5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Theresa May a hivatalba lépése után három helyre utazott, ahol méretes sallerek várták. Ezt vagy ő is tudta, vagy nagyon optimista volt, de még az is lehet hogy mindez egy színjáték, és a színfalak mögött máris alakul a megegyezés. Nézzük, kinek mik az érdekei, és összejöhet-e egy arany középút a brit népszavazás okozta felfordulásban.

Az új brit miniszterelnök feladata hálátlan: elődje, David Cameron baklövésének következményeivel kell megbirkóznia. Persze ezt pontosan tudta: aki most erre a posztra jelentkezett, fel kellett hogy készüljön a várható pofonokra kül-, és belföldön egyaránt. Az első pofon, amit May kapott, még belföldi, de ki tudja meddig lesz az: a skót első minisztertől érkezett. Skócia beleegyezése nélkül nem lehet megoldást találni a jelenlegi válságra, vagy ha igen, akkor óhatatlanul felbomlik az Egyesült Királyság.

Elkerülhetetlen volt

A következő pofon ugyancsak egy hölgytől, az Európában rendkívül nagy súlyt képviselő Angela Merkeltől érkezett, hisz ő is megismételte, hogy nincs cseresznyézgetés (vagy inkább mazsolázás) a tálban. EU tagként vagy azon kívül, vagy vállal valaki mindent, vagy nem kap semmit. Végül a francia elnök volt igen határozott: ő is azt ismételte, hogy a munkaerő szabad áramlása nélkül nincs közös piac sem.

Eddig mindez érthető, nem is mondhatott senki mást, Theresa Maynek pedig tárgyalási készséget kellett mutatni a főbb partnerek felé, vagyis a pofonok elkerülhetetlenek voltak. Ez egy látszólagos patthelyzet, ahol mindenki erőt mutat, ugyanakkor nem kizárt, hogy valamilyen középutat keresnek a felek máris, a színfalak mögött. Az érdekek ugyanis mindkét oldalról ebbe az irányba mutatnak.

Brit és német lehetőségek

Ha Nagy-Britannia belemegy abba, hogy kilép, de minden így marad ahogy most van, akkor a Brexit-pártiak kezdenek hőbörögni, és lényegében nem fogadják el a megoldást. Ha viszont veszni hagyják a közös piacot is, nem csak, hogy rosszul járnak gazdaságilag, de Skóciának is búcsút inthetnek. Még ha nem is örökölheti meg a kis ország az Egyesült Királyság helyét mint utódállam az EU-ban, hanem újra kell felvételiznie és egy pár évet várni, akkor is olyan erős most a lélektani momentum, hogy skótok megszavaznák ezúttal a függetlenséget, és mintának az ír utat tekintenék.

De mit is tenne az európai oldal? Itt az érdekek tagországonként változhatnak, nézzünk meg néhány tagállami álláspontot. A németek szívesen bent tartanák Angliát a közös piacon, hisz exportjuk 7,5 százaléka oda irányul, és ez a GDP 3,5 százalékát adja. Ugyanakkor arra nagyon vigyáznak Berlinben, hogy a megoldás ne legyen követendő példa mások számára (hisz akkor jönne a mazsolázás), ezért, ha túl nagy a brit keménykedés, inkább vállalják a közös piacból való kizárás következményeit.

Spanyol specialitások

Spanyolországnak kisebb súlya ellenére komoly érdekei és ütőkártyái vannak. Egyrészt ott van Gibraltár, amelyet közös brit-spanyol szuverenitás alá szeretnének vonni, ha a terület elhagyja az Uniót, emellett 320 ezer brit él a napfényes spanyol délen, élvezve az EU polgárság minden előnyét. Hogy ez megmaradjon, a spanyolok elvárják, hogy polgáraik továbbra is állást vállalhassanak Nagy-Britanniában. És végül ott a katalán kérdés: miután azt mondják a katalánoknak, hogy kiválás esetén a sor végére kell állniuk az EU tagjelölteknél, nem szeretnék, ha Skócia útja ehhez képest lerövidülne.

Lengyel barátaink

Lengyelország két okból szeretné „megfegyelmezni” a briteket: az egyik, hogy nettó befizetők, míg Lengyelország kapja a pénzt. Ezért azt mondják, hogy ha akarják a közös piacot, fizessenek továbbra is, végképp bohócot csinálva Boris Johnsonból és Nigel Farage-ból, akik a heti 350 millió fonttal kábították a népet, amely megmaradt volna nekik. Ugyanakkor a lengyelek felelősek a legnagyobb népvándorlásért: 800 ezren vannak Angliában. Az ő jogaikért eléggé felemeli szavát a varsói kormány, ugyanakkor már indulóban egy olyan folyamat, ami a problémát amúgy is megoldaná a következő években.

Lengyelországban igen gyorsan nőnek a bérek, és folyamatosan csökken lemaradásuk az Angliában elérhetőhöz képest. Egy Angliában dolgozó magyar orvos szerint a lengyel orvosok már eltűnőben vannak: feltehetőleg már otthon is érdemes dolgozniuk, ott nincs olyan lemaradásban az egészségügy, mint nálunk.

A kecske és a káposzta

Hollandia és Franciaország azért berzenkedik bármilyen brit kedvezménytől, mert saját euró-szkeptikusaiktól félnek. Náluk ugyanakkor messze nem jelent akkor a gondot a bevándorlás, mint Anglia esetében, a két ország, feltehetőleg leginkább nyelvi okokból, nem lett olyan mértékben a kelet-európai munkavállalók célpontja, mint Nagy-Britannia, Ausztria vagy Németország.

A The Guardian szerint a színfalak mögött felmerül egy olyan köztes megoldás, ami által a kecske is jóllakna és a káposzta is megmaradna. E szerint lényegében minden ugyanígy maradna, azaz a britek hozzáférnek a közös piachoz, de ugyanúgy be kell fizetniük a kasszába, mint eddig. Az emberek mozgását is engedélyezniük kell, de itt lenne egy kanyar: egy maximális, 7 éves átmeneti felfüggesztést kaphatnának ez alól, ahogy a többi régi tagállam is kapott 2004-ben, csak akkor Nagy-Britannia nem élt a lehetőséggel. Kétségkívül a dolgok mostani állása szerint 7 év alatt a kelet-európai, de ami a legfontosabb, a lengyel bérek felzárkózhatnak annyira, hogy a probléma a korábbi szinten már nem fog akkor jelentkezni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG