5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Mabisz statisztikáiból látszik, hogy az Allianz egyetlen döntése elég volt ahhoz, hogy biztosítási piac negatívba forduljon. Ugyanakkor kicsiny, bizakodásra teret adó folyamatok vannak a piacon.

Egy fecske nem csinál nyarat, ám a jelek szerint egyetlen biztosító átértékelt üzletpolitikája képes alapjaiban megváltoztatni a biztosítói piac helyzetét. A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) múlt hét végén közölt adataiból úgy fest, hogy az Allianz Hungária egyetlen lépése elég volt ahhoz, hogy alaposan átrajzolódjon a statisztika. A piacvezető biztosító az idei év elején nem nyomta meg az életági bevételeket egy komoly egyszeri díjas (kvázi betéti) kampánnyal: a tavalyi 17,144 milliárd forint után idén mindössze 4,666 milliárd forintnyi egyszeri díjas életbiztosítást kötöttek az Allianznál. A kieső közel 12,5 milliárd forint hiányzik igazán minden számból, még az egyszeri díjas biztosítások díjbevételét hagyományosan tizedértéken számoló korrigált életbiztosítási díjbevételből is, amely a 2013. I. negyedévi 71,4 milliárd forintról 70,4 milliárd forintra csökkent.

Egyelőre még lejtmenet

Persze, azért a kép ennél árnyaltabb. Ha teljes biztosítói díjbevételt nézzük, a közel másfél százalékos visszaesést mutató, 241,5 milliárdos díjbevételt semmilyen alapon nem lehet örömtelinek nevezni, hiszen a piacon így lényegében tovább tart a 2011 óta tartó folyamatos zsugorodás. A tavalyi évben ugyan 5,5 százalékos bővülést jelzett teljes díjbevételben a piac, de nem szabad elfelejteni, hogy a Mabisz statisztikái bruttó díjban mérik a bevételt, így pedig a nem életágat sújtó biztosítási adó alaposan torzította a képet – a 377,5 milliárdos üzletági bevétel mindössze 2,3 százalékos bővülést jelentett 2012-höz képest, márpedig a 11,5 milliárd forintos növekmény többszöröse volt az adó.

A vagyonbiztosításoknál eljött a trendforduló?

Ugyanakkor épp a fenti érvelés alapján remélhetnek mégis egy kicsit a piacon: a nem életági díjbevétel ugyanis az első három hónapban 3,92 százalékkal, 123,2 milliárd forintra emelkedett, ami annak fényében lehet érdekes, hogy a biztosítási adó már a tavalyi év első három hónapjának eredményét is sújtotta. (Más kérdés persze, hogy a bázisnál már minden biztosító jól kalkulált-e – erre az elkövetkező negyedévek nem életági adatai adnak majd választ.) Mindenesetre két év után ismét 50 százalék fölé került a nem életági díjbevétel a teljes díjbevételben, március végén a piacról befolyó pénzek 51,03 százalékát termelte ki ez az ágazat. További bizakodásra adhat okot, hogy a nem életági díjbevétel egyre egészségesebb, hiszen az egy évvel ezelőtti 28,02 százalékról 27,51 százalékra csúszott vissza a nem életági díjbevételen belül a kgfb-biztosítások részaránya (a csúcs 2005. év végén volt, amikor a teljes vagyonbiztosítási díjbevétel 31,91 százalékát adta a kötelező). Ráadásul a kgfb-biztosítások úgy veszítettek részarányukból, hogy a kgfb díjbevétel 2008 (!) óta először emelkedett – 2 százalékkal 33,9 milliárd forintra. Nagy kérdés, hogy az elkövetkező hónapokban milyen pályát fut be a kgfb-üzletág, hiszen ma még nem tudható, hogy az egyre olcsóbb biztosításoknak köszönhetően mennyire növekedett az éves díjfizetésű szerződések száma, amelyek a későbbi negyedévekben hiányozni fognak a befolyt díjas statisztikákból. (A még mindig magas év végi váltó, illetve a hagyományosan naptári évenként megújuló céges biztosítások kapcsán a kgfb-díjbevétel több, mint 40 százaléka az első három hónapban folyik be a cégekhez.)

Tényleg a Posta szakított?

Ami pedig az életbiztosításokat illeti. A már említett Allianz lépés ellenére sem kell sajnálni az egyszeri díjas életbiztosítások piacát, hiszen az 53,16 milliárdos bevételnél 2010. IV. negyedéve óta egyedül a tavalyi év I. negyedévében sikerült több bevételt realizálnia piacnak. Sokan elhamarkodottan a Magyar Posta Életbiztosítónak tudják be a növekedést, ám látni kell, hogy az egyszeri díjas bevétel tekintetében a társaság csak 320 millió forinttal szárnyalta túl a tavalyi, szintén 20 milliárd forint feletti díjbevételét ezen a soron. Más kérdés, hogy a társaság 20,353 milliárdos egyszeri díjas bevételének köszönhetően a teljes díjbevételt tekintve 18,41 százalékos súlyával olyan mértékben megugrott a többiektől és lett piacvezető a teljes díjas piacon, hogy az mindenkinek feltűnik. (Tavaly az Allianz még megelőzte – köszönhetően a már említett rövid távú konstrukciójának.) Ha a korrigált díjbevételt nézzük, ott itt az ideje, hogy hosszú idő után újra dicséeretet kapjon az ING: az ezen a soron továbbra is a piac ötödét magáénak tudó társaság újra növekedni tudott – más kérdés, hogy a bevételi többlethez itt is kellett a közel harmadával ugró egyszeri díjas bevételek növekedése.

Amikor a stagnálás is öröm

A végére maradjon azért még egy kedvező jel: a folyamatos díjas biztosítások 65,1 milliárd forintos negyedéves bevétele immár „csak” 0,25 százalékos elmaradást mutat a bázisnegyedév adatához képest. Ilyen kedvező helyzetben a piac utoljára 2012 márciusában volt, ám miután az inflációs hatás az akkori időszakhoz képest ma lényegében nem nyomja a piacot, óvatosan lehet reménykedni, hogy véget érnek a szűk esztendők az életbiztosítási piacon és ha nem is nő majd az új kötvények száma, de legalább a visszavásárlások megállnak. (E tekintetben érdekes dimenzióba helyezi a múlt heti örömittes CIG-gyorsjelentést az, hogy a biztosító állománya folyamatosan zsugorodik.)

Ha pedig tényleg megáll a visszavásárlások aránya, s újra értékesíteni tudnak majd a biztosítók (pl. nyugdíjbiztosítást), akkor talán végre Magyarország is elindulhat abba a nyugati irányba, amikor a folyamatosan bővülő biztosítási penetráció mellett az életági súlya 60-70 százalék lesz a teljes biztosítási díjbevételen belül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG