Hirdetés
Hirdetés

Szegényednek a britek – már látják, hogy az EU-ban jobban élnének

Fellegi Tamás, 2017. június 15., 16:15

Májusban szokatlanul nagy volt a brit kiskereskedelmi forgalom visszaesése. Egyre inkább érződik, hogy az EU-ból való kilépés szerényebb életszínvonalat hoz, noha az effektív kilépésre még sor sem került. Mi lesz akkor, ha már most ilyen a hatás? Még elgondolkozhatnak, választhatják a minél puhább megoldást, kisebb károkkal.

A kiskereskedelmi forgalom visszaesése májusban 1,2 százalék volt, miközben a Reuters felmérésében résztvevő elemzők 0,8 százalékot vártak. A fő ok ebben az infláció lehetett, ami 2,9 százalékra emelkedett, amivel már a hagyományosan magas inflációs célt meghatározó MNB is igen elégedett lenne, sőt, talán már sokallaná is. A brit inflációt elsősorban a font tavaly óta bekövetkező leértékelődése fűtötte, látszik, hogy az ország importérzékeny, így a kereskedelem bármilyen korlátozása további kellemetlenségeket okozhatna.

Általános visszaesés

Mindez még a májusi helyzetet tükrözi, amikor még nem jelentkezett a miniszterelnök által váratlanul kiírt majd elbukott választások utáni bizonytalanság hatása. A visszaesés ráadásul széleskörű volt, szinte minden termékcsoportot érintett, kivéve az üzemanyagokat, melyeknek ára az olajáresés miatt kedvezően alakult. Az inflációt messze nem követte a bérek emelkedése: a tavalyi népszavazás után kialakult bizonytalanságban a cégek kevésbé mernek béreket emelni.

Hirdetés

Már a polgárok is okosabbak

A múlt heti választási eredményben már sokak szerint szerepet játszott az életszínvonal csökkenése. Most már érzik a polgárok, hogy az Európai Unió nem csak a szuverenitás egy részéről való lemondásról és az uniós polgárok angliai munkavállalásáról szól, hanem egy olyan komoly gazdasági, kereskedelmi lehetőség, ami sokkal jobb életet biztosít. Ha ezzel tisztában lettek volna a tavalyi népszavazáson, vélhetően más eredmény születik. Ahogy Philip Hammond brit pénzügyminiszter mondta: nem arra szavaztak, hogy az ország szegényebb vagy kevésbé biztonságos legyen.

Konzervatív puhulás

Ezzel a helyzettel most már a Konzervatív Párt és maga a kormányfő is szembe néz, és tisztában vannak vele, hogy egy, az Unióval való kemény szakítást jelentő kiválás további gazdasági károkat okozna, és ezt nagyon nem akarják a polgárok, ezért nincs értelme tovább erőltetni ezt. A párt vezető politikusai egyre inkább egy puhának nevezett megoldást támogatnak, kérdés, hogy ez mit jelentene. Ahhoz, hogy ne érjék további károk a gazdaságot, szükséges lenne a vámunióban és az egységes piacon maradni, viszont ebben az esetben el kell fogadni az emberek, a munkaerő szabad mozgását is.

Az adott helyzetben, ha választani kell, feltehetőleg a jobb életet választják azzal, hogy továbbra is hadd jöjjenek az európai munkavállalók. Ráadásul ez utóbbi probléma magától is mérséklődni fog, hisz a kelet-európai gyors reálbér-növekedés addig fog tartani, amíg le nem csökken az elvándorlás, hisz pont a munkaerő-hiány fűti a béremelést. Ez a kérdés tulajdonképpen a miniszterelnök vesszőparipája volt, aki korábban belügyminiszterként foglalkozott a bevándorlás kérdésével.

Rövid az idő

Az Európai Unióval való tárgyalások a jövő héten kezdődnek, addig kellene a szigetországnak kialakítani az egységes álláspontot. A skót első miniszter azt javasolta, hogy folytassanak pártok és nemzetek közötti konzultációt, hogy a legfontosabb kérdésekben egyetértsenek, ugyanakkor a kormány kisebbségben van a parlamentben, szélesebb konszenzus nélkül csak a DUP északír párt képviselőinek hozzájárulásával tud törvényeket elfogadtatni a parlamentben.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mit adjunk nászajándékba? Ezeknek örülnek legjobban a párok

Mit adjunk nászajándékba? Ezeknek örülnek legjobban a párok

A készpénz után a második legnépszerűbb nászajándék az utalvány, értéke akár 50-100 ezer forint is lehet, ha közeli rokonok, családtagok adják. A műszaki cikkek mindig a kívánságlista elejére kerülnek. Esküvők tekintetében még mindig a legkedveltebb időszak a nyár, az ajándékkártyák értékesítésében ezek a hónapok a műszaki áruházláncok számára is kimagaslóak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • augusztus 14
  Ipari termelés (11:00)
  Ipari termelés (év/év)
  augusztus 15
  KSH: mezőgazdasági termelői árak (június)

  GDP (negyedéves, előzetes adat)
  Kiskereskedelmi forgalom (június)
  Bankszünnap
  Bankszünnap
  augusztus 16
  KSH: GDP (második negyedév, előzetes adat)
  GDP (előzetes adat, második negyedév)
  Olajtartalékok
  augusztus 17

  Munkanélküli segély adatok
  Első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók
  augusztus 18
  Termelői árak (június)

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?