4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Van rá esély, hogy visszakapják a más országban székhellyel rendelkező csatolt vállalkozások a rájuk kivetett különadót. Az Európai Bíróság Hervis-ügyben hozott ítélete a költségvetésre is hatással lehet, de a végső döntést a magyar bíróság hozza majd meg.

Formálisan nem sérti a szabályt, de...

Magyarország 2010-ben adót vetett ki bizonyos kiskereskedelmi tevékenységekre. E különadó a kiskereskedő éves árbevételét veszi figyelembe, és az 500 millió forintot meghaladó árbevétel esetében kerül kivetésre. A progresszív adómérték 0,1%, 0,4%, illetve 100 milliárd forintot meghaladó árbevétel után 2,5% volt, amíg az adónemet 2012-ben ki nem vezették.

A sporteszközök forgalmazásával foglalkozó magyar Hervis ezen adót az uniós joggal ellentétesnek tartotta, ezért keresetet indított egy magyar bíróság előtt.

Az Európai Unió Bírósága február 5-én hozta meg az ítéletet, amelyben kimondta: a bolti kiskereskedelmet terhelő ágazati különadó ellentétes lehet a közösségi joggal.

Minél nagyobb, annál többet fizet

Az ágazati különadó egy árbevétel alapján fizetendő sávosan progresszív adó, amelyet 2010 és 2012 között kellett fizetni. Ez azt jelenti, hogy az adóalap az adóalany nettó árbevétele, amelyet kapcsolt vállalkozások esetében össze kell adni. Vagyis minél nagyobb egy vállalatcsoport, annál nagyobb lehet az összesített adóalap. Az adó mértéke pedig sávosan növekszik, úgy hogy adott árbevétel után eléri a maximális adómértéket, hasonlóképpen például az egykulcsos személyi jövedelemadó előtti szja-hoz.

Az Európai Bíróság szerint ez a szabály formálisan nem sérti az uniós szabályokat, mint például a letelepedés szabadságát, vagy az egyenlő elbánás elvét. Ha azonban az adó kivetésének tényleges következményeit nézzük, akkor arra jutunk, hogy az adó közvetett módon hátrányosan különbözteti meg a multinacionális cégeket.

A minisztérium szerint nyertünk

A Hervis-ügyben kihirdetett ítéletet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) úgy értékelte, hogy ezzel az utolsó, ágazati különadót érintő uniós eljárás Magyarország számára pozitív eredménnyel lezárult.

Az NGM szerint ugyanis a döntés megerősíti azt a magyar álláspontot, hogy a kiskereskedelmi különadó nem jelentett diszkriminációt a különböző értékesítési formák között. A minisztérium ugyanakkor elismeri, hogy az ítélet nyitva hagyja azt a kérdést, hogy a kapcsolt vállalakozásoknál sértheti-e az uniós jogot a különadó árbevétel-összeszámítási szabálya.

El is utasíthatják

Torma Levente, a DLA Piper adótanácsadója szerint az Európai Bíróság döntése némiképp váratlan és több szempontból is elgondolkodtató.

Részletek >>>

A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szerint amennyiben a magyar bíróság úgy találja, hogy a külföldi vállalatcsoportok nem túlreprezentáltak abban a körben, ahol a legfelső, progresszív adókulccsal kell megfizetni az adót, akkor előreláthatólag el fogja utasítani a Hervis keresetét.

Ha a magyar bíróság úgy dönt, hogy a kiskereskedelmi különadóról szóló törvény diszkriminatív, úgy az érintett adózóknak lesz jogi lehetőségük arra, hogy az általuk megfizetett többletadót visszaigényeljék. Az is elképzelhető, hogy egy ilyen esetben a jogalkotó általános érvénnyel fogja rendezni, hogy ki és milyen módon igényelheti vissza az EU joggal ellentétesen kivetett adót.

Pavel Ševela / Wikimedia Commons

Mivel az Európai Bíróság ítélete nem mondta ki a kiskereskedelmi különadóról szóló jogszabály uniós joggal ellentétes voltát, csak azt, hogy az az EU-joggal ellentétesnek bizonyulhat, ezért az érintett vállalkozásoknak egyelőre nem kell cselekedniük – véli az ügyvédi iroda.

A költségvetést is érintheti

A Mazars Könyvvizsgáló és Tanácsadó úgy látja, az Európai Bíróság döntésének költségvetést is érintő következményei is lehetnek. Szmicsek Sándor, a Mazars adópartnere  szerint Magyarországon 100 milliárd forintot meghaladó árbevétel nehezen képzelhető el egyetlen vállalatcsoporthoz sem tartozó vállalkozásnál, ezért várakozása szerint be fog bizonyosodni, hogy leginkább a nemzetközi vállalatcsoportokat sújtotta a kiskereskedelmi különadó.

Juliane Kokott főtanácsnok szeptemberben még úgy látta: a hátrányos megkülönböztetés uniós jogi tilalmával és az uniós jogi alapjogokkal, különösen a letelepedés szabadságával nem ellentétes a magyar kiskereskedelmi különadó. A főtanácsnok indítványa azonban nem köti a Bíróságot, csak egy javaslat. Részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG