Hirdetés
Hirdetés

A birodalom visszaszól: nem akárki nevezte zöldfülűnek Trumpot

2017. augusztus 01., 06:07

Az Észak-Korea körüli helyzet súlyossá vált, nap, mint nap zajlanak a telefonok, üzengetések, Japán fél, de tulajdonképpen Amerika is, Kína viszont nem tűri a Twitteren történő ledorongolást. Megoldás nem látszik, Kim Dzsong Unnak nagy csúzlija van, amiről nem fog lemondani, hacsak ki nem csavarják a kezéből.

Az amerikai elnök szidalmazta Kínát, ráadásul nem legdiplomatikusabb szokása szerint, nyilvánosan a Twitteren, az egész világ füle hallatára. Az ilyen nyilvános dorgálást senki nem szereti, de egy nagyhatalom nem is tűri, és méltó választ is adott, jóllehet sokkal megfontoltabb hangnemben. Japán közben roppant mód aggódik, noha Észak-Korea valószínűleg nem őt célozná meg, ha elszánja magát a végzetes lépésre, nem Hirosima ismétlődne, sokkal inkább Pearl Harbor.

Üzenetek

De egyelőre még nem ilyen drámai a helyzet, egyelőre az üzengetés időszaka zajlik. Trump első lépésként megnyugtatta Abe Sinzo japán miniszterelnököt, hogy megvédi minden támadástól, bár e pillanatban nem látszik, milyen biztos védelem van, ha Kim Dzsong Un valami csúnya robbanófejet szerel rakétáira, talán leginkább abban lehet bízni, hogy amíg nem támadják meg, ő sem indít háborút.

Hirdetés

Az amerikai Csendes-óceáni légierő parancsnoka azt nyilatkozta, hogy erői képesek gyors, elsöprő és végzetes támadást intézni Észak-Korea ellen, de ez nyilván csak akkor lehet eredményes, ha annyira elsöprő, hogy még egy kósza, atomtöltettel felszerelt rakéta sem tud útjára indulni. Hogy ezt hogy lehet megoldani, ez már a katonai szakértők, ez esetben a Pentagon tervezőinek terepe, erről nem is nagyon nyilatkoznak érthető módon, nem adnak tippet az ellenségnek.

Késő bánat

A nyomásgyakorlással való megelőzés viszont már késő bánat, ha egyszer megvan az a csodafegyver, Észak-Korea rettegett ura sosem fog róla lemondani, meg is mondta, hogy ígérhetnek akárhány ezermilliárd dollárt is. Ebben a stádiumban már a szankciók sem segítenek, valószínűleg egy teljes kínai zárlat is kevés lenne. Trump pedig az utóbbiban hisz, Twitter bejegyzése szerint Kína könnyedén megoldhatná a feladatot, de nem tesz semmit.

Nos, erre válaszul nevezte a The Gurdian szerint egy prominens kínai újság zöldfülűnek az amerikai elnököt, hisz tudnia kéne, hogy a feladat még akkor sem lenne könnyű, ha Észak-Korea csak most kezdené a rakétafejlesztést, de így, hogy már kész van neki, lehetetlen rábírni, hogy lemondjon róla.

Nem az ő sara

A kínai külügyminisztérium egy, a Reutersnek is elküldött nyilatkozatban reagált, és kifejtette immár nem először, hogy egy olyan probléma teljes megoldását akarják rátestálni, amiben egyáltalán nem volt szerepe, nem ő veszett össze Észak-Koreával, és nem miatta fejleszt nukleáris robbanófejeket és rakétákat a phenjani rezsim. Ugyanakkor ezt a kérdés összemosni a kereskedelemmel, ahogy az a twitteres kirohanásban történt, inkább frusztráltságnak tűnik, mint átgondolt érvnek. A kínai-amerikai kereskedelem mindkét oldal számára kedvező volt eddig, ha nem így lett volna, nem folytatták volna évtizedeken át.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

Míg a 90-es évek elején kevesebb, mint 10 ezer forint volt a kötelező átlagdíj és mindössze 19 milliárd forintot fizettünk a mostani 140 milliárddal szemben. Azt is kevesen tudják, hogy nálunk a legolcsóbb a kötelező Európában. Már év közben is lehet biztosítót váltani, de mit fedez pontosan a biztosítás?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?