1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Cséfalvay Zoltán, az NGM államtitkára szerint a hitelekből fenntartott jóléti rendszerek kényelmessé tették Európát, mely lomhán reagál a válságra, két éve nem tudja, mit kezdjen az örök renitens Görögországgal. Ilyen környezetben akar Magyarország védőhálót kapni az IMF-től. Az eurózónatagokat megvédi az EKB, a többieknek mi marad? Az NGM államtitkára hétfő este a Corvinus Egyetemen beszélt - többek között - az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos magyar kilátásokról.

Az IMF szerepe megosztja a világ közvéleményét is: segítség a bajban vagy maga az ördög? Az igazság valahol a kettő között van. Klasszikus eset, hogy ikerdeficittel szenvedő országok fordulnak a Valutaalaphoz, ez történt 2008-ban Magyarországgal is. Ma nem ez a helyzet - húzta alá Cséfalvay Zoltán előadása bevezetőjében. A költségvetési hiány tavaly is, idén is 3% alatt lesz, a fizetési mérleg pedig erősen pozitív - tette hozzá.

Csakhogy Magyarország mégis az IMF-hez fordult tavaly ősszel, akkor mégis miért? "Valami megváltozott 2011 nyarán, a piacok megunták az EU araszolását, amit az euróválság megoldásában mutatott fel, csúcsértekezletek teltek el valós megoldás nélkül, a türelem elfogyott - magyarázta az NGM államtitkára. A dolgok rosszra fordultak, közös fizetőeszköz válságba került, ami hatással volt Magyarországra is.

Brüsszel két éve tétlenül nézi, mi lesz Görögországgal

Cséfalvay szerint az euró kivezetése bármely országból olyan hatalmas költségeket emésztene fel, amit az EU nem engedhet meg magának, ráadásul szerinte ez a nem eurózónatagokra is erősen hatna. "Az euró léte szabályokra, nem pedig intézményekre épül - ezeket pedig vagy be tartják, vagy nem. Az utóbbi 10 év azt mutatja, hogy leginkább nem, Görögország például egyszer sem felelt meg például a maastrichti kritériumokat" - mondta Cséfalvay.

Ez felszínre hozta az olyan országok gondjait is, akik amúgy betartották a szabályokat, de a magánadósság szintje magas (pl.: Spanyolország).

17 EU-csúcs volt, amely az euró megmentéséről szólt az elmúlt bő másfél évben, a piacok ezeket mindig felfokozott reményekkel várták, majd rendre türelmetlenül reagáltak az apró vagy lassúnak tűnő megoldásokra. "Európa 2 éve képtelen mit kezdeni Görögországgal. A piacok egyre türelmetlenebbek, a görög kór tovább terjed, a hitelezők már Olaszország kapcsán is elégedetlenek" - vázolta a helyzetképet az államtitkár.



Ősz óta növekedik a piaci bizonytalanság, a leminősítések sorozata pedig jól mutatja, hogy nőtt a türelmetlenség. A legutóbbi EU-csúcson nem történt más, mint hogy megegyeztek a szigorú szabályok betartásában, de ez nem oldja meg a ma gondjait - figyelmeztetett Cséfalvay.

A matolcsyzmussal nyertünk időt

Ebben a helyzetben Magyarországnak szüksége van egy védőhálóra. A legtöbb európai ország rendelkezik ilyen védőhálóval, az euró is ilyen szerepet tölt be - igaz úgy ahogy, mondta az NGM államtitkára. "Az EKB állampapír-vásárlási programja például nagy segítség az övezet országainak. Az eurózóna több mint 1000 milliárd eurónyi adósságot újít meg idén, ami felnyomja a hozamok szintjét - ilyen környzetben egyáltalán nem gond, ha rendelkezünk védőhálóval" - mondta Cséflavay. Az államtitkár szerint, az eurózónán kívüli országoknak marad az IMF, mint alternatíva. "Az IMF-megállapodás pozitív hozadéka lehet, hogy lenyomja a hozamokat, olcsóbban juthatunk forrásokhoz. Olaszországban sikerült 3% fölé levinni a kötvényhozamokat, de ez nem ment volna az EKB nélkül. Nem mellesleg Mario Monti, olasz miniszterelnök így időhöz is jutott, hogy reformjait véghez vihesse. Idő és védőháló - ez kell Olaszországnak" - véli Cséfalvay.

"A kormányváltás után Magyarországnak nem volt sok ideje, ezért következtek a nem szokványos megoldások, a bankadó és a válságadók. Mindez arra volt elegendő, hogy a kormány időt nyerjen" - magyarázta az államtitkár .

Cséfalvay feltette a költői kérdést: mi lenne az EKB nélkül?



Várunk, hogy a reformok "termőre fordulnak-e"

A Matolcsy György nevéhez fűződő unortodox megoldásokat sokan kritizálták és a piacok tetszését sem nyerte el. Tavaly év végén az európai kritikák felerősödtek, az Európai Bizottság egyre hangosabban kritizálta a magyar gazdaságpolitikát, sőt a magyar alkotmányt is. Cséfalvay azzal védekezett, hogy már az európlusz paktumban is szerepelt, hogy a korai nyugdíjazás körét szűkíteni kell, Magyarország ezt megszüntette. Az adósságfék az alkotmányba is bekerült - öt ilyen ország van még Európában. Ebben megelőzzük az EU-t" - mondta.
Cséfelvay szerint a kormány arra törekszik, hogy minél rugalmasabb legyen a munkaerőpiac. Példaként említette a 2004/05-ös német munkaügyi reformot, ami hozzájárult ahhoz, hogy Németországban soha nem látott szintre csökkent a munkanélküliségi ráta.

"Van még tennivaló, de a nagy átalakítások lezajlottak, egy nyugalmasabb időszak következik. Azt várjuk, hogy a reformok termőre forduljanak" - mondta az államtitkár.

Sztorikat kell adnunk a piacnak

"A piac sztorikból él. Nekünk tavaly tavasszal volt egy jó sztorink, amit úgy hívnak Széll Kálmán-terv. Cséfalvay szerint sokan csak most vezetnek be olyan reformokat, amit Magyarország már tavaly tavasszal elfogadott. "Ősszel volt egy újabb sztori: ez a nagy bizonytalanságról szól és az euró válságáról. Magyarországnak vissza kell térnie a tavaszi sztorihoz, és ehhez ki kell még újabbakat találni, amit elhisz a piac, így lesz majd kerek a történet" - mondta Cséfalvay.

Az IMF-fel kapcsolatos tárgyalásokról nem árult el sokat az államtitkár, azt azonban hangsúlyozta, a mihamarabbi megegyezés mindkét fél érdeke. Magyarország továbbra is elkötelezett ugyanakkor amellett, hogy idén a piacokról finanszírozza magát. Cséfalvay szerint a tárgyalásokon 2013 és 2014 lehet majd a nagy kérdés. "Az idei költségvetésről is vannak viták, de a nagy kérdés az, hogy mi lesz majd akkor, ha kifutnak az egyszeri tételek, a különadók, a bankadó pedig a felére módosul" - mondta az NGM államtitkára egyetértésben a rendezvényen szintén felszólaló László Csaba közgazdásszal.

Az IMF is változik, ez pedig nekünk kedvezhet a tárgyalásokon

Azzal kapcsolatban, hogy az IMF-nek lesznek elvárásai a programért cserében, Cséfalvay azt mondta, hogy változik a Valutaalap hozzáállása is. Christine Lagarde például az európai vezetőket megelőzve mondta ki, hogy a növekedés beindítása is nagyon fontos, nemcsak a stabilitás. Ez fontos üzenet lehet Magyarország számára.

Az európai válságra adandó lehetséges válaszok közül az Angela Merkel által képviselt szigorú szabályozás és azok még szigorúbb betartatása bizonyosan visszafogná az európai gazdaságokat. Ezzel szemben egyre többen vélik úgy, hogy a növekedés beindítása lehet a gyógyír az euróválságra, az államadósság egy részét az európai gazdaságoknak ki kellene nőniük, ami megszorítások között igencsak nehézkes. Nem jelent erre az eshetőségre ugyanakkor megoldást az, hogy az EKB olcsó pénzzel tömi tele a gazdaságot mentőcsomagok formájában.

Az államtitkár szerint utólag jól látszik, hogy a jórészt hitelekből fenntartott jóléti rendszerek kényelmessé tették Európát, mely sok mutatóban kezd leszakadni a fejlett világtól. "Európa elaludt és az adósság volt az altató" - elevenítette fel az államtitkára az egyik külföldi útján hallottakat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG