1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Azoknak a diákoknak és hallgatóknak, akik a 2012-es tavaszi félévben végeztek, december 15-ig volt érvényes a társadalombiztosításuk. Ha azóta nem kerültek alkalmazásba, vagy egyéb módon nem fizet utánuk senki egészségügyi járulékot, akkor január 14-ig kell a december-január havi részletet befizetniük. De hogyan? És mennyit? Utánajártunk.

A járulék 2013 január 1-től 6660 forintra emelkedett, amit havonta kell befizetni, de a járulék összegét naponta számolják. Ez azt jelenti, hogy ha valakit például adott hónap 10-én jelentenek be munkahelyén, ezzel átvállalva a járulék fizetést, akkor arra a hónapra már csak 10 napot kell saját maga után kifizetnie. A napi díj 215-238 forint között mozog attól függően, hogy hány napos a hónap. Ezt egy újabb példával megvilágítva: a 31 napos januárban napi 215 forint a díj, de februárban napi 238 forint. 

A tavasszal végzett hallgatóknak és diákoknak azért maradt meg decemberig a biztosítotti viszonya, mert az bár október 31-ig érvényes - ahogy a diákigazolvány is - a társadalombiztosítás esetén 45 napos biztosítotti viszony után, még 45 napos védettséget biztosít az állam - mondta Linczmayer Szilvia, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szóvivője a Privátbankárnak. Ebből kifolyólag, azok, akik a tavaszi félében fejezték be tanulmányaikat, és senki nem fizeti utánuk a járulékot, vagy egyéb okból nem biztosítottak, először január 14-i esedékességgel kell befizetniük a december 15-e óta összegyűlt napok után a biztosítást.

Egy jó hír és egy rossz: a rosszat mondom előbb

Linczmayer Szilvia, NAV szóvivő
(Forrás: nav.gov.hu)

A határidőt nem érdemes túllépni, mert a be nem fizetett összeg után késedelmi pótlékot kell fizetni. A pótlék mértéke a mindenkori alapkamat kétszerese, ami jelenleg 11,5 százalék, az 5,75 százalékos jegybanki kamatláb mellett - mondta Linczmayer Szilvia.

A jó hír azonban, hogy attól, hogy valakinek nincs érvényes biztosítása, ellátást kaphat. Az pedig, hogy valakinek nincs biztosítása éppen az ilyen alkalmakkor derülhet ki. Ekkor az Országos Egészségügyi Pénztár jelzi a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, akik ekkor ellenőrzik, hogy tényleg így van-e, és ha igen, levelet küldenek az illetőnek akinek 8 napon belül igazolnia kell, hogy van érvényes biztosítása. Ha nem tudja bizonyítani, határozatban megállapítják, hogy mennyivel tartozik.

És végül a fekete leves: mindezt elintézni

Aki eljut odáig, hogy be tudja fizetni maga után az egészségügyi járulékot, a 6660 forinttól való megválást már ajándéknak fogja érezni az adminisztrációs ügyintézés után.

Az ügyintézés legkényelmesebb módja az internetes ügyfélkapun keresztül történő regisztráció után történik - mondta a szóvivő. A regisztrációhoz azonban személyesen be kell menni egy okmányirodába, vagy az adóhivatalba.

Személyesen a T1011 ürlap kitöltése után tudják az érintettek a járulékot maguk után befizetni, aminek letöltése meglévő ügyfélkapu elérés nélkül, nagyon komoly informatikai ismereteket igényel. A nyomtatvány az ügyélszolgálatokon is hozzáférhető, és sorban állás közben ki lehet tölteni. A kitöltéshez jó, ha kéznél van az illető TAJ száma, adóazonosító jele, és a további ügyintézéshez egy hivatalos fényképes igazolvány (személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél), illetve az ügyintéző kéri vagy a már érvénytelen diákigazolványt, amiből látható, meddig volt jogviszonya, vagy egy igazolást az iskolától, arról, hogy mikor járt le a biztosítási jogviszony.

Fizetési esedékesség és a fizetés módja

Az űrlapon meg kell jelölni, hogy utalással fizeti-e majd a járulékot a bejelentő, ebben az esetben érdemes a csoportos beszedést választani, mert így egyfelől nem felejti el minden hónapban az utalást, csak arra kell figyelni, hogy legyen elég pénz a számlán, másrészt a csoportos beszedés gyakran olcsóbb, mint az utalás.

Abban az esetben azonban, ha valaki nem az átutalást választja, sárga csekken is fizetheti a járulékot, de ezt az adóhivatal nem küldi ki automatikusan, hanem minden hónapban igényelni kell, méghozzá úgy, hogy azt a havi esedékességig be is tudja fizetni, ez minden hónap 12-ét jelenti, kivéve ha az hétvégére esik, ilyenkor tolódik a határidő, például, mint ebben a hónapban 14-ére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG