Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Hatalmas jogi bravúr lenne, ha Magyarország Európában egyedülálló módon megadóztatná a telefonálókat és az internetfelhasználókat. Nemcsak adójogi aggályok merülnek fel az újabb telekom szektorra kivetni tervezett adóval kapcsolatban. Ráadásul az sem biztos, hogy rászorulunk. Az NGM egyelőre nem cáfol.

Ahogy arról korábban hírt adtunk, az NGM egy telefon- és internetadó bevezetését fontolgatja, vagyis a hívásokat, az internetezést de még az sms-küldést is megadóztatnák, az intézkedéstől pedig 40-50 milliárdos bevételt várnak.

Az NGM nem cáfol
Nem erősítette meg és nem is cáfolta az internet- és telefonadóval kapcsolatos hírt az NGM. A szaktárca nem kommentálja a sajtóhíreket, ahogy a tranzakciós adóról sem kommunikál. A kormány jövő hét szerdán ül össze és dönthet a konvergenciaprogramról, amit a hónap végéig kell megküldenünk Brüsszelnek.

Az új adót - ha hinni lehet a miniszterelnök múlt heti nyilatkozatának - csak 2013 januárjától vezetnék be, vagyis a jövőre az EU által elvárt 400 milliárdos kiigazítás miatt lehet fontos. Holott szakértők szerint a banki tranzakciós adó átgondolt bevezetésével a költségvetés jövőre pont 400 milliárd forinttal gazdagodhat. Így viszont érthetetlen, miért akar a szaktárca bevezetni egy újabb forgalmi típusú adót. De megteheti-e ezt egyáltalán?

Csak egy forgalmi adó lehet az EU-tagállamokban

Az EU tagállamainak csak egy forgalmi típusú adót engedélyez bevezetni, mint ismert magyar vállalkozók korábban épp az iparűzési adó miatt fordultak az Európai Bírósághoz, mely végül azt mondta ki, hogy ez az adó nem minősül forgalmi adónak. Így maradhatott. De mi a helyzet a nemrég bejelentett tranzakciós adóval és a most kiszivárgott internetadóval? A jelenlegi információk szerint mindkettőt forgalom alapján számolnák el.

Gerendy Zoltán,
a BDO Magyarország adópartnere

"A forgalmi adózás olyan területe az uniós jognak, amibe nem lehet csak úgy fejest ugrani" - magyarázta kérdésünkre Gerendy Zoltán, a BDO Magyarország adópartnere. Az Unió régóta folytat arról tárgyalásokat, hogy miképpen tudja megadóztatni a banki tranzakciókat úgy, hogy azok ne ütközzenek a főbb irányelvekbe. Ezért nem lehet nagyobb gond a magyar tranzakciós adóval sem, hiszen az illeszkedik abba a jogalkotási folyamatba, amit az EU már megkezdett. Az eredeti cél a spekulációk visszaszorítása volt, de az adónem most kapóra jön a magyar államkincstárnak is.

Bár kevés konkrétum ismert, Gerendy szerint önmagában az ötlet felmerülése is ijesztő, szerinte egy nem szabályozott területet - az internetet - megpróbálni adójogi eszközökkel szabályozni, "az ámokfutás csúcsa lenne". Az adószakértő szerint nemcsak arról van szó, hogy ez jogi nonszensz, hanem gazdasági szempontból sem átgondolt a javaslat, az internet ráadásul minden külső változásra percek alatt képes válaszolni.

El fog vérezni

Gerendy szerint már korábban is felmerült, hogy az internethez kapcsolva adót vessenek ki, de a technológia egyelőre nem mutatja azt a lehetőséget, hogy a költségvetések a világháló kapcsán bármilyen bevételhez juthassanak. "A telekommunikációs szolgáltatásokhoz kapcsolt adóról meg azt gondolom, hogy el fog vérezni, mert azon van már áfa" - mondja a BDO adópartnere.

"Ez az adó egy utópia, nem fog működni" - összegezte véleményét Gerendy. A telekommunikációs szolgáltatások az áfa-direktíva hatálya alatt vannak, szinte lehetetlen, hogy újabb forgalmi adót ki lehessen vetni rájuk, a banki szolgáltatások például nem ilyenek, ott éppen ezért még van lehetőség egy új adó bevezetésére.

Bravúr lenne, ha bevezetnék

Arról nem is beszélve, hogy az Európai Bizottság már a telekomcégeket sújtó magyar különadót is elmeszelte egy kötelezettségszegési eljárásban (az ügy "bírósági szakaszban" van jelenleg), és nem az adókivetés módja miatt. A gond az volt, hogy a különadóból beszedett milliárdokat a kormány nem forgatta vissza szektorba, ez pedig előírás az Unióba. Gerendy is megerősítette, hogy az EU a telekommunikációs szektort kiemelten kezeli, az arra vonatkozó szigorú szabályokat pedig betartatja. Nemcsak adójogi szempontból lenne tehát bravúr egy ilyen adó bevezetése.

De kell-e mindez nekünk? Gerendy szerint a tranzakciós adó megfelelő "finomhangolásával" a költségvetés elegendő bevételhez jutna ahhoz, hogy a jövő évi hiánycéllal ne legyen gond.

"Nagyon úgy látom, hogy a két adó, a tranzakciós és netadó között az analógia fennáll, tehát a kettő nagyon hasonló egymáshoz. Evés közben jön meg az étvágy, csakhogy még az első fogással sem végeztünk" - mondja Gerendy.

A szakértő szerint a "strukturálisan megerősített" adókra kellene a hangsúlyt fektetni, nem a kisebb és sokszor alkalmi jellegű adókra. Így a költségvetés és a konvergenciaprogram is sokkal kiszámíthatóbb lenne. "Magyarországon 42 adó- és járulékforma van jelenleg, ebből közel 10 hoz komoly bevételt, a többit el is lehetne hagyni" - magyarázza a BDO adópartnere.
A tranzakciós adó kiváló lehetőség, egy stabil és kiszámítható adót lehetne ebből csinálni, de ehhez rengeteg munka kell, hiszen minden részletkérdésre ki kellene dolgozni a választ - mondja Gerendy.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.