Hirdetés
Hirdetés

Gyenge a forint, esik az OTP

Fellegi Tamás, 2017. november 20., 11:35

Halovány a forint, de miért is ne lenne az, amikor a magyar 10 éves kötvényhozam már az amerikai alatt van? Az OTP ismét a 10 ezer forintos szinten kel át hol le, hol fel. A Mol is esik, bár az olajpapír valahogy eddig mindig visszapattant a tetőre minden esés után. Jő erőben az Opus és a Konzum, az Appeninn gyengélkedik.

A forint kitartóan gyengélkedik, 312,20 az euróhoz képest, de most ezen egyáltalán nem csodálkozunk, miután múlt héten bekövetkezett az a történelmi esemény, hogy a magyar 10 éves államkötvény hozama amerikai társáé alá esett egy rövid időre, és most is egy szinten vannak 2,30-2,35 százalék körül.

10 éves magyar állampapír hozama
10 éves magyar állampapír hozama

Jóllehet az eurózónában rendszerint alacsonyabb hozamok vannak, a forint még azért egy különálló valuta, és az eurózónához való csatlakozás ideje is bizonytalan, így általában hozamtöbblet indokolt. Ha viszont a hozam már nem csak, hogy az amerikait, de az ausztrált és az új-zélandit is alulmúlja, érthető, hogy gyenge a valuta.

Hirdetés

10 ezer forint alá esett az OTP, majd épp, hogy visszakapaszkodott fölé 10 015 forintig. Kétségtelen, hogy a papír nagyon sokat emelkedett (3 év alatt a háromszorosára), ugyanakkor a befektetők átgondolhatják, hogy az idei jó eredmény nem kis hányada abból származik, hogy a bank a jó külső körülmények hatására felszabadítja a korábban tartalékképzésre fordított összegeket, így a jelenlegi kiváló eredmény csak rendkívül erős növekedéssel lenne megismételhető.

A Mol is esik 0,75 százalékkal 3175 forintig, de ebben az esetben már nem hisszük el az esés, mivel állandóan visszapattan a nagy magasságba. A Richter 0,7 százalékkal emelkedik 6995 forintig, az Opus 5 százalékot 680 forintig, a Konzum 2 százalékot 3160 forintig. Az Appeninn ma 3 százalék mínuszban van, 806 forinton.

A nemzetközi piacok csendesek, elképzelhető, hogy az egész hét izgalommentes lesz, miután Amerikában a hálaadás ünnepe következik, így érdemi kereskedés csak szerdáig van.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Vitatott alkalmazással állt elő a Facebook

Vitatott alkalmazással állt elő a Facebook

A gyerekek mostantól szülői felügyelettel használhatják a cég új chat-programját. A fiataloknak készült program éles kritikákat váltott ki, a Facebook azonban szakértőkkel egyeztetve próbálja garantálni a fiatalok biztonságát. Az utóbbi időben rengeteget tettek a szélsőséges tartalmak és a hamis hírek kiszűréséért, legújabb programjuk pedig az öngyilkosságot fontolgatóknak is segítségére lehet.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?