3p

A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.

Az argentin jegybank az eddigi 50 százalékról 40 százalékra szállította le az alapkamatot szerdán, miután a hónap elején is csökkentette a kamatot 60 százalékról 50 százalékra.

A kamatcsökkentést az tette lehetővé, hogy kedden ismertetett hivatalos adatok szerint fél év után először volt egyszámjegyű a havi infláció áprilisban.

A statisztikai hivatal számításai szerint az árak áprilisban 8,8 százalékkal emelkedtek márciushoz képest, amikor 11 százalékot mértek és jóval elmaradt a decemberi 25 százalékos csúcstól, amikor Javier Milei lett az ország új elnöke. [A május eleji, nem hivatalos adatok szerint egyébként már 2 százalékra csökkent a pénzromlás üteme - erről és a várható argentin palaolaj és palagáz-boomról az alábbi ajánlóra kattintva olvashat bővebben - a szerk.]

Miközben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és elemzők is dicsérik Javier Milei költségcsökkentő és deregulációs intézkedéseit, ugyanakkor rövid távon ez azzal jár, hogy visszaesik a fogyasztás, miközben a magasba szöknek az árak. A statisztikai hivatal keddi jelentése szerint az éves infláció 289,4 százalékra emelkedett áprilisban a márciusi 287,9 százalékról.

Argentína évek óta a legmagasabb inflációval rendelkező országok közé tartozik. 2023 végén az áremelkedés 211,4 százalék, 2022-ben 94,8 százalék, 2021-ben 50,9 százalék volt. Az árak növekedése jelentősen felgyorsult Javier Milei november 19-i elnökké választása után. Kormányának egyik első intézkedése az volt, hogy a dollár hivatalos árfolyamát 54 százalékkal, 800 pesóra emelte, ami önmagában komoly inflációnövelő tényező volt.

Az argentin elnök gazdaságpolitikájának elismeréseként az IMF hétfőn újabb 800 millió dolláros hitelt hagyott jóvá Argentínának.

Egyes szakértők szerint azonban a mérséklődő - havi - infláció a recesszió jele. Az IMF szerint idén 2,8 százalékkal csökken az argentin hazai össztermék (GDP).

Argentínában a kiskereskedelmi eladások közel 20 százalékkal zuhantak az idei első negyedévben az előző évhez képest, amire a koronavírus-járvány kezdete óta nem volt példa. Egyebek között az országban klasszikusnak számító marhahús fogyasztása három évtizedes mélypontra zuhant az idei első negyedévben.

(via MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vegyünk dél-afrikai részvényeket? Szárnyal a rand és a tőzsde
Bózsó Péter | 2024. június 20. 18:59
Cyril Ramaphosa elnököt ismét beiktatták, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a piacbarát Demokratikus Szövetséggel (DA) készül koalíciós kormányt alakítani.
Makro / Külgazdaság Példátlan döntést hoztak a franciák az olimpiára tekintettel
Elek Lenke | 2024. június 20. 15:07
  A párizsiak között is nagy meglepetést keltett, hogy a vizes versenyek egy részét a Szajnán rendezik meg, hiszen már száz éve nem javasolják a fürdést a folyóban, annak kevésbé kielégítő vízminősége miatt. Az olimpia azonban jelentős javulást hozott e téren, sőt, idővel nemcsak a sportolók, de a helyi lakosok és a turisták is megmártózhatnak majd Párizs legendás-romantikus folyójában.
Makro / Külgazdaság Újabb szegmensben tör babérokra a pesti tőzsde üdvöskéje
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 15:22
A Telekom helyett a 4iG támogatja Magyarország legsikeresebb, immár 28-szoros bajnok együttesét, amely a következő idényt One Veszprém néven és egy új, világhírű edzővel folytatja.
Makro / Külgazdaság Felemás hír jött Európából: mi történt az építőiparral?
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 14:34
A magyar építőipar ugyanakkor nagyot ugrott.
Makro / Külgazdaság Innentől kezdve kivárnak Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 19:27
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal, 7 százalékra csökkentette az alapkamatot. Az MBH Bank szakértője szerint egy ideig kivárhat az MNB a további kamatcsökkentésekkel.
Makro / Külgazdaság MNB: a kormánynak megvan a „beavatkozási mozgástere” a hiánycél eléréséhez
Dobos Zoltán | 2024. június 18. 18:27
A monetáris politika új szakaszának megkezdését jelentette be Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a jegybank Monetáris Tanácsának keddi kamatdöntő ülése után. A központi bank egyúttal frissítette az inflációra és a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését is.
Makro / Külgazdaság Szokatlan számok: riadójelzés jött az orosz gázellátásról
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 15:11
Két év óta először, a múlt hónapban az orosz gáz súlya nagyobb volt Európa ellátásában az amerikai szállításoknál, ami rávilágít, mennyire kiszolgáltatottak az itteni országok a nagy szomszédnak.
Makro / Külgazdaság Itt a döntés, amire az ország várt
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 14:02
Óvatosan, de ismét vágott az alapkamaton a jegybank.
Makro / Külgazdaság Szóra bírták Orbán Viktor miniszterét Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 13:04
Bóka János sok érdekes részletet árult el a közelgő magyar uniós elnökségről és a most zajló politikai játszmákról is.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor karjába lökhették Brüsszelben Giorgia Melonit - mégiscsak összejöhet a jobbos szuperpárt
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 10:44
Ursula von der Leyenékra jobbról is, balról is berágtak, ez pedig esélyt adhat Orbán Viktornak is a brüsszeli helyezkedés során.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG