Hirdetés
Hirdetés

Nesze neked, magyar autós! Kegyetlen drágulás jön a benzinkutakon

2016. december 04., 15:24

A benzinárak a hét elején még a múlt hét átlaga alatt változtak, de az utolsó 3 nap mintegy 60 dollárral emelkedtek. Miután a héten sikerült megegyeznie az OPEC-nek a kitermelés csökkentéséről, öt dollárral nőtt az olajár. Az előrejelzések sem tartogatnak túl sok jót: olyan szintű áremelés jön a hazai kutakon, amit nagyon rég láttak a magyar autósok.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat a Reuters november 30-ig történő árjegyzései és piaci hírek alapján végezte el.

A Brent spot kőolaj ára a héten 44-52 dollár között ingadozott, heti átlagban közel 2,6 dollárral, 5,7 százalékkal nőtt az ár. A spot olajár a hét első két napján még csökkent, majd szerdán és csütörtökön összesen 7,6 dollárral nőtt, pénteken már csak kis emelkedés volt. A hét eleji gyengülést az magyarázza, hogy akkor a piaci uralkodó nézet az volt, hogy nem sikerül az OPEC tagországoknak egyezségre jutni, majd 30-án bombaként robbant az egyezség híre, s később annak részletei.

Hirdetés

Az OPEC egésze 1,2 millió hordó/nap mennyiséggel csökkenti a kitermelést. A nyilatkozatok szerint az egyezséghez Oroszország is csatlakozik 300 ezer hordó/nap csökkentéssel, s már több, kisebb, nem-OPEC tag olajtermelő is jelezte a csatlakozását. December 10-én Moszkvában értekeznek az olajtermelés csökkentéséről az ott megjelenő országok. Szokás szerint Szaúd-Arábia vállalta a legnagyobb részt, közel fél millió hordó/nap csökkentést vállalt. Indonézia inkább ismét kilépett a szervezetből, mivel nem vállalta a rá kiosztott csökkentést. Irán is megegyezett, hogy 90 ezer hordó/nap kitermelés-növeléssel befagyasztja a kitermelését. A korábbi megállapodás szerint Líbiát és Nigériát nem kötelezték csökkentésre. Az októberi kitermelési szintekhez viszonyítva határozták el a csökkentéseket, s ezt 2017 januárjától fél éven át kell betartani.

Pénteken már szaporodtak a hírek, hogy a kitermelés csökkentésével szemben az Egyesült Államok kitermelése emelkedik, hiszen ismét három fúrással növekedett az amerikai kőolajfúrások mennyisége és elérte a 477 darabos szintet. Oroszország is jelezte, hogy az általa vállalt csökkentést technológiai okok miatt inkább csak 2017 második negyedévére tudja teljesíteni.

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga 2 dollárral, 4,1 százalékkal nőtt ezen a héten. Az idei év negyedik negyedévére vonatkozó határidős árak most 53-54 dollár körül változnak, ez jelenleg azt jelzi, hogy január elejétől marad az üzemanyagok megemelt jövedéki adója. A számításokhoz az is hozzátartozik, hogy a spot Brent ár októberi átlaga sem érte el az 50 dollárt. Ha a spot Brent ár és a határidős ár átlaga decemberben meghaladja az 55 dollárt, akkor elképzelhető, hogy a jövedéki adó mértéke csökken, ha marad a jelenlegi szabályozás.

Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti átlagos különbség ezen a héten növekedett, mivel a Brent ár gyorsabban nőtt.

Az európai üzemanyagpiacokon, elsősorban a benzin piacán a legjelentősebb erő az volt, hogy a múlt héten emelkedtek az európai és az amerikai benzinkészletek, s a kereslet az időszaknak megfelelően kissé mérséklődött. Az USA-felé irányuló export most újraindult, de a közel-keleti és az ázsiai országok is vásárolnak, mivel ott, ezekben a hetekben teljesedik ki a finomítói felújítások időszaka. Az európai dízelpiac kissé feszült, mivel az import mennyisége mérséklődik, a fenti okok miatt. Az orosz export azonban lassan növekszik.

A piaci adatok szerint a prémium ólmozatlan benzin tonnánkénti ára (dollárban mérve) a megelőző hét átlagához viszonyítva a november 28 - december 2-a közötti időszakban 3,6-3,9 százalékkal nőtt, a motorikus gázolaj jegyzésárai az európai piacokon 2,0-2,2 százalékkal emelkedtek. A hét utolsó három napján (keddhez viszonyítva) 10% fölött emelkedett a benzin és a gázolaj ára.

Gyengült a forint

A forint átlagos heti árfolyama a november 28 - december 2-i héten 0,5 százalékkal gyengült a dollárhoz képest, a dollár árfolyam 294 forint körül ingadozott. A megelőző héthez viszonyítva ezen a héten másfél forinttal kellett többet adni egy dollárért. A gyengülés a hét második felében megfordult és kis erősödés jelentkezett. A dollárban kifejezett üzemanyagpiaci áremelkedést a forint gyengülése kissé felerősítette. A forint-dollár árfolyam gyengülése döntően a forint euróhoz viszonyított gyengüléséből fakad, mivel a héten az euró kicsit erősödött a dollárhoz képest.

Literben és forintban

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt jegyzésárak mellett, a benzin esetében, heti átlagokkal számolva, az európai piacokon 4-4,3 százalékos áremelkedés mutatható ki, a gázolajnál a heti átlagok szerint forintban számolva 2,3-2,8 százalékos volt az árak emelkedése.

A benzinnél így 5, a gázolaj esetében 3 forint körüli emelkedés jelentkezett. A hét második felében történt változások miatt azonban nem a heti átlagokkal számolva, hanem csak a hét második felében jelentkező áremelkedést figyelembe véve várhatóan hétfőn, december 5-én, 10 forint körüli üzemanyag-áremelés jöhet - írja a GKI.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megindult a roham az Iszlám Állam utolsó iraki bázisa ellen

Megindult a roham az Iszlám Állam utolsó iraki bázisa ellen

Megkezdődött Moszul nyugati, még a dzsihádisták kezén lévő felének ostroma, és ennek vélhető sikere esetén az Iszlám Állam teljesen megszűnik Irakban. Ami nem sikerült Obamának, most Trump első hadi sikere lehet, hisz a harcoló koalíciót az amerikaiak vezetik. Az iraki miniszterelnök a polgári lakosság kímélését kérte a hadseregtől a sztálingrádi jellegűnek ígérkező csatában.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • február 13
  KSH: Építőipari termelés - december, éves (2016)
  GDP (évesített negyedév/negyedév) - Q4
  február 14
  Fogyasztói árindex (év/év) - január
  GDP (év/év, nyers) - előzetes
  Fogyasztói éves árindex (év/év) - január
  Ipari termelés (hó/hó, év/év) december
  GDP (év/év, igazított) - Q4
  GDP (év/év, igazított) - Q4
  Ipari termelés (év/év) - december
  ZEW index - február
  Fogyasztói árindex (év/év) - január
  GDP (év/év, munkanaphatással igazított) - Q4
  Fogyasztói árindex (év/év) - végleges
  ZEW index - február
  T-Mobile USA - 2016 Q4
  AIG - 2016 Q4
  február 15
  PepsiCo - 2016 Q4
  Cisco Systems - 2017 Q2
  Marathon Oil - 2016 Q4
  Jelzáloghitel igénylések - február
  Kiskereskedelmi forgalom (hó/hó) - január
  New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index - február
  Maginfláció (év/év) - január
  Fogyasztói árindex (év/év) - január
  Ipari termelés (év/év) - január
  Kapacitás kihasználtság - január
  NAHB házár index - február
  Üzleti raktárkészlet állomány - december
  ILO munkanélküliségi ráta - december
  Átlagbérek változása 3 hónap - december
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - január
  Heineken - 2016 Q4
  február 16
  KSH: Állatállomány - 2016 december
  Gépipari rendelésállomány (év/év) - január
  Air France (KLM) - 2016 Q4
  OMV - 2016 Q4
  Philadelphiai Fed index - február
  Kiadott építési engedélyek (ezer/hó) - január
  Megkezdett lakásépítések (hó/hó) - január
  Kiadott építési engedélyek (hó/hó) - január
  Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) - február
  Friss munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) - február
  Bloomberg gazdasági várakozások - február
  Bloomberg fogyasztói elégedettség - február
  február 17
  Euróövezet folyó fizetési mérleg (milliárd euró) - december
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - január
  Moody's - 2016 Q4
  Leading indicators kompozit mutató - január

Szavazás

5 százalékra csökkentenék a hal- és vadhús áfáját. Ha ezek a termékek olcsóbbak lennének, többet venne belőlük?