Hirdetés
Hirdetés

Szegényednek a britek – már látják, hogy az EU-ban jobban élnének

Fellegi Tamás, 2017. június 15., 16:15

Májusban szokatlanul nagy volt a brit kiskereskedelmi forgalom visszaesése. Egyre inkább érződik, hogy az EU-ból való kilépés szerényebb életszínvonalat hoz, noha az effektív kilépésre még sor sem került. Mi lesz akkor, ha már most ilyen a hatás? Még elgondolkozhatnak, választhatják a minél puhább megoldást, kisebb károkkal.

A kiskereskedelmi forgalom visszaesése májusban 1,2 százalék volt, miközben a Reuters felmérésében résztvevő elemzők 0,8 százalékot vártak. A fő ok ebben az infláció lehetett, ami 2,9 százalékra emelkedett, amivel már a hagyományosan magas inflációs célt meghatározó MNB is igen elégedett lenne, sőt, talán már sokallaná is. A brit inflációt elsősorban a font tavaly óta bekövetkező leértékelődése fűtötte, látszik, hogy az ország importérzékeny, így a kereskedelem bármilyen korlátozása további kellemetlenségeket okozhatna.

Általános visszaesés

Mindez még a májusi helyzetet tükrözi, amikor még nem jelentkezett a miniszterelnök által váratlanul kiírt majd elbukott választások utáni bizonytalanság hatása. A visszaesés ráadásul széleskörű volt, szinte minden termékcsoportot érintett, kivéve az üzemanyagokat, melyeknek ára az olajáresés miatt kedvezően alakult. Az inflációt messze nem követte a bérek emelkedése: a tavalyi népszavazás után kialakult bizonytalanságban a cégek kevésbé mernek béreket emelni.

Hirdetés

Már a polgárok is okosabbak

A múlt heti választási eredményben már sokak szerint szerepet játszott az életszínvonal csökkenése. Most már érzik a polgárok, hogy az Európai Unió nem csak a szuverenitás egy részéről való lemondásról és az uniós polgárok angliai munkavállalásáról szól, hanem egy olyan komoly gazdasági, kereskedelmi lehetőség, ami sokkal jobb életet biztosít. Ha ezzel tisztában lettek volna a tavalyi népszavazáson, vélhetően más eredmény születik. Ahogy Philip Hammond brit pénzügyminiszter mondta: nem arra szavaztak, hogy az ország szegényebb vagy kevésbé biztonságos legyen.

Konzervatív puhulás

Ezzel a helyzettel most már a Konzervatív Párt és maga a kormányfő is szembe néz, és tisztában vannak vele, hogy egy, az Unióval való kemény szakítást jelentő kiválás további gazdasági károkat okozna, és ezt nagyon nem akarják a polgárok, ezért nincs értelme tovább erőltetni ezt. A párt vezető politikusai egyre inkább egy puhának nevezett megoldást támogatnak, kérdés, hogy ez mit jelentene. Ahhoz, hogy ne érjék további károk a gazdaságot, szükséges lenne a vámunióban és az egységes piacon maradni, viszont ebben az esetben el kell fogadni az emberek, a munkaerő szabad mozgását is.

Az adott helyzetben, ha választani kell, feltehetőleg a jobb életet választják azzal, hogy továbbra is hadd jöjjenek az európai munkavállalók. Ráadásul ez utóbbi probléma magától is mérséklődni fog, hisz a kelet-európai gyors reálbér-növekedés addig fog tartani, amíg le nem csökken az elvándorlás, hisz pont a munkaerő-hiány fűti a béremelést. Ez a kérdés tulajdonképpen a miniszterelnök vesszőparipája volt, aki korábban belügyminiszterként foglalkozott a bevándorlás kérdésével.

Rövid az idő

Az Európai Unióval való tárgyalások a jövő héten kezdődnek, addig kellene a szigetországnak kialakítani az egységes álláspontot. A skót első miniszter azt javasolta, hogy folytassanak pártok és nemzetek közötti konzultációt, hogy a legfontosabb kérdésekben egyetértsenek, ugyanakkor a kormány kisebbségben van a parlamentben, szélesebb konszenzus nélkül csak a DUP északír párt képviselőinek hozzájárulásával tud törvényeket elfogadtatni a parlamentben.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Titkolózásból milliárdok – hogy lehet ennyire megvezetni a befektetőket?

Titkolózásból milliárdok – hogy lehet ennyire megvezetni a befektetőket?

Nyakig ülünk a negyedéves jelentési szezonban, egyre-másra érkeznek a kisebb-nagyobb vállalatok jelentései az elmúlt három hónap teljesítményéről. Ha azonban valaki utál a számok között bogarászni – ki tudja, miért –, azok is találhatnak maguknak alkalmas befektetést, nem is kicsit.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 23
  Fogyasztói BMI
  Fogyasztói BMI (előzetes)
  október 24
  MNB kamatdöntés
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció 25 mrd Ft;
  Feldolgozóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes)
  Feldolgozóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes)
  McDonald's - 2017 Q4
  Feldolgozóipari BMI
  október 25
  Lufthansa - 2017 Q3
  IFO üzleti hangulatindex
  Visa - 2017 Q4
  Coca-Cola Co - 2017 Q3
  Boeing - 2017 Q3
  október 26
  KSH: Munkanélküliségi ráta (szept.)
  ÁKK: 2020/C államkötvény aukció, 20 mrd Ft;
  2022/B államkötvény aukció, 20 mrd Ft;
  2027/A államkötvény aukció, 10 mrd Ft
  EKB kamatdöntés
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Deutsche Bank - 2017 Q3
  Microsoft - 2018 Q1
  Alphabet - 2017 Q3
  október 27
  Fogyasztói árindex
  GDP

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?