3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Rekordmennyiségű készpénzt halmoznak fel otthon a családok és a folyószámlán parkoló pénzek állománya is jelentősen nő.

Az első félév végén az előzetes adatok szerint a lakosság 35 476,9 milliárd forintnyi pénzügyi eszközzel rendelkezett, ez 3,8 százalékkal több a tavaly év véginél. Mivel a lakosság nemcsak a megtakarításait növelte, de a hiteleiből is törlesztett, a nettó pénzügyi vagyon ennél is nagyobb mértékben 5,5 százalékkal emelkedett, és megközelítette a 26 400 milliárd forintot.

Ezen belül rekord mennyiségű a készpénz: az átlagos háztartásban már csaknem 700 ezer forint készpénzt tartanak. Ugyanakkor kötvényekben, befektetési jegyekben és a nyugdíjkasszákban is egyre több pénzt tartunk. Új trend, hogy a készpénznél is gyorsabb ütemben nő a folyószámlabetétek volumene, amely a félév végén már bőven meghaladta a 2500 milliárd forintot is. De emelkedik a hitelpapírok és a befektetési jegyek mennyisége is.

A jegybank adatai szerint a lakosság június végén 2301 milliárd forintot tartott állampapírban, míg 2010 azonos időszakában ennek még csak a harmadát, 720 milliárdot. Az államadósságon belül a háztartások részesedése, finanszírozási aránya az említett időszakban a duplájára, 4,6-ról tíz százalékra nőtt.

Kijöttünk a részvényekből

Június végén összesen 4097,5 milliárd forint volt a magyar részvények piaci kapitalizációja, ez 162 milliárddal volt alacsonyabb az előző havi összegnél. Ennél nagyobb csökkenésre legutóbb februárban volt példa, akkor 246,3 milliárddal csökkent a kapitalizáció - derül ki a jegybank statisztikájából. Az ok elsősorban az árfolyamok esése, de a háztartások nettó eladók is voltak. A külföldiek kezében lévő állomány 2702 milliárd forint volt június végén. Bár ez 103,7 milliárdos csökkenést jelent, azonban ezért csak a piaci esés okolható, hiszen az abból eredő átértékelődés 107,9 milliárd forinttal csökkentette az állományt. A jelek szerint azonban a külföldiek nem adtak bele az esésbe, nettó vásárlók voltak. Az államnál 598,1 milliárd forintra rúgtak a különböző cégekben lévő részesedések, míg a nem pénzügyi vállalatoknál kicsivel több mint 300 milliárd forintnyi részvény volt. A háztartások állománya 288,5 milliárdra rúgott. A lakosság kezében legutóbb 2009 elején volt a mostaninál kevesebb részvény, amiben komoly szerepe lehetett annak, hogy a magyar piac éppen akkor járt a mélypontján.

Az alapok vagyona szépen nő

Folytatódott a vagyon gyarapodása a befektetési alapoknál júliusban is, így 22 hónapja töretlen a növekedés - közölte a Bamosz is. A tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 74 milliárd forinttal, 1,4 százalékkal növekedett júliusban. Ez elsősorban a tőkebeáramlásnak köszönhető - júliusban összességében 85 milliárdnyi friss tőke érkezett az alapokba. A hónap végén a tagok összesen 5250 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban. A nyilvános nyíltvégű - hagyományos - értékpapír alapok adják az összvagyon többségét, 66,3 százalékát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG