3p
Az MNB kedden közzétette a döntést, a betétesek még e hónapban hozzájutnak megtakarításaikhoz. Az OBA automatikusan kifizeti a megtakarításokat, ehhez a jegybank ad elég pénzt - hogy pontosan mennyi lesz a kártalanítás maximális összege, azt bármelyik pillanatban közzétehetik.

Az MNB kedden közzétette honlapján a tegnap beharangozott döntést: visszavonták a DRB Bankcsoporthoz tartozó kisbankok tevékenységi engedélyét. A betétesek még e hónapban hozzájutnak megtakarításaikhoz, amelyet az OBA automatikusan fizet majd ki, s amelyhez a jegybank elegendő forrást nyújt.

Ez a négy bank húzhatja le a rolót

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa döntött a DRB Bankcsoportot alkotó négy hitelintézet tevékenységi engedélyének visszavonásáról. Így lehúzza a rolót

 

  • a DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank Zrt.,
  • az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank Zrt,
  • a BRB Buda Regionális Bank Zrt.
  • és a Dél-Dunántúli Takarék Bank Zrt.

 

Az intézkedések oka, hogy az MNB vizsgálatának megállapítása szerint a kisbankok eszközeinek értéke nem nyújt fedezetet a velük szembeni követelések teljesítésére. Sőt, mivel a Buda-Cash Brókerház Zrt. súlyos, bankonként tízmilliárdos nagyságrendű összegekkel nem tud elszámolni, emiatt a hitelintézetek saját tőkéje is negatívvá vált.

20 munkanapon belül jön a pénz

Az engedély-visszavonó határozatokkal automatikusan, külön kérés nélkül megindul az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítása. Az OBA a betétgaranciával érintett valamennyi betétre – a lakossági és vállalati megtakarítások e körbe tartoznak – törvényi előírás alapján 20 munkanapon belül maximum mintegy 30 millió forintig kárkifizetést teljesít.

A korábbi tapasztalatok szerint az OBA a törvényes határidőnél sokkal gyorsabban fizetett a betéteseknek.

A DRB Bankcsoport sem mérete, sem tevékenysége alapján nem jelent kockázatot a magyar pénzügyi rendszer stabilitására - írja a felügyelet.

Mit tegyek, ha beragadt a pénzem?

Egyelőre semmit; az OBA kedd reggeli ülésén dönt a kártalanítás leggyorsabb módjáról. Ezt követően sajtóközlemény útján haladéktalanul tájékoztatja a nyilvánosságot a kártalanítás módjáról, valamint a pontos maximális összegről is.

És mi lesz a Buda-Cash ügyfeleivel?

A Buda-Cash Brókerház ügyfeleit, tehát akiknek az értékpapírszámláját, illetve ügyfélszámláját(pénzszámla) a Buda-Cash vezette, a Beva fogja kártalanítani, ha visszavonják a tevékenységi engedélyét - erre egyelőre még nem került sor. Az OBA esetében 1-2 hét, mire az ügyfelek a pénzükhöz juthatnak, a Beva esetében hosszabb eljárásra számítanak, mivel tisztázni kell a tényleges követelésállományt. Egyelőre ugyanis még nem tudni, hogy a brókercég mit fog tudni kiadni az ügyfeleket megillető értékpapírokból, pénzeszközökből. Ennek tisztázását követően a kártalanítás a ténylegesen hiányzó ügyfélvagyonra fog kiterjedni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG