7p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Hiller István szerint Néró, a véreskezű római császár hozott még ilyen rendeletet, amikor azt adta utasításba, amikor kifogytak az érvekből, hogy "ne legyenek keresztények". Szelényi Zsuzsa szerint a kormány a könyvégetőkhöz hasonlít. Gyakorlatilag teljesíthetetlen kritériumokat szabott a kormány a CEU-nak.
Palkovics László oktatásért felelős államtitkár (b) és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosításáról szóló javaslat összevont vitája alatt az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. április 4-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

Megszavazta az országgyűlés a lex CEU-t 123 igen és 38 nem mellett. A magyar és amerikai kormánynak innentől nagyjából fél éve maradt, hogy megegyezzen az egyetem fenntartásáról úgy, hogy igazából az amerikai kormánynak nincs beleszólása a New York állambeli székhellyel rendelkező intézmény ügyeibe, mivel az állami hatáskör, nem föderatív állami, tehát Trump erről biztos, hogy nem tud tárgyalni Orbánnal.

Reggel óta ment a vita különleges eljárási rendben tárgyalt felsőoktatási törvénymódosításról, ismertebb nevén lex CEU-ról, amelyet egy nap alatt akart lezavarni a kormány Semjén Zsolt tegnapi kérése alapján.

A CEU ellehetetlenítésére tett kísérlet részleteiről és eseményeiről ezekben a cikkekben számoltunk be >>>

Mazsolázgattunk a felszólalásokból:

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kezdte miniszteri expozéval a vitát a mai ülésen, ahol első napirendi pontnak vette a kérdést. A miniszter megismételte a szokásos kormányzati mantrát, hogy az ilyen intézményeken keresztül külföldi hatalmak befolyásolhatják az országot és ilyen-olyan szabálytalanságok vannak, illetve beszélt arról is, hogy a CEU igazából nem is működik az Egyesült Államokban és nincs rendesen akkreditálva. Idézett egy állítólagos Soros-levelet, amelyet 2005-ben Magyar Bálintnak írt, és amelyben különböző mentességeket kért a felsőoktatási szabályok alól.

Megismételte, hogy a felsőoktatási intézmények működési engedélyét 5 évente felülvizsgálják. A CEU-nál hiányzik a nemzetközi akkreditáció, nem minősül Amerikában elismert felsőoktatási intézménynek. Elmondta, 28 intézményt vizsgáltak, ebből egy iskolával volt minden rendben. Balog Zoltán megismételte: a magyar kabinet kész tárgyalni az Egyesült Államok kormányával, illetve az érintett szövetségi állam vezetésével az ügyben. A törvénymódosítás ugyanis nemzetközi szerződéshez kötné külföldi egyetem magyarországi működését. Egyúttal víziónak nevezte azt, hogy veszélyben lenne a tanszabadság Magyarországon.

Bárándy Gergely (MSZP): "kár ennek a javaslatnak a szakmai hátterét keresni" - mondta a képviselő, aki nehezményezte, hogy senki nem tárgyalt a kormány oldaláról az intézményekkel a módosítás beterjesztése előtt, ráadásul a Törvényalkotási Bizottság (TAB) 2018. ősze helyett még hétfő este úgy döntött, előrehozza 2018. januárjára a hatályba lépést, hogy a CEU-nak esélye se legyen megfelelni a törvényi követelményeknek.

Fodor Gábor (Liberálisok): amikor oktatási minisztersége idején engedélyt adott a CEU-nak, azt akarta, hogy a magyar fiatalok nemzetközileg elismert, jó nevű tanároktól tanulhassanak. A magyarok érdeke szerinte az, hogy működjön egy ilyen intézmény és vigyék az ország jó hírét az országba. Az, hogy amerikai diplomát is szerezzenek, hiszen ez a lényege, ez teszi vonzóvá. Fodor Gábor szerint túl nagy ár az intézmény megszüntetése, hogy a szavazókat lázban tartsuk a választásokig.

Hiller István (MSZP): Együtt esküdtünk fel, hogy az ország érdekeit védjük. Ez a törvényjavaslat az ország ellen van. Hiller Néró rendeletét idézte: "Non licet esse Christianos", azaz amikor a császár már kifogyott az érvekből, egyszerűen elrendelte, hogy "keresztények ne legyenek". A módosítás az oktatás szabadságáról szól, a szavazattal pedig megsértik ezt a szabadságot. Hiller István szerint gyakorlatilag lehetetlen a TAB módosítását teljesíteni. Hiller szerint a kormány gyáva, ennyi erővel mondhatták volna azt is, hogy most csütörtök délig van határidő a kormányközi szerződés megkötésére. Hiller István azt kéri, vonják vissza a javaslatot.

Hoffmann Rózsa (KDNP): a KDNP a szabályozott szabadságban hisz és támogatni fogja a törvényt. Senki sem állhat felette és le kell számolni az ilyen törvénytelenségekkel.

Száva István (Jobbik): Soros Györgyék önzetlen támogatására a jövő generációinak is szüksége lesz - idézte Száva a Fidesz egy közleményét két évtizeddel ez előttről. "A Fidesz a létét köszönheti Soros Györgynek és alapítványának". A Jobbiktól messze áll az, amit Soros György képvisel, kifejezetten károsnak tartják "a liberalizmust, a gender-őrületet, a devianciát és a különbözők kultúrák feltétel nélküli tiszteletét". Több száz ügy halványul el a CEU miatt, például az egészségügy vagy bérkülönbség problémája. Igaza van Hillernek, "még ahhoz is gyávák, hogy kimondják, nem kell ez az intézmény".

Szél Bernadett (LMP): a Fidesz arra hivatkozik, hogy előjogokat szüntessenek meg, hogy mindenki egyenlő legyen. Szél szerint éppen kormánypárt az, amelyik személyre szabott törvényeket hoz. "Önök bezáratnak egy egyetemet, ez az igazság" - mondja a képviselő, aki nem gondolta volna, hogy valaha átlépik ezt a határt. "Nem csak a lóláb, hanem a ló lóg ki ebben az esetben". Ma a CEU-t, holnap valaki mást csinál ki a kormány Szél Bernadett szerint, ezért a CEU ügye mindenkinek az ügye.

Szabó Szabolcs (független): elsősorban oktatóként és nem képviselőként akar beszélni. Nem hiszi el, hogy képesek úgy kiállni egyetemen szocializálódott képviselők, hogy magukban nem ismerik el, hogy ez nem jó senkinek. Nem működik törvénytelenül a CEU, sőt, ha megnézzük a hazai doktori képzéseket, láthatjuk, hogy rengeteg hibát követnek el az állami intézmények, mégsem zárják be azokat. Szabó szerint is ellenségképgyártás zajlik, "Soros a patás ördög". Felhívta a figyelmet arra, hogy azok, akik az intézményben szerezték a papírjaikat, gyakorlatilag a nemzetközi tudományos színtér viccei lesznek, hogy egy bezárt egyetemtől kaptak diplomát és doktori címet, köztük például Kovács Zoltán kormányszóvivő is.

Hadházy Ákos (LMP): Bächer Iván mondta: "a szégyen szerencsére nem tart örökké" - üzente Palkovicsnak.

Kunhalmi Ágnes: a kormányt nem érdekli, rohad a társadalom, szétmegy az egészségügy, az oktatás, bebukott a középosztály és nem tudja járatni a gyerekét egyetemre. "Akinek nulla a teljesítménye, annak valakire mindig mutogatnia kell". Szerinte a Fidesz-rajongókban is megvan a képesség, hogy észrevegyék, felhasználják őket az ország vagyonának ellopásához.

Ikotity István (LMP): Orbán adta ki feladatba, hogy üldözzék ki Soros Györgyöt az országból. Olyan úton haladnak előre, ami nem jó út. Ellenségképek mögé bújva nagyon sok értéket számol fel a kormány. Ikotity szerint a helyzet úgy néz ki, mintha egy iskolás nem csinálná meg este a házit, és reggel már azzal várnák, hogy kirúgták az iskolából. Nem csak a CEU-ról van szó: itt a magyar versenyképesség és a nemzetközi megítélése került veszélybe.

Szelényi Zsuzsanna (független): ez egy tudásellenes ámokfutás, ami nem új. Itt maradunk szegényebben és megalázottabban. A kormány a könyvégetők felelősségét veszi ezzel magára.

Hollik István (KDNP): Soros György hálózata rémhíreket, téveszméket terjeszt a világban és ezzel megtéveszti a Nobel-díjasokat. Hollik szerint a Central European University semmi sem ad hozzá a kutatói munkához, a tanárok és a diákok is a Közép-Európai Egyetem munkatársai és hallgatói, a CEU pedig csak az amerikai diploma kiadása miatt létezik.

Túri-Kovács Béla (Fidesz): szerinte azt kellene megnézni, hogy mennyi a magyar hallgató és hány magyar diák kap ösztöndíjat az intézményben.

Szávay István (Jobbik): egyszerűbb lenne, ha inkább megvásároltatnák az egész egyetemet "Pénztáros Lőrinccel".

Palkovics László: nem sértjük meg az oktatás autonómiáját, ez csak egy jogtechnikai dolog. Volt hatáselemzés: megtörténhet, hogy az EGT-n kívüli egyetemek teljesítik a feltételeket, és lesz kormányközi megállapodás. Palkovics szerint nincs versenyelőny abból, hogy amerikai diplomát is ad a CEU, mivel nem vonják kétségbe az ELTE, a Corvinus, vagy bármely magyar intézmény diplomájának minőségét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG