6p
Emmanuel Macron elnökjelölt szerint az orosz kormány beleavatkozik a franciaországi választásba, ellenfele, Marine Le Pen oldalán. A külügy és a titkosszolgálat is egyetért vele. Le Pen még kaphat orosz pénzeket. Nemrég egy magyar állami kutatóintézet azt állapította meg, hogy Oroszország manipulálja a Magyarországgal kapcsolatos híreket is.
Emmanuel Macron Fotó: EPA/Etienne Laurent

Emmanuel Macron, a jelenleg legesélyesebb francia elnökjelölt azzal vádolja az orosz kormányt, hogy a Russia Today (RT) és a Sputnik nevű médiavállalatokon keresztül álhíreket terjeszt róla. Az egyik cikkben például azzal vádolják, hogy az USA ügynöke, és a bankok érdekeit szolgálja. Célozgatnak arra, hogy homoszexuális és kettős életet él, sőt egy egész „gay lobby” áll mögötte.

Turkálnak a magánéletében azzal, hogy megemlítik, felesége jóval idősebb nála. Minderre, semmiféle bizonyítékot nem hoznak fel, egy jellemző aljas szófordulatuk, amivel bármilyen álhírt bármikor bel lehet dobni a köztudatba: „Macron cáfolta azokat a pletykákat, melyek szerint...”

A titkosszolgálat aggódik

Macron a vádakkal nincs egyedül, pár nappal ezelőtt a France 24 szerint Franciaország külügyminisztere jelentette ki, hogy elfogadhatatlanok az oroszok által végrehajtott cyber-támadások, beavatkozások. Szerinte elég megnézni, kik ellen követik el ezeket, Macron ugyanis Európa-párti. Le Pen EU-ellenes, és a harmadik jelölt, Fillon is szorosabb kapcsolatokat szorgalmaz Moszkvával.

A napokban a francia védelmi tanács ülést tart, hogy komolyabb lépéseket tegyen a számítógépes fenyegetésekkel szemben. Megemlítik azt is, hogy Németország szintén tart attól, cyber-támadásokkal, hamis információkkal belenyúlnak az ottani választásokba. (Errő itt is írtunk.) Az orosz beavatkozástól állítólag a francia titkosszolgálat (DGSE) is óva intett február elején.

Csodálatos Putyin elnök

A német Süddeutsche Zeitung ismerteti, hogy az elnökjelölt szerint megpróbáltak betörni az irodai számítógépeibe. Bizonyítékokat a cikk szerint Macron sem prezentál, de az orosz befolyást ellenfele, a Francia Nemzeti Front moszkvai kapcsolatain is le lehet mérni. Először is Marine Le Pen már többször kifejezte csodálatát Putyin elnök iránt.

Azután 2014-ben egy kilenc millió eurós orosz hitelből tudta a párt finanszírozni EU-s választási kampányát, miután francia bankoktól nem kapott kölcsönt. Más, meg nem erősített források 40 millió euróról beszélnek, de a hivatalos összeg alapján is azzal vádolják Le Pen pártját, hogy megvették az oroszok.

Ápolják a kapcsolatot

A Political Capital magyar elemzője, Krekó Péter szerint a Nemzeti Front az Európai Parlamentben Oroszország érdekeinek megfelelően szavaz – írja a délnémet lap. Például az Oroszország elleni szankciók megszüntetése, az EU-ból való kilépés és a Moszkvához való közeledés a cél. A párt vezetése és magas rangú orosz politikusok rendszeresen látogatják egymást.

Honnét a pénz?

A párt megint nem tudja finanszírozni választási kampányát, mert francia bankok nem adnak neki kölcsön, mire az elnökjelölt Marine Le Pen apja, Jean-Marie adott neki kölcsön hatmillió eurót. (amit majd visszakapnak a választási szabályok értelmében). Amiben az a furcsa, hogy ők korábban összevesztek, az apát ki is zárták a pártból, másrészt senki sem tudja, pontosan honnét is jön a pénz. A pártnak mindenesetre ennél többre lenne szüksége, 20 millió euróra. Állítólag az oroszok a korábbi kölcsönt is kérik vissza.

Oroszország célja kettős, az ellene hozott szankciók feloldása és az EU destabilizálása. Ezért egész Európára kiterjedő oroszbarát hálózatot hozott létre – állítja a német lap. Így nincs kizárva, hogy még Le Pen is kap néhány újabb milliót, kérdés, megtudjuk-e ezt egyáltalán valaha.

Nem akárki állítja, hogy orosz információs támadások eszköze vagyunk

Egy állami szerv, a Külügyi és Külgazdasági Kutatóintézet nemrég „Magyarország-kép az orosz és ukrán médiában, 2016-ban” címmel tett közzé egy tanulmányt. Azt figyelték, hogyan írnak Magyarországról, tárgyilagosan tálalják-e a hazánkkal kapcsolatos híreket, „megfigyelhető-e dezinformáció, illetve információs hadviselési tevékenység”. Négy orosz (RIA Novosztyi, Regnum, SputnikNews, RuBaltic) és egy ukrán (Unian) hírportált figyeltek. A négy orosz médium egy kivételével állami tulajdonú, „így a híreikből kiindulva következtetések vonhatók le a Kreml információs politikájára vonatkozóan” -állítják.

„A vizsgálat eredménye alapján kijelenthető, hogy az orosz médiumok gyakran negatív színben tüntetik fel Magyarországot, hogy az így kapott képet az orosz külpolitika valamelyik célpontja (Európai Unió, Ukrajna) ellen használják fel. Az is megállapítható, hogy a különböző orosz médiumok a célközönségüknek, illetve a célközönség körében elérendő stratégiai céljaiknak megfelelően üzennek Magyarországgal kapcsolatban, és a negatív üzeneteket különböző eszmei keretben tálalják. A kiválasztott ukrán hírügynökség (Unian) vonatkozó híranyagainak vizsgálata megmutatta, hogy a régió egy másik jelentős (és hazánkkal szomszédos) országának sajtójára nem jellemző ez a fajta manipulációs törekvés.”

„A magyar kormány politikáját bíráló és a hazánk és az EU konfliktusával foglalkozó cikkeknek is az lehet a céljuk, hogy rajtuk keresztül rámutassanak: az Európai Unióban sem minden tagállam tartja tiszteletben az emberi jogokat; az EU-n belül komoly nézetkülönbségek vannak, ami azt mutatja, hogy az Unió hanyatlik és szétesőben van.” „A vizsgált médiumok közül a Regnum a legmanipulatívabb. Célterülete a volt szovjet utódállamok, emiatt „Magyarországot revizionista szándékokkal rendelkező, ezért destabilizáló tényezőként igyekszik bemutatni, hogy ezzel bizonytalanságot és félelmet keltsen.”

„Az oroszországi orosz közönség számára hazánk az EU-/NATO-ellenes propaganda részét képezi.” „A nyugati politikai, kulturális értékrend elleni támadásra használnak minket.” „E téren az ellenünk szóló, erősen elfogult cikkek aránya 15 százalék, ami már információs támadásnak értékelhető.” „Régiónk népei számára igen gyakran gyűlöletkeltésként, a bizonytalanság gerjesztése céljából vesznek elő magyar témákat”.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG