TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Több megyében az átlagnál is nagyobb forrást használnak fel a termelők.

A mezőgazdasági vállalkozások az Agrár Széchenyi Kártyát 4 százalék kamattámogatás mellett vehetik igénybe. A nyár óta megemelt állami kamattámogatás hatására a korábbinál is olcsóbbá vált likviditási hitelkonstrukció feltételeit a bankok igyekeznek még tovább javítani, mert a mezőgazdasági vállalkozások többnyire jó adósnak számítanak.

Banki várakozások szerint a korábbinál több mezőgazdasági termelő számára teszi a likviditáskezelés megfizethető eszközévé az Agrár Széchenyi Kártyát a július közepe óta 2-ről 4 százalékra emelkedett állami kamattámogatás, és nagyobb ütemben bővülhet a szeptemberi adatok szerint az agárszektorban eddig kihelyezett 6 milliárd forintra rúgó hitelösszeg is.

Ezermilliárdos szükséglet

A kártyaszám és a kihelyezett hitelösszeg növekedésének is van még tere, miután a mezőgazdaság finanszírozási szükségletét éves szinten 950-1050 milliárd forintra becsülik banki körökben. Jelentős tartalékokat rejt az átlagos hitelösszeg emelkedése is, amely a jelenlegi 6 millió forintos szintjével még nem éri el a hagyományos Széchenyi Kártya összegét.

A likviditási hitel feltételeit tovább javítják a bankok, miután a gazdálkodók, a földalapú támogatásoknak is köszönhető stabil bevételi forrásaik révén jó adósnak számítanak. „A Széchenyi Kártya Program keretében 2011 szeptemberétől igényelhető, kifejezetten a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozások igényeire szabott Agrár Széchenyi Kártya tapasztalataink szerint főként a dél-alföldi és az észak-dunántúli régió agrárgazdálkodói körében népszerű, a konstrukcióhoz kapcsolódó hitelek 61 százalékát ugyanis idén ebben a két régióban helyezte ki az OTP Bank.”- emelte ki Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezető igazgatója.

Az átlag feletti igények

Az Agrár Széchenyi Kártyák darabszámát tekintve 42 százalékos piaci részesedéssel rendelkező OTP Bank a likviditási hitelkonstrukció legnagyobb hányadát, mintegy ötödét Hajdú-Bihar megyében helyezte ki, ahol a gazdák átlagosan 5 millió forintos folyószámla-hitelkerettel rendelkeznek.

Jóval magasabb, 7-7,5 millió forint közötti átlagos folyószámla-hitelkerettel finanszírozzák gazdaságukat a vállalkozók Veszprém, Baranya és Pest megyében, a bank adatai szerint.

Az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitel  igénybe vett hitelösszege után a november hónapra érvényes mérték szerint évi 4,39 százalék kamatot és kamatszerűen fizetendő járulékot számol fel az OTP Bank, ehhez azonban további kedvezményeket is kapcsol.

Valami elindult az ágazatban

Az állami támogatás mellett a konstrukció további előnye, emelték ki a banknál, hogy nincs kötött hitelcél, így az összeg szabadon felhasználható és segítséget nyújthat váratlan kiadások fedezésére is. A folyószámlahitel visszafizetett összegét pedig a futamidőn belül bármikor újra fel lehet használni.  A hitelkeretet minimum 500 ezer, maximum 25 millió forint összegben lehet felvenni az OTP Banknál, legfeljebb egy évre, ugyanakkor a hitelkeret az ügyfél gazdálkodásának felülvizsgálatát követően, újabb pozitív hitelbírálati döntés esetén meghosszabbítható.

15 millió forint hitelösszegig nincs szükség tárgyi fedezetre, biztosítékként elegendő a többségi cégtulajdonos és az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) készfizető kezességvállalása. Az alapítvány ügyvezető igazgatója korábban a Privátbankárnak adott interjúban azt mondta, hogy a még minidig, zömmel forgóeszközhitelre van szükségük a gazdáknak, de egy év alatt duplájára nőtt a beruházási hitelek igénye.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Nem elég a Covid, még a sertéspestis is pusztít
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 11:32
Az előző negyedévi, 27,5-ről 30,5-re emelkedett a Takarék AgrárTrend Index értéke. Az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom jelentős mértékű bővülése jótékonyan hatott az egyes termékpályák szereplőire, továbbá a vendéglátóhelyek újranyitása is javuló hangulatot eredményez a mezőgazdaságban. Az előző negyedévhez képest csak a sertéságazat kilátásai romlottak, miután szeptemberben Németországban megjelent a sertéspestis.
Agrár A világgal kell versenyeznünk a búzáért - újabb lisztáremelés jön
MTI | 2020. október 21. 06:35
Nehezen vásárolnak most a malmok megfelelő, jó minőségű búzát a piacon, az árak a tonnánkénti 60 ezer forintot is elérik, helyenként pedig már meghaladják. Ez az aratás kezdete óta 20 százalékos áremelkedésnek felel meg - írja gabonakereskedői forrásokra hivatkozva a Világgazdaság szerdai száma.
Agrár Lesz olyan magyar termelő, akinek nagyon fog fájni a brexit
Király Béla | 2020. október 20. 17:04
A múlt heti uniós csúcson sem született érdemi eredmény a britekkel folyó tárgyalásokról, így egyre fenyegetőbb a megállapodás nélküli brexit. Ha év végig nem sikerül megegyezni, akkor jövőre vámok sújtják majd az uniós termékeket, ez pedig sok mezőgazdasági termelőnek is veszélyezteti majd a piacát. Magyar vállalkozások is lehetnek közöttük.
Agrár Patthelyzetben a BKV, óriási kötbért kell fizetnie
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 07:47
Egy 15 évvel korábbi ingatlan eladása miatt kell a BKV-nak 1,2 milliárd forintos kötbért fizetnie. Ráadásul az összeg napról-napra növekszik, mert esély sincs a telep átadására.
Agrár Most ért véget a tavaszi korona-spórolás, viszik a gazdák a traktorokat, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 09:08
40 százalékkal több új traktort adtak el szeptemberben, mint egy évvel korábban.
Agrár Új adókönnyítések: októberben a parlament elé kerülhet
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 4. 07:31
A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) a héten jelentős adóügyi könnyítésekről döntött, amelyek fókuszában az adóbürokrácia jelentős csökkentése állt, mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
Agrár Öt embernek lett pozitív a mintája a Lázár János felügyelte cégnél
MTI | 2020. szeptember 20. 10:48
Mindenkit leteszteltek a mezőhegyesi  agrárvállalatnál.
Agrár Kósa Lajos megmentette a Csíki Sört
Vég Márton | 2020. szeptember 18. 16:32
Tavaly is veszteséges lett Magyarországon a Csíki Sör, ami egy újabb érv lehetett amellett, hogy a kormánypártoknak miért kellett villámgyorsan átírniuk a sörpiaci szabályokat. 
Agrár Nem tiltják be a rituális állatöléseket az EU-ban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 10. 16:59
Úgy tűnik, a közösségi jogot az állatok joga fölé helyezte az Európai Bíróság.
Agrár Rég nem látott szinten a jüan, és hol van még a vége
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 2. 14:08
A nagy nemzetközi befektetési bankok a jüan árfolyamának további emelkedésére számítanak a dollár várhatóan tartós gyengülése és az erőteljes külföldi tőkebeáramlás miatt Kínában.
hírlevél