scheerlinck.

Adják a hitelt - csak legyen, aki viszi

A bank tavaly 315 milliárd forintnyi új hitelt folyósított, aminek következtében a piaci részesedése 8,5-ről 9,6 százalékról nőtt. A bank a piacon elsőként külön soron jelentette meg a hitelállomány a lakossági devizahitel-elszámolás nélküli, illetve az elszámolás utáni mértékét. Eszerint a 2013-as 1370 milliárdos hitelállomány alapesetben 4,9 százalékkal, 1437 milliárd forintra nőtt, ám az elszámolás után a 67 milliárd forintos növekmény 12 milliárd forintra csökken. Az új lakáshitelek folyósításában a K&H tavaly év végén már 16,6 százalékos piaci súlyt képviselt. A bank egy év alatt megduplázta jelzálog-kibocsátását, miközben a piac nagyságrendileg 50 százalék körüli mértékben bővült.

A vállalati hitelek terén komoly hangsúlyt kapott az MNB Növekedési Hitelprogramja – a pénzintézet a leszerződött hitelállomány 20 százalékát, 116 milliárd forintot közvetített ügyfelei felé. Bár az nhp egyértelműen segített, a hazai kis- és középvállalkozások hitelfelvételi kedve továbbra is visszafogott – emlékeztetett a vezérigazgató a K&H kkv-bizalmi index felmérés eredményeire. Ennek ellenére a legjelentősebb, 22 százalékos hitelbővülést épp a kkv-üzletág tudott felmutatni.

1600 milliárdnyi betét és 984 milliárdnyi állampapír

A bank betétállománya alapesetben 6,5 százalékkal növekedett, ám összességében a betétállomány 1728 milliárd forintról 1621 milliárd forintra csökkent, ami mögött az áll, hogy immár nem betétekben van a KBC alapok egy részének vagyona. A lakossági betétek terén a bank részesedése 7,1 százalékról 7,3 százalékra bővült, míg a vállalati betétállomány piaci részesedés 11,7 százalékról 11,6 százalékra csökkent. Utóbbiak állománya 449 milliárd forintról 260 milliárdra csökkent. Fontos ugyanakkor látni, hogy a K&H év végén összesen 984 milliárd forintnyi állampapír-állománnyal rendelkezett.

K&H Biztosító: itt tiszta a sikerév

A K&H Biztosító 2,5 milliárd forintos adózott eredményt ért el, amely 13 százalékos növekedést jelent. A biztosító költségei mindössze 2 százalékkal tudtak növekedni a megugró értékesítés ellenére.

Összességében a hitel/betét arány kismértékben romlott a növekvő hitelaktivitásnak köszönhetően, ugyanakkor a 62 százalékos hitel/betét arányra továbbra is büszke lenne bármely bank.

A bank nettó kamatbevételei 6,2 százalékkal, 81,9 milliárd forintra nőttek, a nettó díjbevétel 51,7 milliárdos értéke 4,7 százalékos növekedést jelent. A nettó kamatbevétellel kapcsolatban Gombás Attila ismét jelezte, hogy ennek a sornak növekedése a swap-elszámolásoknak köszönhető. Enélkül a kamatbevétel a tavalyi szinten marad. Ugyancsak fontos bejelentés, hogy július 1-től a bank a kamateredményben nem veszi figyelembe azt az összeget, amelyet a Kúria döntésből eredő törvény kapcsán tisztességtelenül számol fel.

Kevesebb a rossz hitel

A bank hitelezési céltartaléka harmadával, a 2013-as 22,8 milliárd forintról 15,1 milliárd forintra csökkent. A nem teljesítő hitelek aránya 1,7 százalékkal, 16,5 százalékról 14,7 százalékra csökkent - egyedül a lízing-portfólió az, ahol növekszik a rossz hitelek állománya. A vállalati és kkv-hiteleken belül mindössze 6,4 százalékos a nem teljesítő hitelek állománya, amely szektorszinten is a legjobbak között van.

A Kúria döntése alapján meghozott törvény nyomán az ügyfeleknek kisebb kamatokat számolhat fel a bank, emellett - miként az fent látszik - mintegy 55 milliárdos hitelállomány esik ki, illetve a forintosítással kapcsolatos kamat-sapka számítás szintén csökkenti némiképp a banki bevételeket. Ennek kapcsán a bank most úgy számol, hogy mindezek a hatások az éves nettó kamateredményben évente 9-10 milliárdos kiesést fognak okozni - mondta Hendrik Scheerlinck a Privátbankár.hu kérdésére.

Amin a K&H is nyerhet

Mi volt a reggelin?

A délelőtti jegybank-bankok megbeszéléseken egyebek közt a növekedési hitelprogram kiterjesztéséről zajlottak tárgyalások, és arról, hogy miként tudják a gazdasági növekedést segíteni a bankok, de bővebbet - az ott megkötött megállapodás értelmében  - nem akart elmondani a vezérigazgató, aki szerint a kommunikáció e tekintetben a jegybank feladata.

A forintosítás és az elszámolás ugyanakkor lehetőséget is jelent. A vezérigazgató szerint az eddigi adatokból egyértelmű volt, hogy a bank komoly szereplő akar lenni a jelzáloghitelek terén. Az eddigi eredmények is egyrészt annak voltak köszönhetőek, hogy ügyfeleik a bank hiteleivel refinanszírozták korábbi kölcsöneiket - az új üzletek nagyjából 50 százaléka kapcsolódik hitelkiváltáshoz. A mostani helyzetben a bank szintén lehetőséget lát ebben -, de továbbra is szigorú kockázatvállalás mellett keresik az új ügyfeleket.

A bankadóval kapcsolatban egyelőre híreket hallunk, a jogszabályok őszre várhatóak. A hírekben meghatározott mértékek alapján a K&H által fizetett bankadó mértéke 40-50 százalékkal csökkenhet a 2014-ben megfizetett 15,8 milliárd forintról - nyilatkozta Gombás Attila pénzügyi vezető.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG