3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Bő 1 millió ember érkezett abban az időszakban, amikor Németország megnyitotta határait a menekülthullám előtt, ennek azonban semmi jele a munkaerőpiacon, a munkanélküliség dinamikusan esik, immár az egyesült Németország legalacsonyabb értékén áll, a gazdaság pedig dübörög.
Egy munkás a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál díjának, az Arany Medvének önti ki az alapját bronzból egy berlini műhelyben. Fotó: EPA / Clemens Bilan

Csökkenő népesség

A német munkaügyi hivatal igazgatótanácsának tagja, Raimund Becker szerint sokakat meglep, hogy noha egymillió ember érkezett az országba rövid idő alatt, ennek semmi nyoma nincs a munkanélküliség alakulásában. Becker szerint a gazdaság javuló helyzetén túlmenően ennek részben demográfiai okai vannak, emellett szerepet játszik az a tény, hogy a menekültek nem kis hányada nem lép még rögtön a munkaerőpiacra, nyelvtanulásra és átképzésre van szükségük.

A népesség elöregedése és az évtizedek óta alacsony születésszám miatt évente 300 ezerrel csökken a munkaképes korú lakosság, ennek ellenére a foglalkoztatottság havonta átlagosan 36 ezer fővel nőtt tavaly, és elérte a 43,5 milliót. A munkanélküli menekültek száma ugyanakkor csak 10 ezerrel nőt az első félévben, és még ennél is kisebb mértékben a másodikban. 2015-ben, a menekültválság idején még azt jelezte előre a német munkaügyi minisztérium, hogy 2016-ban nőni fog a munkanélküliség, a végül azonban jelentősen csökkent.

Mindenkinek jutott állás

A Bloomberg által összegyűjtött előrejelzések szerint a munkanélküliség idén 6,1 százalék marad és jövőre 6,2 lesz, miközben a Bundesbank ennél jóval optimistább: jövőre mindössze 5,8 százalékot várnak. Bármelyik forgatókönyv is valósul meg, ez igen szép eredmény, mert azt jelenti, hogy a volt NDK tartományokat sikerült a gazdaságba integrálni, ott is megnőtt a gazdasági aktivitás, mindez úgy, hogy közben a munkaerőpiac megnyitása óta sokan mentek a közép-kelet-európai országokból, köztük tőlünk is állást vállalni Németországba.

Először tanulnak

Ami a menekülteket illeti, egy jelentős részük nem jelenik meg a munkaerőpiacon, különösen álláskeresőként nem. Akik eleve alkalmasak voltak egy állás betöltésére, azok már elhelyezkedtek, a többieket viszont nyelvtanulásra, sőt iskolai jellegű oktatásra, valamint szakmai képzésre küldik, és csak ezeket követően, több év múlva jelennek a munkaerőpiacon. A munkaügyi hivatal számításai szerint átlagosan 6 évig fog tartani, amíg egy menekült elvégzi a megfelelő német tanfolyamokat és képzéseket.

Befektetésnek tekintik

Angela Merkel számára most nagyon jól jöhet, hogy kedvezőek a munkanélküliségi és általában a gazdaságra vonatkozó adatok, miután a határok megnyitása miatt igen sok kritika érte őt, és előretört az Alternatíva Németországnak jobboldali párt, akikkel az idei parlamenti választásokon kell majd megmérkőzni. A kormány tavaly 5,8 százalékkal növelte a költségvetési kiadásokat, hogy integrálja a 2015-ben érkezett 890 ezer és a tavaly érkezett 280 ezer menekültet. Ha végül is sikerül őket hosszútávon foglalkoztatni, az jól is jöhet az országnak, mivel a mostani 80 millió fölötti népesség 2060-ra várhatóan 68 millióra csökken.

A menekültek 70 százaléka 30 évnél fiatalabb, és ez Becker szerint nagyban könnyíti a helyzetet. A fiatalok sokkal jobban integrálhatók, és ha egyszer elhelyezkednek, hosszú ideig lesznek a munkaerőpiacon. Mindössze türelemre van szükség és pénzre, mellyel oktatásukat és beilleszkedésüket segítik, és ha ez hosszútávon sikeres lesz, a most elköltött pénzt befektetésnek lehet tekinteni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG