Hirdetés
Hirdetés

Létrejött a tűzszünet Szíriában, sőt az Oroszország kovácsolta béke is küszöbön áll

2016. december 30., 06:05

Az orosz elnök bejelentette, hogy Szíriában mától létrejött a tűzszünet a kormány és a mérsékeltnek tartott ellenzék között. Egyúttal a békés rendezés is körvonalazódik: Aszad hatalmát megnyirbálnák, és egy pár év múlva távoznia kéne. Mindezt Irán, Törökország és Oroszország szervezi, és a békét ők is tartanák fenn.

Nem véletlen, hogy a korábbi orosz-amerikai tűzszünetből nem lett semmi: Aszad nagyon akarta egész Aleppó városát. Lehetőséget kapott rá az orosz és iráni támogatóktól: második világháborús stílusú, mindent tűzzel elárasztó, a polgári lakosságot nem kímélő módszerrel szerezték vissza a várost. Végül az utolsó falatnyi részből a lakosság és a felkelők békésen eltávozhattak a város melletti, felkelők által uralt területre.

Elég volt a harcból

Úgy tűnik, Oroszországnak ennyi elég volt a harcból, mivel ahogy meglett Aleppó, rögtön tárgyalni kezdett Törökországgal és Iránnal a tűzszünetről és a lehetséges békéről. A különféle csoportok ugyan elég furán helyezkednek el, az általuk uralt területek nem egybefüggőek, például maga Aleppó és a központi kormány által uralt nyugati, tengerparti területek közé egy nagy, a felkelők által uralt rész ékelődik. Ezt a területet viszont főként szunnita arabok lakják, így vélhetően a legfőbb támogató, Oroszország is jobbnak találja, ha a síita területek mellett csak Damaszkuszt és Aleppót uralja közvetlenül az elnök.

Hirdetés

Aszad takarója eddig ér

Első lépésként most létrehozták a tűzszünetet, amely nem vonatkozik az Iszlám Államra és a Nuszra Front utódszervezeteire, ők terroristáknak minősülnek. A felkelők néhány vezetője megerősítette a Reutersnek a tűzszünet tényét, de azt nem tudták megmondani, hogy pontosan kik vesznek részt benne, és kik nem. A felek azután egyeztek bele a tűzszüneti megállapodásba, hogy Oroszország, Törökország és Irán kidolgozták a főbb elveket, melyekhez ragaszkodnak majd a békeszerződésnél, és ezeket a felek elfogadhatónak tartották.

Aszad szempontjából döntő momentum lehetett az orosz nyomás, annál is inkább, mivel a megállapodás szerint Oroszország csökkenteni fogja Szíriában állomásozó erejét. Putyin nem szeretne elhúzódó háborúban részt venni, vélhetően elég volt neki, hogy megerősítette annyira Aszadot, hogy status quo alakulhasson ki a felek között, ami lehetővé tesz egy hosszabb távú egyensúlyt. Putyin szerint az elért megállapodás még törékeny, figyelni kell rá, hogy működjön, de az említett országok védelmi-, és külügyminiszterei igyekeztek minél több szempontot figyelembe venni a kidolgozásánál.

Majd talán Trump

Amerika teljesen kimaradt a folyamatból, és a béketárgyalások következő fordulóján sem fog részt venni, melyet a kazah fővárosban, Asztanában tartanak. Az orosz külügyminiszter szerint azonban Amerika csatlakozhat a békefolyamathoz, de már csak Donald Trump elnöksége alatt. A többi résztvevőnek egy komoly ellentétet kellett áthidalnia: Törökország eddig hallani sem akart Aszad hatalmon maradásáról, miközben Oroszország Aszad erőit támogatta, de végül sikerült kompromisszumot találni.

A tervek

Az elképzelések szerint Szíriában megmaradna a mostani helyzet szerinti feloszlás, de a különböző területek között lenne egy laza szövetség. Ezt a szövetségi államot az alaviták vezetnék, de Aszad csak a következő elnökválasztásig maradna hatalmon, amikor egy sokkal kevésbé megosztó alavitát találnának helyette (kérdés, hogy vajon miért kell a kisebbségi alavitáknak uralni a szövetségi államot, de lehet, hogy egyelőre Aszad és Irán másként nem menne bele az egyezségbe).

Gyanítható, hogy ez a szövetségi állam szinte csak papíron létezne, a nemzetközi jog kedvéért, és valójában a különböző zónák önálló életüket élnék, egy-egy külföldi hatalom támogatásával, ugyanakkor Aszad arcvesztés nélkül vonulhatna vissza. A tervek szerint később az Öböl-menti arab országok és az Egyesült Államok támogatását is megszereznék a béketervekhez, az Európai Unió pedig az ujjáépítésben venne részt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Hogy veszi be Trump gyomra a hatalmas buktát?

Hogy veszi be Trump gyomra a hatalmas buktát?

Nem sikerült eltörölni az Obamacare-t, még a saját párttársai sem támogatták, hogy egy selejtesebb tervezet alapján gondolják újra az egészségbiztosítást. Hetekig tárgyalták, de nem sikerült konszenzust teremteni, így inkább visszavonták a javaslatot. Donald Trump természetesen a demokratákat hibáztatta, szerinte az Obamacare hamarosan "felrobban".

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • március 20
  KSH: Keresetek (január)
  KSH: Kereskedelmi szálláshelyek forgalma (január)
  Termelői árindex (év/év)
  Chicagói Fed index
  március 21
  KSH: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének február végi helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (20 mrdFt)
  Folyó fizetési mérleg (milliárd dollár)
  Nike (2017 Q3)
  BMW (2017 Q3)
  március 22
  Import és export (év/év)
  Euróövezet folyó fizetési mérleg (milliárd euró)
  Jelzáloghitel igénylések
  Használtlakás értékesítések (hó/hó)
  március 23
  KSH: Kiskereskedelem (január)
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Újlakás értékesítések és építések
  Fogyasztói bizalom (előzetes)
  március 24
  Feldolgozóipari BMI
  Szolgáltatóipari és feldolgozóipari BMI (előzetes)
  Szolgáltatóipari és feldolgozóipari BMI (előzetes)
  Feldolgozóipari BMI

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

5 százalékra csökkentenék a hal- és vadhús áfáját. Ha ezek a termékek olcsóbbak lennének, többet venne belőlük?