Hirdetés
Hirdetés

Kikerült a Tesco a slamasztikából – mikor éri utol a magyar bér a német felét?

Fellegi Tamás, 2017. október 04., 16:41

Mély válságban volt a Tesco szülőhazájában, Nagy-Britanniában, jött a válságkezelés, és úgy tűnik, ez meghozta eredményeit: az óriás áruházlánc kezd kikecmeregni a gödörből. Az eladások volumene emelkedik, most először érdemi profit is mutatkozik, így a cég 3 év után először osztalékot fizet részvényeseinek. Az itthoni leány a fogát szívja bérfelzárkózás miatt, de majd ezt is kiheverik.

Nyereség, osztalék

Maga a Tesco-főnök nyilatkozott a féléves számok közlése után: Dave Lewis azt mondta, hogy a cégnél a fordulat most már sínen van, az eladások volumene immár hetedik negyedéve emelkedik. A negyedéves árbevétel 2,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, nem számítva az újonnan nyílt áruházak forgalmát. Az adózás előtti profit 562 millió font lett, szemben az egy évvel ezelőtti 71 millióval.

Az a tény, hogy az osztalékfizetés mellett döntöttek, arra utal, hogy a cégvezetés stabilnak látja a helyzetet. A negyedéves osztalék most 1 penny lesz, de abban bíznak, hogy az egész pénzügyi évre 2 pennyt tudnak majd fizetni. A részvény árfolyama nagyjából 190 penny, azaz 1,9 font, így a terv szerint összeg már 1 százalékos osztalékhozamot jelentene, ami a 0 kamatok világában egy a bajból épp kijutó cégnél egész jó eredmény.

Hirdetés

Válságkezelés és fordulat

Az eladások nőnek, a profit növekszik, a nettó adósság pedig már csak feleakkora, mint amikor 3 éve megkezdődött a válságkezelés, mondta Lewis. Akkor egy 250 millió fontos lyukat találtak a könyvelésben, az eladások meredeken estek, majd a cégnél az ország kiskereskedelmi iparágában valaha látott legnagyobb veszteség következett. A diszkontláncok, mint pl. a Lidl és az Aldi megjelenése megviselte a forgalmat, így muszáj volt felvenni a versenyt, és költségcsökkentésbe fogni, melynek során több ezer munkahely szűnt meg.

A cég vélhetően sosem lesz már olyan nyereséges, mint 10 éve, mivel azóta élesebb lett a verseny, és egy magas, 28 százalékos piaci részt nagyon nehéz tovább növelni, annál könnyebb veszteni belőle. A cég közben beszállítóinál is próbálja lejjebb nyomni az árakat, vagy legalábbis kevéssé emelni azokat, így a font leértékelődése miatti 2,9 százalékos inflációnál kisebb volt az áremelkedés, ami javított a Tesco helyzetén a versenytársakkal szemben.

Régiónk és a hazai cég

A nemzetközi üzletág s kezdi összeszedni magát, ezen belül régiónkban a meredek béremelkedés a komoly kihívás, de erre számíthattak is 20 éve, amikor megjelentek, hisz tudták, hogy jön az Európai Uniós tagság, és előbb utóbb a felzárkózás is, nem maradhatnak a bérek az Angliában megszokott szint negyededén-ötödén, sőt a 90-es években még talán a tizedén. Persze akkoriban az árakat is könnyebb volt emelni, mert eleve magas infláció volt, most ebben jóval kisebb a mozgástér, éles verseny van, ahogy Angliában is.

A Tesco volt az a cég itthon, amely a nagy láncok közül talán a legnehezebben nyugodott bele a gyors bérfelzárkózás tényébe, de végül úgy tűnik, elfogadta a 179 ezer forintos legkisebb bért. Ez 600 euró, a brit és német minimálbér nagyjából 40 százaléka, igaz, hogy nálunk sokkal nagyobb a bruttó bérből a levonás, mint az említett országok minimálbére esetében. Így még valószínűleg hátra van egy kis emelés a közeljövőben, a bér el fogja érni a német és angol kollégákénak a felét, és akkor már lesz elég dolgozó is.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Két évtizednyi szárazság és 60 fokos hőség - a magyarok még sosem láttak hasonló időjárást

Két évtizednyi szárazság és 60 fokos hőség - a magyarok még sosem láttak hasonló időjárást

Ugyan a magyar időjárás is tud extrém dolgokat produkálni, de a meteorológiai világrekordokhoz képest sehol sem vagyunk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat összegyűjtötte minden idők legdurvább időjárási szélsőségeit, legújabb videónkban ezekből válogattunk.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?