3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Egyre-másra futnak be a decemberi makroadatok, ezekkel pedig teljes képet kaphatunk a magyar gazdaság részterületeinek tavalyi teljesítményéről. A következő héten biztos, hogy nem fogunk unatkozni, hiszen kiderül, hogy alakult az ipari termelés, megtudjuk honnan jöttek a legtöbben hazánkba pihenni, de napvilágot lát az is, hogy milyen okok állnak Matolcsyék döntései mögött.

A jövő heti makrogazdasági naptárban az ipari termelés decemberi adata állhat a figyelem középpontjában, emellett megjelenik a decemberi külkereskedelmi forgalom, a szálláshelyek decemberi és 2016. évi forgalmi adata, valamint az államháztartás január végi állapotáról szóló gyorstájékoztató.

Milyen éve volt az iparnak?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közli a tavaly decemberi és a tavalyi egész éves ipari termelési statisztika első becslését. Az ipari termelés 0,6 százalékkal nőtt 2016 novemberében az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Tavaly január-novemberben az ipari termelés 1,0 százalékkal emelkedett.

Így sáfárkodott az állam

Szintén kedden publikálja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gyorstájékoztatóját az államháztartás központi alrendszerének januári helyzetéről. A központi alrendszer tavaly decemberi pénzforgalmi hiánya 907,6 milliárd forint volt. Ebből az előzetes adatok szerint 761 milliárd forint hiány jelentkezett a központi költségvetésben, 81 milliárd forint az elkülönített állami pénzalapoknál, míg 66 milliárd forint a társadalombiztosítási alapoknál (az egészségbiztosítási alapoknál több mint 80 milliárd forrást biztosított a kormány) a novemberi-decemberi kormányzati döntések nyomán.

Az államháztartás központi alrendszere 92,2 milliárd forint többlettel zárt tavaly januárban: a központi költségvetés 17,6 milliárd forint, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 41,2 milliárd forint, az elkülönített állami pénzalapok pedig 33,4 milliárd forint többlettel zártak.

Mit akar a jegybank?

Szerdán megjelenik a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa januári ülésének rövidített jegyzőkönyve az MNB honlapján.

Csütörtökön jelenik meg a tavaly decemberi és egész éves külkereskedelmi forgalom adata. Tavaly novemberben az export euróban kifejezett értéke 5,8, az importé 5,1 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A külkereskedelmi aktívum 100 millió euróval nőtt, és 878 millió eurót tett ki. Az egyenleg 30 millió euróval alacsonyabb a január 9-én kiadott első becslésben közölt értéknél, amikor alacsonyabb, 4,6 százalékos importnövekedést jelentett a hivatal.

A múlt év első tizenegy hónapjában az export 2,7, az import 1,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét, a kereskedelmi aktívum 1,464 milliárd euróval 9,422 milliárd euróra nőtt.

Tavaly is imádták Magyarországot

Pénteken a kereskedelmi szálláshelyek tavaly decemberi és egész éves forgalmáról közöl jelentést a KSH. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 16,5, a belföldi vendégek által eltöltötteké 16,3 százalékkal emelkedett tavaly novemberben az egy évvel korábbihoz képest, együttvéve 16,4 százalékkal nőtt a szálláshelyek forgalma.

A jelentős növekedéshez a külföldi forgalom esetében a migránsválság miatti 2015-ös alacsony bázis, a belföldi forgalomban pedig a novemberi hosszú hétvége járult hozzá. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt bruttó árbevétele 16,7 százalékkal 30 milliárd forintra nőtt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG