Hirdetés
Hirdetés

A birodalom visszaszól: nem akárki nevezte zöldfülűnek Trumpot

2017. augusztus 01., 06:07

Az Észak-Korea körüli helyzet súlyossá vált, nap, mint nap zajlanak a telefonok, üzengetések, Japán fél, de tulajdonképpen Amerika is, Kína viszont nem tűri a Twitteren történő ledorongolást. Megoldás nem látszik, Kim Dzsong Unnak nagy csúzlija van, amiről nem fog lemondani, hacsak ki nem csavarják a kezéből.

Az amerikai elnök szidalmazta Kínát, ráadásul nem legdiplomatikusabb szokása szerint, nyilvánosan a Twitteren, az egész világ füle hallatára. Az ilyen nyilvános dorgálást senki nem szereti, de egy nagyhatalom nem is tűri, és méltó választ is adott, jóllehet sokkal megfontoltabb hangnemben. Japán közben roppant mód aggódik, noha Észak-Korea valószínűleg nem őt célozná meg, ha elszánja magát a végzetes lépésre, nem Hirosima ismétlődne, sokkal inkább Pearl Harbor.

Üzenetek

De egyelőre még nem ilyen drámai a helyzet, egyelőre az üzengetés időszaka zajlik. Trump első lépésként megnyugtatta Abe Sinzo japán miniszterelnököt, hogy megvédi minden támadástól, bár e pillanatban nem látszik, milyen biztos védelem van, ha Kim Dzsong Un valami csúnya robbanófejet szerel rakétáira, talán leginkább abban lehet bízni, hogy amíg nem támadják meg, ő sem indít háborút.

Hirdetés

Az amerikai Csendes-óceáni légierő parancsnoka azt nyilatkozta, hogy erői képesek gyors, elsöprő és végzetes támadást intézni Észak-Korea ellen, de ez nyilván csak akkor lehet eredményes, ha annyira elsöprő, hogy még egy kósza, atomtöltettel felszerelt rakéta sem tud útjára indulni. Hogy ezt hogy lehet megoldani, ez már a katonai szakértők, ez esetben a Pentagon tervezőinek terepe, erről nem is nagyon nyilatkoznak érthető módon, nem adnak tippet az ellenségnek.

Késő bánat

A nyomásgyakorlással való megelőzés viszont már késő bánat, ha egyszer megvan az a csodafegyver, Észak-Korea rettegett ura sosem fog róla lemondani, meg is mondta, hogy ígérhetnek akárhány ezermilliárd dollárt is. Ebben a stádiumban már a szankciók sem segítenek, valószínűleg egy teljes kínai zárlat is kevés lenne. Trump pedig az utóbbiban hisz, Twitter bejegyzése szerint Kína könnyedén megoldhatná a feladatot, de nem tesz semmit.

Nos, erre válaszul nevezte a The Gurdian szerint egy prominens kínai újság zöldfülűnek az amerikai elnököt, hisz tudnia kéne, hogy a feladat még akkor sem lenne könnyű, ha Észak-Korea csak most kezdené a rakétafejlesztést, de így, hogy már kész van neki, lehetetlen rábírni, hogy lemondjon róla.

Nem az ő sara

A kínai külügyminisztérium egy, a Reutersnek is elküldött nyilatkozatban reagált, és kifejtette immár nem először, hogy egy olyan probléma teljes megoldását akarják rátestálni, amiben egyáltalán nem volt szerepe, nem ő veszett össze Észak-Koreával, és nem miatta fejleszt nukleáris robbanófejeket és rakétákat a phenjani rezsim. Ugyanakkor ezt a kérdés összemosni a kereskedelemmel, ahogy az a twitteres kirohanásban történt, inkább frusztráltságnak tűnik, mint átgondolt érvnek. A kínai-amerikai kereskedelem mindkét oldal számára kedvező volt eddig, ha nem így lett volna, nem folytatták volna évtizedeken át.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Robbanás előtt a lakáspiac – ez fog komoly felfordulást okozni?

Robbanás előtt a lakáspiac – ez fog komoly felfordulást okozni?

Egy friss elemzés szerint a lakossági megtakarítások bővülése, az alacsony hozamkörnyezet miatt jelentős összeg köthet ki a lakáspiacon. A lakáskiadás vonzó hozamokkal kecsegtet, de a megtakarítások mellett a legolcsóbb törlesztést garantáló lakáshitelek is élénkíthetik a lakáspiacot. Az albérletárakat pedig valamelyest mérsékelheti a kínálat bővülése, ami egyben stabilizálhatja is a piacot.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?