1p

Képes kihozni a gödörből a gazdaságot az Orbán-kormány?
Lesz ismét 400 forint az euró? Újra aggódhatunk az infláció miatt?
Klasszis Klubtalálkozó élőben Palócz Évával!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató vezetőjétől!

2024. augusztus 7. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha a jegybankelnöktől meghívót kapunk, mindig bejelent valami fontosat. Most is kaptunk egyet.

Ma kamatmeghatározó ülést tart az MNB monetáris tanácsa, londoni elemzők egyértelműen újabb 25 bázispontos kamatvágást várnak, vagyis újabb történelmi mélypontra süllyedhet a forintkamat. Abban viszont már nincs egyetértés, hogy mi lesz ezután: megáll-e az MNB az enyhítésben.

Közben a szerkesztőség kapott egy meghívót az MNB-től, szokásával ellentétben Matolcsy György ma 15 órakor - vagyis az ülés után egy órával - sajtótájékoztatót tart. Palotai Dániel igazgató és Balog Ádám alelnök is ott lesz a mai eseményen, ahol "útmutatót adnak a kamatdöntésekhez" - legalább is a meghívóban ez szerepel.

A jegybank új elnökének egyik első intézkedése volt, hogy szakítva a hagyományokkal - és más, külföldi jegybankok gyakorlatával - nem tart sajtótájékoztatót a kamatdöntő ülések után. Most mégis kivételt tesz, úgy tűnik. Matolcsy György eddig mindig valamilyen fontos stratégiai bejelentést tett akkor, amikor összehívta az újságírókat, erre eddig kétszer került sor, mindkétszer az MNB hitelprogramjával kapcsolatban beszélt.

A kamatpályáról korábban - ahogy arról beszámoltunk - úgy nyilatkozott, hogy van még tér a további vágásokra, de a stáb folyamatosan elemzi a nemzetközi pénzpiaci helyzetet, elsősorban a nagy jegybankok (Fed, BOJ) enyhítési programját. Ha ugyanis ezek a pénzcsapok záródnak, a piacokra kevesebb pénz ömlik, azt elsősorban a feltörekvő piaci eszközök fogják megszenvedni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A pánik egyelőre nem indokolt, de a rettegésre azért van ok: nyugalomra int a sötét jövőt előrejelző szabály alkotója
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 5. 12:55
A nevét viselő szabály, a Sahm-rule ugyan érvénybe lépett a gyenge amerikai foglalkoztatási adat megjelenésével, ám Claudia Sahm úgy véli, egyelőre nem kell félni a legrosszabbtól. 
Makro / Külgazdaság Lehasznált gőzmozdonyra emlékeztet Magyarország egyik nagy barátja
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 5. 10:55
A kínai gazdaságtól azt várták a szakértők, hogy a covid miatt bevezetett korlátozások 2022 végi feloldása után újra a régi tempóban fogja húzni maga utána a világgazdaságot. Ez nem jött be.
Makro / Külgazdaság Olcsóbb lehet a gázolaj
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 5. 10:11
Ha megjelenik a változás a kutakon, akkor 614 forintra csökkenhet a gázolaj ára. 
Makro / Külgazdaság Mi lesz a forinttal? Ön is kérdezzen Palócz Évától
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 5. 09:09
A Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. igazgatósági tagjával, vezérigazgatójával szerdán 15:30 órakor kezdődő egyórás beszélgetésre ingyenesen lehet regisztrálni és máris kérdezni.
Makro / Külgazdaság Felemás lett a külkerbizonyítvány
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 5. 08:30
Éves szinten rosszabbul fest a külkermérleg. 
Makro / Külgazdaság Két Balatonnak megfelelő ukrán területet foglaltak el az oroszok idén
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 5. 06:49
Az orosz hadsereg júliusban nagyobb ukrán területet foglalt el, mit júniusban, ám kisebbet, mint májusban, a harkivi régióban indított - ám azóta elakadt - támadás idején.
Makro / Külgazdaság Hamarosan megtudjuk, mennyivel drágult az életünk
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 4. 11:16
Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés júniusi, a külkereskedelmi forgalom előzetes júniusi adatai, valamint a kiskereskedelmi forgalom júniusi adatait és a júliusi fogyasztói árakat is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Makro / Külgazdaság Milák Kristófé a harmadik magyar olimpiai arany Párizsban
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 3. 22:11
Nagy kő esett le a szívünkről.
Makro / Külgazdaság Kivár a Mol, ezért nem mozdul az üzemanyagár
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 3. 15:44
Hiába esett a nyersolaj ára kéthavi mélypontra, a kínai, az amerikai és a közel-keleti piaci és politikai helyzet miatt a Mol kivár, és nem változtatott az üzemanyagok nagykereskedelmi árán.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij foghatja a fejét ettől a hírtől
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 3. 09:16
Tovább rontotta az ukrán hosszú és rövid futamidejű szuverén kötelezettségeinek besorolását az S&P.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG