3p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Az európai bankok rossz hiteleinek állománya még mindig óriási összeget tesz ki. Az egyik legkockázatosabb kategóriába tartozik Magyarország is, de alighanem azon belül inkább határeset, nemsokára szintet léphet. A piac mindenesetre jónak értékelte a bankrészvények kilátásait az utóbbi másfél évben.
Becsődölt olasz bank, a Monte dei Paschi székháza Sienában. Fotó: EPA / Mattia Sedda

Az Európai Unió bankjainak van egy 1170 milliárd dolláros, azaz 944 milliárd eurós problémájuk a rossz hiteleikkel – írja a Bloomberg szerdai vezércikke. Ez csökkenti a hitelezési lehetőségeiket és ezzel a nyereségüket is. Az európai hatóságok azt szorgalmazzák, hogy ezeket a rossz követeléseket írják le vagy adják el, de ennek módja vitatott. Ez a befektetők számára csalódás.

A hírügynökség ábrákkal magyarázza el a helyzetet, az első térkép, és országonként mutatja, a hitelek hány százaléka rossz hitel. A térképen Nagy-Britannia, Finnország és Svédország vannak a legjobb helyzetben két százalék alatti aránnyal. A legrosszabb Görögország és Ciprus, sötétvörös színnel, itt 25-50 százalék közötti a rossz hitelek aránya.

De Magyarország is világosabb pirossal van a térképen, ez a satírozás tíz és 25 százalék közötti arányt jelez. Valószínűleg azonban e sávnak erősen az alsó részén lehetünk, az MNB adatai legalábbis ezt jelzik. (Lásd a keretes idézetet.)

Olaszországgal lennénk egy csoportban?

E két határ egyébként is eléggé távol van egymástól, és sokféle állam van ebben a kategóriában. Így rajtunk kívül a különösen problémásnak tartott Olaszország, a válság sújtotta Portugália és Írország, de az egész stabil Csehország, valamint Szlovénia, Románia és Bulgária is.

Összegszerűen az olasz bankrendszer az igazán nagy fenyegetés, itt 224 milliárd euró a rossz hitel. Ez után Franciaország, Spanyolország és Görögország következik egyenként 110-140 milliárddal.

Már lement a negyede

Az EU egyébként, ha nem is eleget, sokat tett már a rossz hitelek csökkentéséért. A 2014-es év végén a most 944 milliárd eurós állomány még 1223 milliárd körül volt – olvasható le a Bloomberg ábrájáról.

A kamatemelés, az állampapír-hozamok emelkedése alapvetően jó a bankoknak, növeli a befektetési lehetőségeiket, a kamatmarzsukat. Így a nulla kamatok korszakának befejeződése, a kötvényhozamok mostanában tapasztalható emelkedése is kedvező lehet.

Emelkedtek a bankrészvények

Nagy kérdés azonban, mi lenne akkor, ha a jelenlegi kedvező gazdasági növekedés megállna, és újabb recesszió kezdődne. Az amúgy is sok rossz hitelt görgető bankok ezt hogyan bírnák ki.

A piac azért alapvetően optimista. A Stoxx 600 Banks (NR) európai bankrészvény-index 2016 nyári (a Brexit-szavazás után nem sokkal elért), 280 pont körüli értékéről mára – az utóbbi két hét visszaesései ellenére is – 431 pontra emelkedett, ami plusz 54 százalék.

Eközben Magyarországon

Az MNB második negyedév végi jelentése szerint “a hitelek hitelkockázati megítélése tovább javult, a nemteljesítő hitelek aránya a nem pénzügyi vállalati szektorban 10,0%-ról 8,8%-ra, a háztartási szektorban 14,9%-ról 12,9%-ra csökkent. A teljes bruttó hitelállományon belül a 90 napon túl késedelmes hitelek aránya az I. negyedév végi 5,4%-ról 4,5%-ra mérséklődött. 2017. I. félévben a hitelintézetek összesen 393,4 milliárd Ft adózás előtti nyereséget értek el. Az átlagos teljes tőkemegfelelési mutató 2017. II. negyedévben érdemben nem változott, 21,4% volt június végén.”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
Pénzügyi szektor Kutatás érkezett, erre számítanak a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 12:51
Inkább csak hosszabb távon derűláótak a magyar nagyvállalatok. 
Pénzügyi szektor Az euró korán kelt, de minek? Nézzen csak rá a forint árára!
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:30
A forint erősödni tudott a főbb devizákkal szemben a péntek reggeli bankközi kereskedésben - csütörtök estéhez képest.
Pénzügyi szektor Nagy sikerről számolt be az Erste Group
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 11:35
Az Erste Csoport tavalyi működési eredménye 38 százalékkal, nettó nyeresége 37,8 százalékkal múlja felül a 2022-est.
Pénzügyi szektor Kgfb: visszafogottabb drágulásról szólnak az adatok
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 15:50
Lassulás a kötelező biztosításoknál. 
Pénzügyi szektor Miben új a családi vagyonkezelés, amivel most rukkolt elő az Apelso?
Bózsó Péter | 2024. február 23. 07:53
Eddig általában vagyonkezelésről beszéltek az iparág cégjei, most családi változatával kíván piacot szerezni az Apelso, mégpedig a felső tízezer családot célozva. Miben új ez?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG