6p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

A Spanyolországban tavaly óta tartó súlyos aszály nagy tempóban hajtotta felfelé az olívaolaj árát. Jelenleg több mint 45 százalékkal nőttek a jegyzések a tavalyiakhoz képest, de nem lehet kijelenteni, hogy itt a drágulás vége. A piacon már jó ideje érezhetőek a klímaváltozás hatásai, ám a kedvezőtlen folyamatok az elmúlt két évben felgyorsultak és állandósult a bizonytalanság és a hektikus üzletmenet.

Dél-Európa nagy részét perzselő hőmérséklet – Spanyolországban - és hirtelen áradások – Horvátországban és Észak-Olaszországban - sújtják, mindezek pedig az egekbe hajtják az olívaolaj már amúgy is elszabadult árait a főbb referenciapiacokon.

A Nemzetközi Valutaalap által 1990-ig visszamenőleg nyomon követett statisztikák szerint az extra szűz olívaolaj ára minden idők legmagasabb szintjén áll – úgy, hogy 2021-ben és 2022-ben ugyancsak rekordra futottak. Áprilisban az olívaolaj ára tonnánként 6269,63 dollár volt, ami 46 százalékos emelkedés a tavalyi évhez képest – írja a MarketWatch. Az olasz extra szűz olívaolaj majdnem elérte a 7 eurós kilogrammonkénti árat. A görög olaj ára meghaladta a 6 eurót kilogrammonként, és a spanyol olajok is megközelítik ezt az árat, sőt május végére még ezt a határt is átléphetik.

A klímakatasztrófa rombolása máris érezhető a piacokon és az árakon. Fotó: Depositphotos
A klímakatasztrófa rombolása máris érezhető a piacokon és az árakon. Fotó: Depositphotos

Spanyolországban készül a világpiacra kerülő olívaolaj mintegy 40 százaléka, ezért különösen aggasztó, hogy a tavalyi volt minden idők legmelegebb és az egyik legszárazabb éve. A spanyol termelés hatalmas mérete miatt az ottani árak ugyanis nagymértékben meghatározzák a többi nemzetközi piac jegyzéseit.

A világ olívaolaj termelésének mintegy kétharmadát a spanyolok, az olaszok és a görögök állítják elő, a legnagyobb fogyasztó pedig az Európai Unió. Így a nemzetközi piacokra alapvetően e három országban kialakított árak gyakorolnak hatást. Az alapár a lédig extraszűz olaj ára. A spanyol jegyzést a legnagyobb olívarégióban, Anadalúziában lévő Jaénban, az olaszt Bariban, a görögöt pedig chaniában alakítják ki.

A Filippo Berio, egy New Jersey-i székhelyű, vezető olívaolaj márka a legutóbbi olívaolaj szezont a portálnak "az eddigi legnehezebbnek nevezte, amit valaha is tapasztaltak, az elmúlt 30 év legalacsonyabb terméshozamával". Az idén januári tonnánkénti 5300 euróhoz képest április közepén a nagykereskedelmi ár 5800 euró volt tonnánként" - mondta Fanny de Gasquet a Baillon Intercor olajokra és zsírokra szakosodott cég brókere.

Még rövid távon is szinte képtelenség jósolni. Fotó: Depositphotos
Még rövid távon is szinte képtelenség jósolni. Fotó: Depositphotos

A spanyol Mezőgazdasági, Halászati és Élelmiszerügyi Minisztérium márciusban azt prognosztizálta, hogy a jelenlegi termelési szezonban várhatóan mindössze 680 ezer tonna olívaolaj terem, ami az Olive Oil Times szerint az ötéves átlagos éves terméshozam 1,37 millió tonnájához képest csökken. Egybevág ezzel a rendkívül borús becsléssel az Olive Oil Times által közölt adat, ami azt mutatja, hogy a 2021/22-es termésévben az aszályok és a rendkívül magas hőmérséklet miatt a spanyolországi olívaolaj-termelés 55 százalékkal, 660 ezer tonnára esett vissza az előző évhez képest.

"Idén január óta alig esett eső, így a földek nagyon szárazak" - mondta Cristobal Cano, a spanyol olívaolaj-ipar központjának számító Andalúziai Kisgazdák Szövetségének főtitkára. Cano, akinek tíz hektárnyi olajfája van Granada közelében, hozzátette, hogy 20 éves gazdálkodása során még soha nem tapasztalt ilyen aggasztó körülményeket. "Ha a következő hetekben nem változik valami radikális dolog, katasztrófa fog következni" - mondta.

A félelem és az aggodalom érthető. A spanyol meteorológiai ügynökség, az Aemet adatai szerint 2022. október 1-je óta Spanyolországban a szokásosnál 25 százalékkal kevesebb csapadék hullott. Andalúzia 50 százalékkal kevesebbet kapott, a tározók kapacitása pedig csak 25 százalékos.

Az aszály okozta problémákat súlyosbítja, hogy Spanyolországot április végén egy korai hőhullám sújtotta. Az ország déli részén a hőmérő higanyszála 38,8 ºC-ra emelkedett, éppen az olajbogyó virágzásának idején.

Lesz-e elegendő mennyiség? Fotó: Igazioliva
Lesz-e elegendő mennyiség? Fotó: Igazioliva

„Az olajfák virágai a brutális hőségben ráégnek az ágacskákra, így lehetetlen a megtermékenyülés és a bogyóérlelés” – mondja a legmenőbb magyarországi olívakereskedés, a pomázi Igazioliva tulajdonosa és nemzetközi olajszakértő Tóth Gusztáv a spanyol partnerültetvények munkatársainak elbeszélése alapján.

"Virágok nélkül nincsenek gyümölcsök. Ha pedig nincsenek gyümölcsök, nincs olaj sem" – erősíti meg a sötét jövőt előrevetítő értesüléseket Rafael Pico Lapounete, a Spanyol Olívaolaj-exportőrök, -iparosok és -kereskedők szövetségének (Asoliva) ügyvezető igazgatója.

Hasonló probléma aggasztja a portugál olajbogyótermelőket is. Az ország 150 000 hektárnyi szupernagy sűrűségű (szuperintenzív) olajfaültetvényének termelése veszélybe kerülhet az aszály miatt, mivel a talajban és az öntözőmedencékben nincs elég víz.

Olaszországban talán nem ilyen drámai a helyzet

A dél-olasz média beszámolói szerint az olajbogyó-termelők jobb évre számítanak, különösen az ország déli részén, ahol a legtermékenyebb olajbogyó-termesztő régiók találhatók. A jó virágzás és megtermékenyítés a fő előfeltétele annak, hogy az olasz termelés ismét 300 ezer tonna fölé emelkedjen. Ez azonban még mindig kevés lenne ahhoz, hogy ellensúlyozza a spanyolországi és portugáliai gyenge termés okozta hiányt.

Eközben Horvátországban példátlan mennyiségű csapadék hullott. Ennek következtében tizennégy folyó áradt ki a partjain veszélyeztetve városokat és falvakat. Több ezer hektár mezőgazdasági területet öntött el a víz, megbénítva minden mezőgazdasági tevékenységet. Néhány olajfaliget még úgy tűnik, hogy a tavakban nő.

Az olívaolaj kereskedelemben teljességgel kalkulálhatatlannak tűnik a helyzet. A palackozók a Földközi-tenger térségében inkább készleteket halmoznak fel, hogy a következő szezonra minimális kereskedelmi készletet biztosítsanak. „Nagyon komoly zavarok várhatóak a piacokon, nehezen kalkulálható, hogy mennyi olaj lesz, így a vásárlóknak érdemes lehet fontolóra venni, hogy nagyobb tételek vásárlásával legalább ideig-óráig biztosítsák maguknak a szükséges olívaolajat, mert teljességgel bizonytalan, hogy mennyi lesz és milyen áron” – vélekedik Tóth Gusztáv.

Az elemzők mindenesetre arra számítanak, hogy az árak tovább emelkednek, mivel a szárazság töretlenül folytatódik Dél-Európa nagy részén. Sőt, spanyol és portugál kutatók egy tanulmányukban megállapították, hogy az éghajlatváltozás valószínűleg megnehezíti az olajbogyó termesztését a termelésre legalkalmasabb régiók némelyikében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Még 10 évig lehetne használni a rákkeltő növényvédő szert az EU-ban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 16:51
Az Európai Bizottság a glifozát tartalmú növényvédő szerek Európai Unión belüli használati engedélyének tízéves meghosszabbítását javasolja.
Agrár Végveszélyben a magyarok kedvenc gyümölcse
Szirmai S. Péter | 2023. szeptember 20. 05:43
Miközben Lengyelországban virágzik, itthon nagy bajban van az almatermesztés. Évi ezer hektárral fogy a terület, elöregedtek az ültetvények és a termelők. A klímaváltozás, a versenyképtelen termesztés miatt félő, pár éven belül nettó almaimportőrré válik az ország, miközben rohamosan nő a mindent kibíró bodzaültetvények területe. Bogyót együnk alma helyett?
Agrár A szlovákok is beintenek Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 16:59
Jozef Bíreš szlovák agrárminiszter szerint nyilvánvalóan nem lehet érv az ellenőrizetlen élelmiszer-behozatalra egy tagországba. A tárcavezető arra reagált, hogy Ukrajna a Kereskedelmi Világszervezethez fordult, miután Magyaroroszág, Lengyelország, Románia és Bulgária mellett Szlovákia is nemzeti hatáskörben hosszabbította meg az ukrán gabona importtilalmát.
Agrár Gabonatrükköt lepleztek le a romániai gazdák
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 14:13
Moldovai áruként érkezett ukrán eredetű búza és repce Romániába – hívták fel a figyelmet az ország gazdái a kormányhoz eljuttatott levelükben. Az importtilalom ellenére behozott, az uniós előírásoknak meg nem felelő árut hazaival keverve adták tovább román áruként, ezzel pedig a bizalmat kockáztatták.
Agrár Tüntetnek a bolgár gazdák az ukrán gabona ellen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 14:45
A román kormány az importtilalmat védi, de segít a tranzit szállításokban.
Agrár Horvátországban nemcsak nyaralt Orbán Viktor, hanem tippeket is adott?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 12:57
Horvátországban életbe lépett egyes alapvető élelmiszerek árának korlátozása.
Agrár Ukrajna ezen a horvát kikötőn keresztül exportál gabonát
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 13. 15:46
Ukrajna több mint egy éve exportál gabonát egy észak-horvátországi kikötőn keresztül - mondta egy tisztviselő szerdán az AFP-nek.
Agrár Sok pénzből küldené el messzire az ukrán gabonát az Unió
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 13. 06:37
Magyarország is már kapott 16 millió eurót, a gabona pedig oda menjen, ahol szívesen látják.
Agrár Megint keményen kiosztották Oroszországot
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 11. 14:14
Az illetékes ENSZ biztos szerint jelentős károkat okoztak Putyinék.
Agrár Csattanós választ adott a kormány árspekulációs vádjaira az Aldi
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 11. 11:16
Az áruházlánc a beszállítóival közösen most meghirdetett „Vegyen 1-et, vigyen 2-t!” akciójával egy héten keresztül gyakorlatilag féláron kínálja a magyar forrásból származó darált sertéshúst, ezzel is ráirányítva a fogyasztók figyelmét: a magyar húsok frissessége és kiváló minősége kedvező árral is párosulhat.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG