Hirdetés
Hirdetés

Három napig őrlődhet még Katalónia

Fellegi Tamás, 2017. október 16., 16:15

Spanyolország nem hagyja nyitva a katalán kérdést: a katalán vezetőnek egyértelműen nyilatkoznia kell, hogy kikiáltja-e a függetlenséget, vagy sem. Ha nem, meg van oldva a kérdés, függetlenség elfelejtve. Ha pedig igen, akkor lecsap az alkotmány erejével: felfüggeszti az autonómiát és szétkergeti a parlamentet.

Múlt héten úgy tűnt, hogy a katalán vezetés bölcs döntést hozott, amikor a népszavazás után nem kiáltotta ki a függetlenséget elkapkodva úgy, hogy azt külföldön kevesen támogatják, a spanyol kormány pedig esetleg komolyan lépne fel. Kiderült azonban, hogy Carles Puigdemont mégis kikiáltotta a függetlenséget, de úgy, mintha nem tette volna, vagyis mindenki kedvezni akart egy kicsit. Hivatalosan úgy szólt a dolog, hogy kikiáltja, de felfüggeszti.

Újabb ultimátum

Erre a spanyol kormány azt válaszolta, hogy ilyen bizonytalankodás nincs, döntse el, hogy kikiáltja vagy elveti. Ha adott határidőig nem érkezik olyan válasz, hogy elveti, akkor a spanyol kormány él az alkotmány adta lehetőséggel, és intézkedik, elsősorban vélhetően felfüggeszti az autonómiát, feloszlatja a katalán parlamentet és új választást ír ki. Az első időpont ma délelőtt volt, de már előtte sejtetni engedték a spanyolok, hogy ez három napos halasztást kaphat, hogy ténylegesen megfontolhassa Puigdemont, mit tesz, hogyan tud megfelelő választ adni.

Hirdetés

Csak rossz válasz van

Ma reggel a katalán vezető megadta a semmit mondó választ, mire aztán a spanyol kormány nevében a miniszterelnök-helyettes nyilatkozott: kap még 3 napot a katalán vezető, hogy egyértelmű választ adjon. Nem kérdeztünk nehezet, nem nehéz rá válaszolni – mondta. A katalán vezető viszont így nehéz helyzetbe került, mert akár igent, akár nemet mond, rossz a válasz. Ha nemet mond, csalódást okoz a függetlenségpártiaknak. Ezt múlt kedden még megtehette volna, azzal a kitétellel, hogy gondosan előkészíti a terepet, mielőtt döntést hoz (ahogy egyébként a kurdok is tették), most már azonban visszakozás lenne.

Ha igent mond, akkor a spanyolok megindíthatják az ígért hatalomátvételt, és végül, ha csütörtökön sem mond semmit, akkor valószínűleg ugyanezt teszik. Már csak az a kérdés, melyik a legcélszerűbb megoldás katalán szempontból. A visszavonulás ebben az esetben kapituláció lenne, ezt valószínűleg semmiképpen nem választja. Az igenre, vagyis a függetlenség kikiáltására az lehet az indok, hogy a spanyol kormány megtagadta a tárgyalást, így nem maradt más opciója. Végül maradhat a ma is stratégia: nesze semmi, fogd meg jól.

A spanyolok is gondban

Utóbbi esetben a spanyolok vannak kissé nehezebb helyzetben, de valószínűleg ebben az esetben is meg kell indítaniuk az autonómia-felfüggesztést, különben ők kerülnek az arcvesztés állapotába. Ilyen szempontból mindkét oldal kényszerhelyzetben van, jó választás nincs. Ebből viszont az valószínűsíthető, hogy meglesz az autonómia felfüggesztés, új katalán választás, és a spanyolok reménykedése abban, hogy az új parlamentben nem lesz többsége a függetlenség pártiaknak.

Ha nem jön be ez a megoldás, vagyis a helyzet elmérgesedése miatt előretörnek a függetlenségpártiak, akkor elölről kezdődhet minden, ráadásul akkor már nem lehet arra hivatkozni, hogy nem volt szavazás. A másik veszélyforrás, ha az autonómia felfüggesztése erős ellenállást, esetleges tettlegességet, a spanyol rendőrséggel való összecsapást vált ki az elszántabb katalánokból, vagyis kvázi szabadságharc jelleget öltene a dolog. Jelenleg nem látszik jó megoldás, előrevivő lépés egyik oldalról sem.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

Míg a 90-es évek elején kevesebb, mint 10 ezer forint volt a kötelező átlagdíj és mindössze 19 milliárd forintot fizettünk a mostani 140 milliárddal szemben. Azt is kevesen tudják, hogy nálunk a legolcsóbb a kötelező Európában. Már év közben is lehet biztosítót váltani, de mit fedez pontosan a biztosítás?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?