3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Elképesztő időzítés: a német parlament elfogadott egy határozatot, miszerint az 1915-ben az örmények ellen elkövetett atrocitásokat népirtásnak minősítik. Pont akkor, amikor Törökországnak udvarolnak kétségbeesetten, hogy tartsa magánál az ott lévő 3 millió menekültet. A következmények beláthatatlanok.

A kérdés már sok országot foglalkoztatott az elmúlt száz évben, utoljára éppen tavaly, a 100. évfordulón volt aktuális. Sokan népirtásnak tartják, ami akkor történt, miközben Törökország ezt szisztematikusan cáfolja. A jelenlegi időszak azonban a legkevésbé alkalmas az erről való vitatkozásra, és legkevésbé a németek részéről, akik menekültpolitikájukkal pont Törökországnak szolgáltatták ki magukat.

Az oroszlán bajsza

A törökök nem is késlekedtek a válasszal: visszahívták németországi nagykövetüket úgymond konzultációra. Ez a diplomáciában általában az erőteljes megsértődéssel egyenértékű, és elég nehéz utána a kapcsolatokat gyorsan rendezni. Még egy átlagos esetben is kellemetlen, de most két olyan országról van szó, melyek között rosszabbkor ez nem történhetne meg.

Mint ismeretes, az Európai Unió elsősorban Németország kezdeményezésére megállapodást kötött Törökországgal arról, hogy Törökország nem engedi ki területéről a menekülteket Európa felé, cserébe egyrészt kapnak 6 milliárd eurót, másrészt még a nyáron vízummentességet kapnak az EU irányába. Ez utóbbi már eddig is problémás volt, mivel az EU elméletileg bizonyos feltételek teljesüléséhez kötné a vízummentességet, ugyanakkor ezek számonkérésére már nincs sem idő, sem lehetőség.

3 millió menekült az adujuk

A helyzet tehát már így is kínos volt, mivel a vízummentesség elhalasztásának esetére a törökök kilátásba helyezték, hogy ők sem tartják be a szerződést, és megindítják a menekültáradatot. Nem kérdés, hogy ezt Európa és főleg Németország nem engedhetné meg magának, így a törököknél az erősebb lap a játszmában. Ilyen körülmények között meghozni egy, a törököket mélységesen bosszantó döntést, politikai öngyilkosságnak tűnik. Nem is értjük, mi játszódhatott le a német parlamenti képviselők fejében.

Méretes pofon Merkelnek

Az esetnek külön pikantériája, hogy Törökország az első világháborúban központi hatalmak oldalán Németország szövetségese volt, 1915-ben már együtt harcoltak, így Németországnak volt rálátása, sőt befolyása török partnerére. Így nem kizárt, hogy akár tehettek is volna valamit az örményekért, de nem tették, talán mert nem akarták a nem túl rózsásan alakuló katonai helyzetet tovább rontani. Erről a vita ugyanolyan rég folyik, mint arról, hogy népirtás történt-e. A népirtást egyébként a korábbiakban 20 ország ismerte el, köztük Franciaország és Oroszország is.

Angela Merkel távol maradt a számára rendkívül kínos parlamenti szavazástól. Ha valakinek, hát neki keresztbe tett a tisztelt ház. Későbbi nyilatkozatában mérsékelni próbálta a kárt: elmondta, hogy az esetleges egyedi kérdésekben meglévő nézeteltérésektől függetlenül a Törökországgal fennálló kapcsolat kiváló, sőt baráti és egyben stratégiai.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG