4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Fidesz frakcióvezetőjének gondolatát továbbgondolva vajon "fedezetlen", eképp felesleges beruházásnak kell-e tekintenünk a Nemzeti Stadionépítési Programot, amelyre csak tavaly és idén 180 milliárd forintot fordít a költségvetés?

Rogán Antal Fidesz frakcióvezető szerint fedezetlen hitelnek kell minősíteni a Magyar Fejlesztési Bank azon 17 milliárd forintos hitelét, amelyet Tarsoly Csaba az ETO Park komplexumra költött. Mindez azért furcsa, mert a stadionból, szállodából és bevásárlóközpontból álló épületegyüttes bekerülési költsége semmivel sem tér el a hasonló stadionberuházásoktól, amelyekben bőven fogyott közpénz. Ha tehát most állami tulajdonba veszik a komplexumot, amely egy időben az egyetlen európai szintű alternatív labdarúgópályát jelentette Magyarországon a sokszoros bontásra ítélt, s talán 2017 végére - 70-90 milliárd forintos költséggel újjáépülő - Puskás Stadion mellett.

A debreceni Nagyerdei Stadion ülőhelyenként 625 ezer forintból épült, amelyhez a költségvetés 12,2 milliárd forintos támogatást adott. A ferencvárosi Groupama Aréna – ahol szintén csak stadion épült – 14,7 milliárd forintos projekt keretében valósult meg, ugyancsak közpénzből. Ez utóbbiak esetében a kormányzat soha nem kommunikálta azt, hogy felesleges lenne a beruházás.

De nem csak ezek a kirakat-beruházások zajlottak/zajlanak közpénzből az elmúlt hónapokban. A 2014. évi költségvetésben a Nemzeti Stadionfejlesztési Program keretében 82,8 milliárd forintot terveztek elkölteni, s az idei büdzsében 96,8 milliárdos tétel szerepel - ebből 41 milliárd megy a Puskásra. Az említett stadionok mellett költségvetési támogatásból fejlesztik és újítják fel a 1-1,5 milliárd forintból a PMFC pécsi, legalább 4,5 milliárdnyi közpénz felhasználásával a Videoton székesfehérvári, és a DVTK diósgyőri pályáját, valamint a korábbi nagyságrendekhez mért összegből, 12 milliárdból a Haladás szombathelyi stadionját. Sokkal szerényebb nagyságú, 5 ezer fő körüli befogadású stadiont kap 5,65 milliárd forintnyi közpénzért az MTK és 5,5 milliárdért a Kispest-Honvéd is – előbbinek az építése már meg is kezdődött, utóbbinál ugyanakkor nem az állam (pontosabban az önkormányzat) nem csak a stadion, hanem a körülötte lévő területet is megvásárolja a klub tulajdonosától. Külön érdekesség, hogy tavaly az NBI-be csak átszálló jegyet váltó Mezőkövesd csapata is 400 millió forintos állami támogatást kapott stadionja építéséhez.

A legérdekesebb fejlesztés talán a felcsúti Pancho Aréna - fajlagosan a legdrágább, nézőként 1,085 millió forintos költséggel épült 3,8 milliárd forintért a 3500 fő befogadására képes létesítmény. Orbán Viktor miniszterelnök szülőfalujában felépült létesítményhez egyetlen forint közpénzt sem használtak fel, ám sokan megkérdőjelezik ezt, hogy a beruházás teljes egészéből a cégek társasági adókedvezményéből épült: a gazdálkodó szervezetek társasági adó befizetése helyett fordították az összeget sportcélú fejlesztésekre - emiatt dőreség lenne a beruházást közpénzmentesnek tekinteni.

Az ETO Park a Quaestor könyveiben 30 milliárd forintos beruházásként szerepelt, amelyben az ETO Stadion, a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia, az ETO Park Élményközpont és az ETO Park Hotel**** Business & Stadium kapott helyet. Az önkormányzat már jelezte, hogy az utánpótlást képző akadémiát és esetleg a stadiont működtetné, jó eséllyel akkor, ha ingyenes vagyonjuttatásként megkapná azokat. Egyéb tételeket ugyanakkor nem vennének át, azokra új, külső beruházókat terveznek meghívni. Az állami tulajdonbavételt lényegében megelőlegezte, hogy csütörtökön stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a kormány a csődeljárás alatt lévő Győri Eto FC Labdarúgó és Sportszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaságot és az ugyancsak csődeljárás alatt lévő ETO PARK Korlátolt Felelősségű Társaságot.

Ugyanakkor a Fidesz frakcióvezetőjének nyilatkozata azért furcsa, mert - bár nem gondolt rá - ezzel lényegében az egész stadionfejlesztési programot minősítette. Mindezt már csak azért is állíthatjuk, mert a stadion és infrastruktúrája fontos tényezője volt annak, hogy Győr megpályázta és megnyerte a 2017. évi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) megrendezését.

Félreértés ne essék: nem a csaló brókert akarjuk menteni, egyszerűen csak tényként szögezzük le, hogy az ETO Park építése csak annyiban lógott ki az eddigi sorból, hogy piaci alapon - hitelből és nem állami támogatásból - finanszírozták. Ha a kormány számára fontosak a stadionok - s a fentiek ezt igazolják - aligha lehet kérdés, hogy az állami MFB hitele - bár a banknak veszteség - ez a fejlesztés beleillik az állami stadionépítési sorba.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG