1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A nyugdíjbiztosító adattisztításának és adategyeztetési eljárásának köszönhetően a következő években számos nyugdíjperre kerülhet sor hazánkban. Egy hét eleji adókonferencián sokat tisztult a kép az új számviteli rend, többek között a kata és a kiva, az áfabevallások körül.

Katával és kivával fehérítenének

Becslések szerint évente mintegy 2000 milliárd forintnyi adóbevétel-kiesést okoz a feketegazdaság az állam számára. Ebből mintegy 1500 milliárd a munka világához köthető - mondta el Dr. Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára a CompLex Kiadó Rodin Felnőttképzési Üzletága által a hét elején szervezett Adómozaik 2013 konferencián.

Tóth Mihály, a nemzetgazdasági tárca vezető tanácsosa a múlt héten elfogadott adócsomag számviteli szempontból egyik legfontosabb elemének nevezte, hogy emelkedett a jelentős összegű hibahatár minősítése: nagy cégeknél jövőre a mérlegfőösszeg 2 százalékát meghaladó tévedés minősül jelentős összegűnek, míg az 50 millió forintnál kisebb mérlegfőösszegűeknél 1 millió forint jelenti majd a jelentős összegű hibahatárt. Az értékhatárok emelkedése nyomán sokkal kevesebb cégnek kell majd háromoszlopos beszámolót készítenie, ami jelentős adminisztrációs egyszerűsítést jelent.

Ennek az állapotnak a rendezését szolgálja a két új adónem, a kata és a kiva bevezetése. A helyettes előadásából kiderült, hogy az adócentralizáció mértéke a 2013-as adóátrendeződések ellenére alig változik, jövőre is 39 százalék marad.

A konferencia egyik előadója volt Dr. Futó Gábor, a Budapest Főváros Kormányhivatala Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságának főtanácsosa is, aki társadalombiztosítási és nyugdíjbiztosítási szempontból vizsgálta a kisadózók tételes adója által hozott változásokat. Előadásából  kiderült, hogy adózási és tb-szempontból bonyolult a helyzete annak, aki egyszerre egyéni vállalkozóként és egy társas vállalkozás tagjaként is bejelentkezik a kata-körbe. Ez esetben a tételes adó fizetésére mindkettőben szükség van. Ha csak az egyik minőségben jelentkezik valaki a kata hatálya alá, akkor a másik jogviszonya után be kell fizetni az előírt minimumok alapján minden járulékot.

Tóth Mihály, az NGM vezető tanácsosa az Adó Online beszámolója szerint elmondta: az új adónemet választó egyéni cégek, bt.-k, kkt.-k kikerülnek a számviteli törvény hatálya alól, így év végén beszámolót készítenek, majd áttérnek a bevételi elszámolás vezetésére. Ha később ki kívánnak lépni a kata hatálya alól, akkor úgy kell eljárniuk, mint amikor evás cégek hagyják el az eva-kört, vagyis nyitómérleget kell készíteniük, amelyet könyvvizsgáltatni kell; ez utóbbira végelszámolás és felszámolás esetén nincs szükség. A kivát elhagyó cégek esetében a kilépés napján lezárul az üzleti év, amiről beszámolót kell készíteni, majd a társaság ezek után tér vissza a társasági adó hatálya alá.

Nyugdíjpereket hozhat az új adatbázis

A helyszínen az is kiderült, hogy változnak az egyéni járulékfizetés korlátai is, ennek felső határa 2013-tól megszűnik, így elméletileg a többet keresők akár nagyságrendekkel is több nyugdíjra számíthatnak.

Dr. Futó Gábor azt is elmondta, hogy 2013-tól célként tűzték ki egy olyan új adatbázis létrehozását és feltöltését, amely minden dolgozóról pontosan számon tart minden adatot, amire később szükség lehet a nyugdíj kiszámításához.  Ennek előfeltétele adategyeztetési és adattisztítási eljárások indítása, amely akár perek tömegét is hozhatja a jövőben, hiszen a hivatal mindenkit értesít a nyilvántartott szolgálati idejéről, azonban ez ellen 90 napon belül észrevételt lehet tenni. Ha a hivatal és a polgár ezután nem jut egyezségre a szolgálati időről, a munkaügyi bíróságok dönthetnek.

Egyszerűbb lesz az ügyintézés üzemi baleseteknél

Előadást tartott a konferencián Farkasné Gondos Krisztina, az OEP osztályvezetője is, aki elmondta, hogy az a már ebben az évben elindult folyamat, amely lehetővé teszi az egészségbiztosítási előleg fizetését, jövőre sem áll meg.

Az osztályvezető arról is beszélt, hogy az üzemi balesetekkel kapcsolatos ügyintézés tekintetében is az ügyfélbarát megoldás kerül előtérbe, mert az eddigi receptgyűjtés helyett már hivatalból indul el az eljárás, amelyben az orvos igazolja, hogy milyen gyógyszereket írt fel a betegnek, majd ő továbbítja a tb-kifizetőhelynek, rajtuk keresztül pedig az OEP-hez érkeznek a kérdéses dokumentumok.

Bonyolultabb lesz az áfabevallás

Jövőre érdemben változik a számlák adattartalma a tételes áfabevallás nyomán – mondta előadásában Sike Olga, a NAV főosztályvezető-helyettese, aki a folyamat minden érintettje szemszögéből ismertette a teendőket.

Az Adó Online beszámolója szerint ha az áthárított áfa összege több, mint 2 millió forint, akkor a kimenő számlákra rá kell írni a vevő adószámát, a számla sorszámát, a teljesítés időpontját, az adó alapját és áthárított adó összegét, de csak akkor, ha a vevő adóalany; ha magánszemély, akkor nem. Evás cégeknek is számot kell minderről adniuk, éves eva-bevallásukban.

A számlát befogadó cégnek több teendője is van, mint az azt kiadónak, ha az áthárított adó több mint 2 millió forint. Az adatszolgáltatás részeként neki is fel kell tüntetnie az értékesítő cég nevét, adószámát, a számla sorszámát, a teljesítés időpontja, a számlában szereplő adó alapját és az áthárított adó összegét. Ha azonos felek között, azonos elszámolási időszakban több számla esetében együtt haladja meg az áthárított adó mértéke a 2 millió forintot, akkor a befogadó cégnek kell összevont adatszolgáltatási kötelezettségét teljesítenie a NAV számára: közölnie kell az értékesítő adószámát és az áthárított adó összegét is.

A főosztályvezető-helyettes azt is elmondta, hogy 2013-tól elektronikus aláírás nélküli bizonylat is alkalmazható lesz számviteli bizonylatként.

A pénzforgalmi áfafizetés részleteit is feltárta a konferencián Sike Olga. Felidézte: főszabályként azok a cégek választhatják a pénzforgalmi áfafizetést 2013 január elsejétől, amelyek ezen a napon a kkv-törvény hatálya alá tartoznak, nem állnak csőd- vagy felszámolási eljárás alatt, nem alanyi áfamentesek, és idén az értékesítés nettó árbevétele nem haladja meg a 125 millió forintot és várhatóan jövőre sem fogja. A pénzforgalmi áfafizetésre vonatkozó döntést be kell jelenteni az adóhatóságnak, és az a cég által fizetendő áfára, a levonható áfára és a cég vevőire is vonatkozik. Lényege, hogy a számlák pénzügyi rendezés után kell a fizetendő adót teljesíteni, és a levonható adót érvényesíteni.

Mi változik az adórendszerben? Itt van minden, egyben >>

Mit jelent a pénzforgalmi áfázás a társaság vevőire nézve? Azt, hogy a vevő áfalevonási joga kitolódik addig, amíg a pénzforgalmi áfázást választó cég számlájára meg nem érkezik a vételár. Ahhoz, hogy mindezzel a vevő tisztában legyen, a számlára rá kell írni, hogy a társaság pénzforgalmi áfázást alkalmaz. Ha ez nem szerepel a számlán, nem lehet pénzforgalmi áfafizetést alkalmazni, ráadásul ez a hiba nem is korrigálható – magyarázta Sike Olga.






„Becslések szerint évente mintegy 2000 milliárd forintnyi adóbevétel-kiesést okoz a feketegazdaság az állam számára. Ebből mintegy 1500 milliárd a munka világához köthető” – mondta el Dr. Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára az Adómozaik konferencián, aki arról is beszélt, hogy ennek az állapotnak a rendezését szolgálja a két új adónem, a kata és a kiva bevezetése. A helyettes előadásából kiderült, hogy az adócentralizáció mértéke a 2013-as adóátrendeződések ellenére alig változik, jövőre is 39 százalék marad.



A konferencia egyik előadója volt Dr. Futó Gábor, a Budapest Főváros Kormányhivatala Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságának főtanácsosa is, aki társadalombiztosítási és nyugdíjbiztosítási szempontból vizsgálta kedden a kisadózók tételes adója által hozott változásokat. Előadásából  kiderült, hogy adózási és tb-szempontból bonyolult a helyzete annak, aki egyszerre egyéni vállalkozóként és egy társas vállalkozás tagjaként is bejelentkezik a kata-körbe. Ez esetben a tételes adó fizetésére mindkettőben szükség van. Ha csak az egyik minőségben jelentkezik valaki a kata hatálya alá, akkor a másik jogviszonya után be kell fizetni az előírt minimumok alapján minden járulékot. A helyszínen az is kiderült, hogy változnak az egyéni járulékfizetés korlátai is, ennek felső határa 2013-tól megszűnik, így elméletileg a többet keresők akár nagyságrendekkel is több nyugdíjra számíthatnak.



Dr. Futó Gábor azt is elmondta, hogy 2013-tól célként tűzték ki egy olyan új adatbázis létrehozását és feltöltését, amely minden dolgozóról pontosan számon tart minden adatot, amire később szükség lehet a nyugdíj kiszámításához.  Ennek előfeltétele adategyeztetési és adattisztítási eljárások indítása, amely akár perek tömegét is hozhatja a jövőben, hiszen a hivatal mindenkit értesít a nyilvántartott szolgálati idejéről, azonban ez ellen 90 napon belül észrevételt lehet tenni. Ha a hivatal és a polgár ezután nem jut egyezségre a szolgálati időről, a munkaügyi bíróságok dönthetnek.



Előadást tartott a konferencián Farkasné Gondos Krisztina, az OEP osztályvezetője is, aki elmondta, hogy az a már ebben az évben elindult folyamat, amely lehetővé teszi az egészségbiztosítási előleg fizetését, jövőre sem áll meg. Az osztályvezető arról is beszélt, hogy az üzemi balesetek tekintetében is az ügyfélbarát megoldás kerül előtérbe, mert az eddigi receptgyűjtés helyett már hivatalból indul el az eljárás, amelyben az orvos igazolja, hogy milyen gyógyszereket írt fel a betegnek, majd ő továbbítja a tb-kifizetőhelynek, rajtuk keresztül pedig az OEP-hez érkeznek a kérdéses dokumentumok.



Sike Olga, a NAV főosztályvezető-helyettese arról számolt be, hogy az áfabevallás tekintetében is változások várhatók, az elhangzottak alapján a bevallás bonyolultabb lesz a jövőben. Azoknál az adóalanyoknál, ahol az áthárított áfa összege több mint 2 millió Forint, összevont adatszolgáltatási kötelezettséget kell teljesíteni. A pénzforgalmi áfafizetésre vonatkozó döntést be kell jelenteni, illetve a számlára is rá kell írni, hogy az adózó pénzforgalmi áfázást alkalmaz. Ennek elmulasztása esetén nem lehet pénzforgalmi áfázást alkalmazni.  A főosztályvezető-helyettes azt is elmondta, hogy 2013-tól elektronikus aláírás nélküli bizonylat is alkalmazható lesz számviteli bizonylatként.



A konferencián az említett szakemberek mellett előadóként részt vett még Tóth Mihály, közigazgatási tanácsadó az NGM-től, Dr. Kovács Ferenc, a NAV elnökhelyettesi tanácsadója, valamint Dr. Andrási Jánosné NAV osztályvezetője is. A helyszínen fény derült még az Art, a Számvitel, a Tao és a cafeteria, az új kisvállalkozói adónemek, valamint a járulékfizetés és a társadalombiztosítás területein januártól alkalmazandó előírásokra is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG