4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Hatalmasra nőtt az Apple. A bankok vérzivataros időket élnek, a postán az utolsó rohamra készülnek. Jó éve volt a gazdáknak, korlátozhatják az energiaital fogyasztását, eladtunk 50 milliárd forintnyi állampapírt. Napi hírösszefoglaló.

Jelentett az Apple. A cég ismét elképesztően jó számokat hozott. Nemcsak, hogy jól megy a szekér, veszik az iPhone-t, mint a cukrot, meg is növelik a sajátrészvény vásárlásra fordított összeget, és az osztalék is hízik. Ekkora pénztermelő gépezet még nem volt a világon, a cég teljes joggal ér több, mint 700 milliárd dollárt, és ezzel a világ legnagyobb cége. Az Apple szárnyalásáról, az értékesítési rekordokról Fellegi Tamás, a Privátbankár.hu elemzője is beszélt A Nap Kommentárjában:

---

Hitelkiváltási őrülettel számol az idén az FHB Bank. A FHB közgyűlésen tartott beszámolójában Spéder Zotán, a bank elnöke elmondta, vérzivataros időket él a bankszektor. Spéder szerint 3-4 olyan piaci szereplő van Magyarországon, amelynek világos célkitűzése van, az FHB Bank ezek közé tartozik. A bankcsoport célja, hogy nemcsak volumenben, de hatékonyságban is a TOP 4-5 szereplő közé kerüljön. Tavaly a bank mind a lakossági, mind a vállalati hitelek területén a terveknek megfelelően tudta hitelkihelyezését bővíteni – több mint 16 milliárd forintnyi lakossági hitelt (ezen belül 9,5 milliárdnyi lakáshitelt) sikerült kihelyezni, míg a vállalati hitelkihelyezés terén 33,5 milliárd forintot értek el, amelyből 7 milliárdot meghaladó volt az nhp-hitel.

---

Megint elszáll a svájci frank? Kedden délben hirtelen megindult az euró/svájci frank árfolyama felfelé. A súlyosan negatív kamatszint mellett az a hír járta, hogy a svájci jegybanknak már elfogytak az eszközei az árfolyam gyengítésére, de most az a hír járja, hogy interveniál.

---

Indul az utolsó roham a postán. Csaknem 700 ezer devizahiteles levelet már átvettek az ügyfelek, több mint 400 ezer küldemény feldolgozása és kézbesítése jelenleg folyamatban van - a várható mennyiség nagyságrendileg 70 százaléka tehát már eljutott a Postára. A leveleket április 30-áig kell postára adniuk a bankoknak, a hátralévő 2 napban tehát 6-700 ezer levelet adnak fel a szokásos forgalmon felül.

---

Döntött az Országgyűlés: a világörökségi területeken lévő boltok sem nyithatnak majd ki vasárnaponként. A kormány a módosítást azzal indokolta, hogy a hatályos törvény szövege elvi alapon nem indokolható különbséget tesz a vasárnapi munkavégzés tilalma szempontjából a világörökségi és a nem világörökségi területen található üzletek között. További változás, hogy azok az üzletek, amelyek eddig reggel hattól tarthattak nyitva már fél ötkor kinyithatnak. Beemelték a törvénybe azt is, hogy a jövőben az elárusító automaták is üzemelhetnek a hét utolsó napján.

---

Kedden nem volt nagy tolongás a magyar állampapírokért. A 3 hónapos diszkont kincstárjegyek piacán jelentkező 1,7-szeres túljegyzés persze még így is biztos keresletet jelent. A felkínált 50 milliárdos mennyiségre 88 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatokat, közülük az eredetileg tervezett mennyiségben fogadott el az Államadósság Kezelő Központ.

---

Rengeteg pénz megy majd közmunkára. Várhatóan a GDP egy százalékát fordítják majd jövőre közfoglalkoztatásra. A közfoglalkoztatottak száma már eléri a 200 ezret, és tavaly 230 milliárd, az idén pedig 270 milliárd forintot biztosítottak a költségvetésben közfoglalkoztatási programokra.

---

Jó évet zárt a zöldség-gyümölcs ágazat tavaly. A termés mennyisége összesen 2,97 millió tonna volt. A gyümölcsök közül 2014-ben az almából termett a legtöbb, mintegy 820 ezer tonna. Paprikából mintegy 230 ezer tonna termett, míg paradicsomból tavaly 172 ezer tonnát takarítottak be. A túlkínálat miatt ugyanakkor alacsonyak voltak a termelői árak.

---

Korlátozhatják az energiaital-fogyasztást. Legalábbis ez derül ki Rétvári Bence államtitkárnak Oláh Lajos független képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából: a kormány tervei között szerepel az energiaitalok fogyasztásának korlátozására vonatkozó szabályozás kidolgozása, amelynek egyik lehetősége a kereskedelmi forgalomban lévő energiaitalok maximális térfogategységeinek meghatározása és annak ellenőrzése - írta az államtitkár.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG