4p

Várhatóan Európában is vissza fognak szorulni az önkiszolgáló pénztárak, ahogy az az Egyesült Államokban már elkezdődött. A magyarázat ugyanis univerzális: nagy a lopási és a félreszkennelési veszteség.

Az Egyesült Államok leggyorsabban bővülő kiskereskedelmi vállalata, a Dollar General leszereli áruházaiban az önkiszolgáló pénztárakat . Pedig ez a cég arról híres, hogy szeret spórolni a munkaerő költségén. Ezért úttörője volt az ilyenfajta pénztárak bevezetésének, ám kiderült, hogy ez nem volt jó döntés.

Probléma a kasszákkal.
Probléma a kasszákkal.
Fotó: Wikipedia

Az áruházlánc a mesterséges intelligencia segítségével kiderítette, melyek azok a boltjai, amelyeknél a legtöbb lopás történik az önkiszolgáló fizetések esetén. A 300 legrosszabb statisztikát produkáló boltban teljesen megszüntetik ezt a lehetőséget. További kilencezer áruházban felülvizsgálják a helyzetet, aminek eredményeként részben vagy teljesen megválhatnak az automatáktól. Lesz 4500 olyan hipermarket, amelyben a gyors távozás lehetőségét fogják biztosítani az önkiszolgáló kasszák. Azt a szabályt vezetik be ugyanis, hogy a maximum öt terméket vásárlók használhatják azokat.  A Dollar General azzal magyarázza a változtatást, hogy csak így tudják útját állni az elszaporodott áruházi lopásoknak, egyes munkavállalók enyves kezű tevékenységének, a termékek felesleges rongálódásának és az adminisztratív hibáknak. Az utóbbi alatt a boltlánc azt érti, hogy a vásárlók nem mindegyike boldogul a vonalkód-leolvasásal. 

Ezt az áruházláncot egyébként rendszeresen megtalálják a munkaügyi hatóságok, mert nem fordít kellő figyelmet a munkavédelemre. A kevesebb alkalmazott miatt nagyobb a káosz a raktárakban, a dolgozok felbotlanak a szerteszét heverő árukban és nagyobb eséllyel esnek rájuk áruval teli dobozok. A kevesebb dolgozó egyben azt is jelenti, hogy nincs elég ember a vásárlók kezének figyelésére.

Nem egyedi eset az automaták leszerelése

„Úgy véljük, hogy ez a változtatás a lopások visszaszorításával pozitív hatással lesz a vállalat pénzügyi mutatóira” – mondta Todd Vasos, a Dollar General vezérigazgatója egy tőzsdei elemzőknek tartott telefonos távkonferencián. A részt vevők beszámolója szerint rövid tájékoztatójában 37-szer fordult elő a „shrink” szó, ami a kiskereskedelmi szakzsargonban a lopási veszteséget jelöli. A Dollar General húszezer áruházának több mint felében voltak önkiszolgáló pénztárgépek. Volt olyan boltjuk, amelyben hagyományos pénztárakat nem is üzemeltettek, hogy spóroljanak a pénztárosok költségén.

Ennek tükrében végtelenül kínos a mostani visszalépés. Ugyanakkor elkerülhetetlennek látszik. Egy az USA-t, az Egyesült Királyságot és az Európai Uniót érintő kutatás az az eredményt hozta, hogy az önkiszolgáló kasszáknál négy százalék a „shrink” aránya, ami kétszerese az iparági átlagnak. A cégek válaszul hadat üzentek az automatáknak.

A Booths brit szupermarket lánc kettő kivételével eltávolítja ezeket 28 üzletéből. Az amerikai Walmart egyes új-mexikói üzleteiben döntött hasonlóképpen. A ShopRite egyik Delaware államban lévő üzletében döntött hasonlóképpen. A Five Below játékdiszkont növeli a hagyományos pénztárak számát újonnan nyíló áruházaiban. Ugyanakkor a Quartz magazin cikke szerint a Ross Stores most vezeti be boltjaiban az automata kasszákat, a Kohl’s pedig bővíteni akarja a számukat. A POS-terminálokkal foglalkozó ScanSource vezérigazgatója, Mike Baur arról számolt be, hogy a kiskereskedők érdeklődése csökkent a fizetés automatizálása iránt. A nagyobbak futottak először bele a nagyobb lopási veszteségbe, de már a kisebbek is érzik a bajt. A cégvezető ezért arra számít, hogy zsugorodni fog az ilyen gépek eladása 2024-ben 2023-hoz képest.

A Target áruházlánc a Dollar General gyors fizetési megoldásához hasonló rendszert vezet be. E szerint boltjainak többségében az expressz fizetés lehetőségét fogják kínálni az önkiszolgáló pénztárak. Ezeket ugyanis azok használhatják majd, akik maximum tíz terméket vásárolnak. (Forrás: CNN, Qz.com


 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Éhségsztrájk kezdődött a varsói parlamentben
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 16:44
Éhségsztrájkba kezdett hétfőn a varsói szejm székházában a gazdák egy csoportja, amely már négy napja ülősztrájkot folytatott a helyszínen - közölte a lengyel média a szejmben tartott hétfői sajtóértekezletről beszámolva, amelyen az Orka nevű földművestársaság öt tagja szólalt fel.
Agrár Beintettek az Uniónak Georgiában, gumilövedékek is repültek
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 06:57
Elfogadták az orosz mintára készült törvényt, ez sokaknak nem tetszett.
Agrár Fellélegezhetnek az ukránok? Hazamennek a tüntető gazdák
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 10:56
Nem kaptak további engedélyt, így befejeződik a lengyel gazdák blokádja.
Agrár Meghosszabbították az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentességét
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 16:26
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta azt a megállapodást, amely szerint Ukrajna túlnyomórészt vám- és mennyiségi korlátozás nélkül hozhatja be az Európai Unióba a termékeit, köztük a mezőgazdasági termékeket további egy éven át. 
Agrár Lehullt a lepel: ezért nálunk drágult a legjobban az élelmiszer az EU-ban
Szirmai S. Péter | 2024. április 9. 14:18
Az Európai Unióban Magyarországon rakódik a legtöbb adóteher az élelmiszerek árára, ezért itthon szinte már minden élelmiszer drága – emlékeztet Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSz) elnöke. Ezért is kevés a nyereség, elmaradtak a fejlesztések, probléma van a magyar élelmiszeripar hatékonyságával, versenyképességével.
Agrár Kisebb lesz az élelmiszer-infláció az Erste szerint
Szirmai S. Péter | 2024. április 3. 19:29
Lecsendesedik az élelmiszer-infláció, de gyorsul a koncentráció. Ezt előlegezték meg szerdán az Erste Elemzői Klubjában, amelyet az élelmiszerárak alakulásáról, inflációs kilátásokról tartottak.
Agrár Nagyot gurított az egyik legnagyobb hazai mezőgazdasági cég
Privátbankár.hu | 2024. április 2. 13:53
Jelentősen megemelkedett az export aránya az árbevételből az UBM Csoportnál. Az orzság egyik legnagyobb agrárcége kivitele további bővítését tervezi.
Agrár A franciák és a lengyelek még szigorúbbak lennének az ukránokkal
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 06:31
Franciaország és Lengyelország kedden az Ukrajnából származó élelmiszerek behozatalának szigorúbb visszaszorítását szorgalmazta, hogy megakadályozzák az EU mezőgazdasági piacainak destabilizációját és a dühös gazdák további felháborodását.
Agrár Valami mázsaszámra bűzlik Prágában
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 13:02
Cseh gazdák trágyát szórtak kormányzati épületek elé Prágában csütörtökön, felújítva korábbi tiltakozásukat a cseh főváros utcáin.
Agrár Bortragédia Spanyolországban, 2,5 millió eurónyi italt tettek tönkre
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:39
Öt tartály tartalma ment kárba, bosszú is állhat a háttérben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG