7p

A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.

„Célunk a vagyon reálértékben való megőrzése, és olyan jellegű dolgok kivédése, mint a harmadik generációs vagyonvesztési minta” – közölte Varga Szabolcs, a Bank Gutmann magyarországi vezetője a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésén, amelynek fókuszában a családi vagyontervezés és -védelem állt.

A családi gazdagság ciklusa

A családi gazdagság ciklusa egy generációkon átívelő jelenség. A ciklus az első generációval kezdődik, akik jellemzően kemény munkával és elszántsággal halmozzák fel a vagyont. Ők a felhalmozók. Ezután a második generáció veszi át az irányítást, akik az első generáció által létrehozott vagyont fenntartják, de már nem bővítik. Ők a fenntartók. A gyakran tékozlóként emlegetett harmadik generáció azonban hajlamos elpazarolni az elődjei által teremtett vagyont. Ez a ciklus egy család esetében többször is megismétlődhet, ami végül a gazdag család bukásához is elvezethet.

A Klasszis Klub Befektetési Univerzum című rendezvényének második felében Csabai Károly főszerkesztó volt a házigazda
A Klasszis Klub Befektetési Univerzum című rendezvényének második felében Csabai Károly főszerkesztó volt a házigazda
Fotó: Privátbankár / Dala Gábor

 

 

A ciklus kialakulásának az egyik oka lehet a pénzügyi oktatás hiánya. Megfelelő útmutatás nélkül előfordulhat, hogy a következő generációk nem rendelkeznek a család vagyonának hatékony kezeléséhez szükséges tudással vagy készségekkel. Ezenkívül a mindenhez értés érzése és a családi konfliktusok szintén hozzájárulhatnak a gazdag családok bukásához. Fontos felismerni ezeket a tényezőket, és lépéseket tenni annak megakadályozására, hogy helyrehozhatatlan károkat okozzanak család vagyonában.

Fordítva történt Magyarországon

A gyorsan létrehozott bizalmi vagyonkezelő struktúrák felülvizsgálatából várhatóan jönnek majd ügyfelek, írta korábban a Gutmann. Vajon mit jelent ez? – kérdezte a beszélgetés moderátora, lapunk főszerkesztője, Csabai Károly.

„A bizalmi vagyonkezelési struktúra az alapvetően arra van kitalálva, hogy egy több generáción keresztül együtt tartsa a vagyont" – válaszolta Varga Szabolcs. Magyarországon ez – szokásunkhoz híven – egy nagyon sajátos formában jelent meg, illetve azóta is sajátos életet él. Ugyanis sokkal erősebb az adóvonzata ennek a konstrukciónak, mint más országokban. És emiatt – mivel egy ablak becsukódni látszott, ami aztán végül is némiképp nyitva maradt – tulajdonképpen tényleg kampányszerűen nyitottak, vagy csináltak bizalmi vagyonkezelőt vagyonos magánszemélyek, akiknek operatív cégjeire ezzel a jövőben kedvező hatással lehetett. Mi úgy gondoljuk, hogy ez túl gyors folyamat volt, tehát az, hogy a bizalmi vagyonkezelő létrejöjjön, ahhoz a családdal kell az elején elég sokat foglalkozni, és ezt követően lehet aztán ennek a jogi megjelenési formáját létrehozni.

Varga Szabolcs a Bank Gutmann magyarországi vezetője színes előadó
Varga Szabolcs a Bank Gutmann magyarországi vezetője színes előadó
Fotó: Privátbankár / Dala Gábor

Magyar Csaba, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatója azzal folytatta, hogy a bizalmi vagyonkezelés Magyarországon pont ez év március 15-én ünnepelte a tízéves fennállásának évfordulóját. Felidézte, hogy annak idején épp Varga Szabolccsal mentek sokszor népszerűsíteni ezt, az akkor még új, jogi konstrukciót. „Az első időszakban volt nagy érdeklődés, de aztán ez teljesen lecsengett, és mindenki legyintett, hogy ennek sok értelme nincsen. Aztán egyszer csak volt egy áttörés, amikor rájöttek, hogy ez egy kiváló adótervezési struktúra, és akkor nagyon megindult az érdeklődés iránta.”

Az eredeti cél az volt, hogy a generációs vagyontranszfer eszköze legyen, de volt egy olyan időszak, amikor minden másra használták ezt a lehetőséget, csak generációs vagyontranszferre nem – emlékezett Magyar Csaba.

A tavalyi évben kétszer is változtattak a bizalmi vagyonkezelés szabályain, ami ritka jelenség, de az adótervezési kiskaput kívánták bezárni. A bizalmi vagyonkezelést elsősorban egy cég eladásra lehetett használni, és emiatt nagyon sokan hoztak létre ilyen struktúrákat. Ez a lehetőség tavaly szeptember 11-én bezárult, de Magyar Csaba meglepetésére nem csökkent az iránta való érdeklődés.

Magyar Csaba a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatója szenvedélyesen adott elő
Magyar Csaba a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatója szenvedélyesen adott elő
Fotó: Privátbankár / Dala Gábor

Tulajdonképpen konszolidálták a szabályokat, és az adóelőnyök nem teljesen tűntek el, csak korlátozták azokat december 30-ától. Ott is bevezették a tartós befektetési számlához hasonlóan az ötéves várakozási időszakot. És megjelentek azok, akiknek nem csak az adótervezési struktúra számít. Az adóváltoztatás miatti médiajelenlét tulajdonképpen jó marketing-kampánynak bizonyult. Emiatt most már tényleg van mindenkinek legalább egy ismerőse, aki létrehozott ilyet, és most már tényleg kezd elterjedni – így 10 év után, meg egy kis adózási cikkcakkot követően.

A bizalmi vagyonkezelők is ügyfelek - a klasszikus vagyonkezelők számára 

A beszélgetés során világossá vált, hogy a bizalmi vagyonkezelő a család vagyonának hosszútávú megőrzését végzi – a családtagok szempontjainak messzemenő figyelembevételével. Kialakítja a stratégiát, de a taktikai vagyonkezelést erre specializálódott szolgáltatókra bízza. Ilyen vagyonkezelési szolgáltatást nyújthatnak a befektetési bankok, vagy privátbanki megoldások. 

Mint például az Equilor Wealth Office, amely létrehozása egy fejlődési folyamat eredménye – mondta el Pillár Zsolt, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezetője. Mintegy harminc évvel ezelőtt intézményi befektetők kiszolgálására jött létre az alapkezelő, nyugdíjpénztári, biztosítási és vállalati befektetőket szolgált ki. A befektetési portfóliók akkoriban jórészt állampapírokból álltak. Az idő haladtával a befektetők érdeklődése – egy tanulási folyamaton keresztül – egyre szélesebb kör felé fordult, és diverzifikáltabb portfóliókat alakítottak ki. Bekerültek a részvények, a nemzetközi részvények – a fejlett piacok, majd a fejlődő piacok. Ezt követően pedig egyéb olyan eszközök is bekerültek a portfólióba, amelyek már másodpiaci kategóriát is jelentettek. Megjelentek az ingatlanalapok, megjelentek a kockázatitőke-alapok, vagy private equity megoldások, és az látszódott, hogy ez az igény nemcsak ebben az intézményi ügyfélkörben jelent meg, hanem egyre inkább azokban a vagyonos magánbefektetői körökben is, akik tagjai nem egy egyszerű értékpapír-befektetést szerettek volna.

Pillár Zsolt az Equilor Alapkezelő vezérigazgatója a vagyon struktúrálásának fontosságát emelte ki
Pillár Zsolt az Equilor Alapkezelő vezérigazgatója a vagyon struktúrálásának fontosságát emelte ki
Fotó: Privátbankár / Dala Gábor

Ezek a vagyonos magánügyfelek strukturálni szeretnék a vagyontömegüket.

Például adózási szempontból, de eljuthatnak egy olyan életszakaszukba, amikor ezt már nem saját maguk szeretnék menedzselni, hanem egy olyan szervezetnek szeretnék átadni a vagyon kezelését, amely felépített már egy professzionális csapatot.

„Az alapkezelők nem vezetnek jellemzően ügyfélszámlát, az ügyfélszámla máshol nyílik meg – mondjuk a mi konstrukciónkban leginkább az Equilor Befektetési Zrt-nél. Az ügyfelek ott mennek keresztül az átvilágítási procedúrán, amelyet követően mi már tudunk a számláljuk fölött diszponálni, és végrehajtani a tranzakciókat. Olyan ügyfelekkel dolgozunk együtt, akik korábban normál számlákat vezettek nálunk, viszont egy idő után áttértek a bizalmi vagyonkezelési konstrukcióra, és ezen keresztül tudjuk őket tovább menedzselni” – magyarázta el Pillár Zsolt.

Beszámolók a korábbi Klasszis Klub rendezvényeinkről:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Így megy neki a forint a nyárnak
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 07:45
Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek délutánihoz képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben. A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.
Pénzügyi szektor Valakik megint milliárdokkal finanszírozták az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 12:47
Hozamcsökkenés mellett értékesített 6 hónapos diszkont kincstárjegyet szerdai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Együttműködik a Budapesti Értéktőzsde és az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 12:21
A Budapesti Értéktőzsde Nyrt. és az MBH Bank Nyrt. stratégiai együttműködési megállapodást írt alá, amelynek célja a középvállalatok versenyképességének és növekedési lehetőségeinek a támogatása. 
Pénzügyi szektor Fontos bejelentést tett az amerikai hadsereg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 15:58
Az éhező lakosság számára jelentős segítség lesz.
Pénzügyi szektor Eldőlt egy fontos európai intézmény vezérének sorsa
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 13:31
Újraválasztották.
Pénzügyi szektor Valakik szépen meghitelezték az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 12:16
A meghirdetett mennyiségnél 52,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 82,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csökkenő átlaghozamok mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Sprintelni fog a pénzváltóhoz, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 07:17
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Új nagybank született Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 14. 17:20
A Gránit Bank 19 milliárd forintos adózott eredménnyel, konszolidált szinten 21,6 milliárd forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet, a mérlegfőösszeg alapján pedig mára Magyarország nyolcadik legnagyobb univerzális bankjává vált - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor Új korszak jöhet a bankkártyázásban: levadásszák a rosszalkodókat
Buksza blog | 2024. május 14. 08:22
Profilozó mesterséges intelligencia kapja el a bankkártyatolvajokat. 
Pénzügyi szektor Lízingpiac: az autóknál kitart a lendület, de a kulcságazat gyengélkedik
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:54
Jól alakultak a magyar lízingpiac első negyedéves eredményei, de kettősség is látható.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG