Hirdetés
Hirdetés

Vége a könnyű pénz korának - a legjobbkor gyúrják át a magyar tőzsdét

Fellegi Tamás, 2017. február 24., 12:41

Bikapiac, emelkedő részvények és index – ilyen körülmények között töltötte első évét az immár az MNB, mint 80 százalék fölötti tulajdonos által birtokolt hazai tőzsde. Eltűnőben a brókercégek, új, minőségi részvények és kötvények érkeztek, és a tőzsde reményei szerint még sokkal több fog érkezni a következő négy évben.

A Budapesti Értéktőzsde idei első sajtótájékoztatóján értékelte e tavalyi évet, ami egyúttal az első teljes, az új tulajdonosnál töltött év volt. A tulajdonos MNB számára az időzítés annyiból kedvező volt, hogy sikerült egy olyan emelkedő trendben bevásárolnia, amikor a magyar tőzsdei részvények épp nekilódultak, hogy kövessék a világban immár 8 éve zajló páratlan hosszt. Tavaly 35 százalékot emelkedett a BUX, és közben lépte át a 2007-ben beállított korábbi történelmi csúcsot is.

Kibocsátások

A tavalyi évben immár ismét komolyabb kibocsátásokra is sor került (a korábbi években sajnos inkább csak botránycégek részvényei és kötvényei kerültek a piacra). Hat kibocsátás valósult meg, ezek közül négy kötvény, kettő részvény: az Alteo és a Duna House. A tőzsde emellett megkezdte azon cégek felkutatását, akik a jövőben sikeres tőzsdei kibocsátók lehetnek. Összesen 300 olyan társaságot találtak, amely elméletileg alkalmas lehet a tőzsdei megjelenésre, ebből 70 céggel már potenciális kibocsátói találkozó is zajlott.

Hirdetés

Stratégia

A Tőzsde a 2016-2020 közötti időszakra dolgozott ki egy stratégiát, ennek során a következőket szeretnék elérni. A legfontosabb, hogy évente öt új, jó minőségű részvényt vagy vállalati kötvényt vezessenek a tőzsdére. Szeretnék, ha sikerülne nagy kapitalizációjú, likvid, igazi blue chip céget is a tőzsdére hozni, olyat, mint ma a Telekom, a Mol, az OTP és a Richter. Cél az, hogy az MSCI Hungary index négy éven belül öt céget tartalmazzon.

Fontos cél a kis-, és középvállalkozások tőzsdére hozatala is, 30 ilyen vállalatot szeretnének a piacra vonzani négy éven belül. Emellett igen lényeges cél, hogy a már most tőzsdén lévő részvények likviditása is növekedjen, ehhez ki szeretnék terjeszteni az árjegyzés rendszerét húsz papírra. Így vélhetően nem fog előfordulni, hogy egyes papírokra napokig, esetleg hónapokig nem kötnek likviditás hiányában. Ha a befektető tudja, hogy egy adott likviditás biztosított a papírra, szívesebben vásárol meg egy-egy kisebb részvényt, így ezek forgalma fellendülhet.

Vége a könnyű pénznek

A tőzsde szerepe 2020-ig a tőkeigénnyel rendelkező cégek számára felértékelődik, miután a jelenlegi könnyű pénzek (EU források, NHP) kifogynak, és akkor a tőkéhez jutás elsődleges szerepe a tőzsde lesz, ahogy ez egyébként a kapitalizmusban általános. Ennek támogatására létrejön a Magyar Tőzsdefejlesztési Alap, amely 20 milliárdos tőkéve fog rendelkezni, és célja az, hogy a magyar kkv-k tőzsdeképessé válását elősegítse. A támogatások olyan költségekre vonatozhatnak, melyek a tőzsdei bevezetéssel kapcsolatok, és eddig esetleg elriasztották a kisebb cégeket a tőzsdére lépéstől.

Befektetők vonzása

A tőzsde nemcsak a kibocsátói oldalt, hanem a befektetői oldalt is erősíteni szeretné. Ennek érdekében úgynevezett roadshowkat tartanak, melynek során bemutatják a tőzsdét és az ott szereplő vállalatokat a potenciális külföldi befektetőknek. Tavaly nyáron Párizsban mutatkozott be az Alteo, az Állami Nyomda, a CIG Pannónia, a Duna House, a Graphisoft Park és a Magyar Telekom. Ősszel Londonban zajlott hasonló esemény a J. P. Morgannal közösen. Emellett Varsóban, Belgrádban, és itthon, Budapesten is sor került bemutatókra.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megjött a katalánok válasza - ennek senki sem fog örülni

Megjött a katalánok válasza - ennek senki sem fog örülni

Carles Puigdemont, a katalán elnök válaszolt Mariano Rajoy spanyol elnök ultimátumára, de a válasz alapján tovább tarthat a feszültség a felek között. A spanyolok rendkívüli kormányülést hívtak össze, és meg akarják vonni az eddigi autonómiát is. A feszültség eszkalálódik.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?