5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A benzinárak a hét elején még a múlt hét átlaga alatt változtak, de az utolsó 3 nap mintegy 60 dollárral emelkedtek. Miután a héten sikerült megegyeznie az OPEC-nek a kitermelés csökkentéséről, öt dollárral nőtt az olajár. Az előrejelzések sem tartogatnak túl sok jót: olyan szintű áremelés jön a hazai kutakon, amit nagyon rég láttak a magyar autósok.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat a Reuters november 30-ig történő árjegyzései és piaci hírek alapján végezte el.

A Brent spot kőolaj ára a héten 44-52 dollár között ingadozott, heti átlagban közel 2,6 dollárral, 5,7 százalékkal nőtt az ár. A spot olajár a hét első két napján még csökkent, majd szerdán és csütörtökön összesen 7,6 dollárral nőtt, pénteken már csak kis emelkedés volt. A hét eleji gyengülést az magyarázza, hogy akkor a piaci uralkodó nézet az volt, hogy nem sikerül az OPEC tagországoknak egyezségre jutni, majd 30-án bombaként robbant az egyezség híre, s később annak részletei.

Az OPEC egésze 1,2 millió hordó/nap mennyiséggel csökkenti a kitermelést. A nyilatkozatok szerint az egyezséghez Oroszország is csatlakozik 300 ezer hordó/nap csökkentéssel, s már több, kisebb, nem-OPEC tag olajtermelő is jelezte a csatlakozását. December 10-én Moszkvában értekeznek az olajtermelés csökkentéséről az ott megjelenő országok. Szokás szerint Szaúd-Arábia vállalta a legnagyobb részt, közel fél millió hordó/nap csökkentést vállalt. Indonézia inkább ismét kilépett a szervezetből, mivel nem vállalta a rá kiosztott csökkentést. Irán is megegyezett, hogy 90 ezer hordó/nap kitermelés-növeléssel befagyasztja a kitermelését. A korábbi megállapodás szerint Líbiát és Nigériát nem kötelezték csökkentésre. Az októberi kitermelési szintekhez viszonyítva határozták el a csökkentéseket, s ezt 2017 januárjától fél éven át kell betartani.

Pénteken már szaporodtak a hírek, hogy a kitermelés csökkentésével szemben az Egyesült Államok kitermelése emelkedik, hiszen ismét három fúrással növekedett az amerikai kőolajfúrások mennyisége és elérte a 477 darabos szintet. Oroszország is jelezte, hogy az általa vállalt csökkentést technológiai okok miatt inkább csak 2017 második negyedévére tudja teljesíteni.

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga 2 dollárral, 4,1 százalékkal nőtt ezen a héten. Az idei év negyedik negyedévére vonatkozó határidős árak most 53-54 dollár körül változnak, ez jelenleg azt jelzi, hogy január elejétől marad az üzemanyagok megemelt jövedéki adója. A számításokhoz az is hozzátartozik, hogy a spot Brent ár októberi átlaga sem érte el az 50 dollárt. Ha a spot Brent ár és a határidős ár átlaga decemberben meghaladja az 55 dollárt, akkor elképzelhető, hogy a jövedéki adó mértéke csökken, ha marad a jelenlegi szabályozás.

Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti átlagos különbség ezen a héten növekedett, mivel a Brent ár gyorsabban nőtt.

Az európai üzemanyagpiacokon, elsősorban a benzin piacán a legjelentősebb erő az volt, hogy a múlt héten emelkedtek az európai és az amerikai benzinkészletek, s a kereslet az időszaknak megfelelően kissé mérséklődött. Az USA-felé irányuló export most újraindult, de a közel-keleti és az ázsiai országok is vásárolnak, mivel ott, ezekben a hetekben teljesedik ki a finomítói felújítások időszaka. Az európai dízelpiac kissé feszült, mivel az import mennyisége mérséklődik, a fenti okok miatt. Az orosz export azonban lassan növekszik.

A piaci adatok szerint a prémium ólmozatlan benzin tonnánkénti ára (dollárban mérve) a megelőző hét átlagához viszonyítva a november 28 - december 2-a közötti időszakban 3,6-3,9 százalékkal nőtt, a motorikus gázolaj jegyzésárai az európai piacokon 2,0-2,2 százalékkal emelkedtek. A hét utolsó három napján (keddhez viszonyítva) 10% fölött emelkedett a benzin és a gázolaj ára.

Gyengült a forint

A forint átlagos heti árfolyama a november 28 - december 2-i héten 0,5 százalékkal gyengült a dollárhoz képest, a dollár árfolyam 294 forint körül ingadozott. A megelőző héthez viszonyítva ezen a héten másfél forinttal kellett többet adni egy dollárért. A gyengülés a hét második felében megfordult és kis erősödés jelentkezett. A dollárban kifejezett üzemanyagpiaci áremelkedést a forint gyengülése kissé felerősítette. A forint-dollár árfolyam gyengülése döntően a forint euróhoz viszonyított gyengüléséből fakad, mivel a héten az euró kicsit erősödött a dollárhoz képest.

Literben és forintban

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt jegyzésárak mellett, a benzin esetében, heti átlagokkal számolva, az európai piacokon 4-4,3 százalékos áremelkedés mutatható ki, a gázolajnál a heti átlagok szerint forintban számolva 2,3-2,8 százalékos volt az árak emelkedése.

A benzinnél így 5, a gázolaj esetében 3 forint körüli emelkedés jelentkezett. A hét második felében történt változások miatt azonban nem a heti átlagokkal számolva, hanem csak a hét második felében jelentkező áremelkedést figyelembe véve várhatóan hétfőn, december 5-én, 10 forint körüli üzemanyag-áremelés jöhet - írja a GKI.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
Vásárló Extrém ízeket kaphatnak a kenyerek
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 16. 11:36
A margetingguruk legújabb ötlete, hogy kézzelfoghatóvá, pontosabban ízlelhetővé teszik az emberi érzelmeket, amihez a mesterséges intelligenciát hívták segítségül. Kiderül, beveszik-e ezt az emberek.
Vásárló Hányszor kell mosni a paplant?
Buksza blog | 2024. március 15. 13:28
A matracokat kínáló cégek reklámszövege, hogy a termékeikben rejlik a zavaró álmok nélküli alvás titka. Kevesen tudják, hogy a jó matracnál egyszerűbben is tehetnek valamit a pihentetőbb alvásért.
Vásárló A „méret a lényeg” jegyében akar megújulni a Meki
Buksza blog | 2024. március 15. 10:21
Még az infláció megugrása előtt az embereknek több pénzük volt arra, hogy gyorséttermekben egyenek, és a McDonald’s azt vette a fejébe, hogy a jövőben visszatér ehhez.
Vásárló Teljes átalakulásról döntött a Decathlon, a magyar boltokat is érinti a lépés
Buksza blog | 2024. március 13. 12:39
Nagy lehetőségek nyíltak meg a francia Decathlon sportáruházlánc marketingesei előtt, a vállalat ugyanis a feje búbjától a talpáig átszabja imázsát azzal az ambícióval, hogy sportmárkává váljon.
Vásárló Az Aldi bátor lépésre készül, a jövőben összesen 800 üzletet nyitna az amerikai piacon
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 12. 16:29
A kiskereskedelem a fejlett országokban a legkeményebb versenypiacok közé tartozik, ám ezen belül vélhetően az Egyesült Államokban kell a legjobban megharcolni a vevőkért. Úgy tűnik, az Aldi nem riadt meg ettől.
Vásárló Környezetbarát megoldás a kellemetlen szagok megszüntetésére a lakásban
Márkázott tartalom | 2024. március 11. 17:47
Az ózon kitűnően alkalmas a szagok semlegesítésére, ezért az ózongenerátorok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Különösen olyan helyeken, ahol kiemelten fontos a kellemetlen szagok megszüntetése, a tiszta, friss környezet megteremtése.   
Vásárló Mosdószekrény-választás a praktikum és esztétikum jegyében
Márkázott tartalom | 2024. március 11. 13:57
A fürdőszoba egyik legpraktikusabb és legdominánsabb eleme a mosdószekrény. Sokan úgy vélik, hogy egyszerű kiválasztani azt az egyet, ami a fürdőhelyiségbe kerül, ez azonban nem feltétlenül van így, hiszen a széles körű választék könnyen bizonytalanná teheti a vásárlót.
Vásárló Megalapozottnak látszik a piros pont, amit a Tesco kapott
Buksza blog | 2024. március 11. 12:13
Növelni tudta piaci részesedését az Egyesült Királyságban a Tesco szakértők szerint annak köszönhetően, hogy tőzsdén jegyzett vállalatként jobb pénzügyi helyzetben van versenytársainál.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG