4p

Soha korábban nem regisztráltak olyan meredek áremelkedéseket a minőségi pezsgőknél, mint idén. Ennek az az oka, hogy a szegényesebb szőlőtermés miatt szűkösebb lett a kínálat, miközben a kereslet berobbant: hirtelen minden befektető kézműves pezsgőt akart venni.

A valaha volt legjobb évét zárja idén a minőségi pezsgők piaca. A londoni bortőzsde (London International Vintners Exchange, Liv-ex) pezsgőkre specializálódott alindexe szerint ugyanis az 50 figyelt borszármazék ára januártól decemberig összességében 33,7 százalékkal ugrott meg: ilyen erősödést soha korábban nem tapasztaltak.

A gyarapodás több mint feléért egy október és november során tapasztalt óriási kereslet-fellendülés a felelős. A bortőzsde társalapítója, Justin Gibbs szerint "egészen figyelemreméltó", ahogy "tombol a piac" - a pezsgő ugyanis elmondása szerint soha nem tartozott a legjoban teljesítő elemek közé, jellemzően évi 8-10 százalékos erősödést szoktak az italok esetében regisztrálni.

Csak befutottak ide is a hipszterek

Nem is tekintenek sokan rájuk igazi befektetésként - mivel hagyományosan ünnepi italról beszélünk, gyakran a neves pezsgőket is simán csak elfogyasztják a vásárlóik a piacra kerülésüket követő néhány éven belül. Szemben például a minőségi borokkal, melyeket a vásárlók jellemzően évekig megőriznek, a palackok értéke egyre csak nő, és komoly a másodlagos piacuk. A pezsgők esetében nincsenek ilyen szinten gyémánttá nemesedő palackok, a kínálat és a kereslet eléggé állandó, nincsenek különösebben izgalmas árkilengések, minden csak úgy halad a maga megszokott módján.

Dom Pérignon szobra a franciaországi Épernayban. Szerkesztett kép. (Forrás: Depositphotos)
Dom Pérignon szobra a franciaországi Épernayban. Szerkesztett kép. (Forrás: Depositphotos)

Idén azonban máshogy alakultak a dolgok, a későőszi vásárlás-cunami találkozott a szűkös idei készletekkel, és együtt összehozták a csúcsévet. A Financial Times szerint a hirtelen változást az okozta, hogy berobbantak a piacra az úgynevezett termelői pezsgők, vagyis azok az italok, melyeket a borász saját maga állít elő a saját szőlőjéből termelt saját borából, ahelyett, hogy a bort továbbpasszolná egy pezsgőháznak, hogy ott aztán számos további beszállító nedűjével együtt buborékosítsák fel. (Vagyis ugyanaz látható most a pezsgőknél, mint ami például a kávépiacon évekkel korábban végbement: a hipszterkultúra felfutásával divatba jöttek a kézműves/speciality kávézók, mely hatására sokszorosára nőtt a dűlőszelektált kávék iránti kereslet - a szerk.)

Vennének, ha volna mit

A mostani felvásárlási hullám sztárjai a 2008-as és a különösen kiváló 2012-es évjáratú luxuspezsgők. A borkereskedő Oeno Group igazgatója, Justin Knock szerint az amerikai borfelvásárlók körében erősödött meg nagyon a kereslet - ők a pandémia alatt nagy profitokat raktak zsebre a protfólióikkal, van tehát most mit elkölteniük.

Csak hát eladó italból van kevesebb: tavaly a pezsgőkereskedők szövetsége úgy határozott, hogy a pandémia miatt visszafogják a termelést, idén pedig az Európa-szerte lecsapó jégverések, majd később a lisztharmat gondoskodott arról, hogy szegényesebb legyen a szőlőtermés, és most se lehessen nagyobb mennyiségű újpezsgőről álmodozni. És mivel elapadt az italutánpótlás, a pezsgőkészítők jobban ragaszkodnak a régebbi évjáratú készleteikhez, kevesebb vintage palackot engednek ki a piacra.

A rekorddrágulók

A Liv-ex pezsgőindexe szerint a legkeresettebb pezsgők közé tartozott idén a 2002-es évjáratú Salon, mely 80 százalékos áremelkedést produkált az évben, így most 12 palackért 10 ezer fontot - több mint 4,4 millió forintot - kérnek el. Louis Roderer 2008-as Cristal Rose-a 60 százalékot drágult, a szintén 2008-as Dom Pérignon 46 százalékot, a 2000-es Krug pedig 62 százalékot.

Nem minden vintage pezsgő brutálisan drága. Belsős iparági források arról beszéltek az FT-nek, hogy itt is simán meg lehet csípni nagy klasszikusokat jó áron, többségüket a legjobb Bordeaux-i borok árának töredékéért kínálják. A borbefektetők újabban ilyen palackokra vadásznak, hogy diverzifikálják a portfóliójukat. Most persze ilyeneket is nehezebb találni, mivel, mint fentebb írtuk, a pezsgőházak egyelőre visszatartják a régebbi készleteiket.

És persze ellenpélda is jut az olcsó klasszikusokra: múlt hónapban egy "extrém ritka" üveg, 1874-es évjáratú Perrier-Jouët közel 43 ezer fontért, vagyis mintegy 19 millió forintért kelt el egy árverésen Londonban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Kiváló lett az idei ukrán gabonatermés
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 12:42
Összesen 77 millió tonnát takarítottak be eddig.
Agrár Már megint a németek, elkészült a sajtlista
Buksza blog | 2023. november 30. 13:52
Talán meglepő, de a németek a legnagyobbak, ha sajttermelésről van szó. A franciák például csak a második helyen vannak. 
Agrár Látni sem akarják a francia termelők az ukrán cukrot az EU-ban
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 11:21
Korábban a gabona és a tejtermékek behozatalát is bírálta több ország.
Agrár A birkavirtus megnyomorítja egy ország élelmiszer-ellátását
Rácz Gergő | 2023. november 26. 14:14
Az ausztrál birkatartóknak nagy gondjaik vannak. Sok eső esett, lett bőven legelhető fű, az állományok pedig ennek megfelelően megnőttek. A gazdák nem akarják irtani az állományt, ingyen is odaadnák a birkáikat, kereslet viszont az árazás átalakulása miatt még így sincs.
Agrár Bevetik a bioreaktort: laboratóriumból jöhet a kisállatok új kedvence
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 08:55
Felforgatnák az állateledelek piacát a műhúsból, azaz a laboratóriumokban előállított húsokból készült termékek. A hús előállításához élő állatokból származó sejteket használnak, amelyek egy tartályban növekednek, és tápanyagokkal táplálják közben. A laboratóriumi hús támogatói szerint ez jóval fenntarthatóbb megoldás mint a hagyományos állattenyésztés.
Agrár Soha ilyen drágán nem adtak még el egy üveg whiskyt - de vajon milyen az illata?
Privátbankár.hu | 2023. november 19. 10:44
Közel egymilliárd forintot kóstált a 60 évig érlelt itóka.
Agrár Gabonafrász után jön a tejfrász Ukrajnából? Áh, dehogy!
Mester Nándor | 2023. november 14. 14:55
Nem fürdenek benne, inkább exportálják a tejet és a vajat az ukránok. Folyamatosan növekszik az ukrán kivitel tejből és többféle tejtermékből, de egyelőre nem kell megijednie az uniós országoknak, mert túlnyomórészt a szövetségen kívüli európai piacokra mennek a szállítmányok. A tejszín, a tartós tej és tejföltermelés fele azonban már az unióban landol. 
Agrár „Burgonyavész” alakult ki Európában az árak miatt
Buksza blog | 2023. november 9. 13:20
Az alapvető élelmiszerek közül a burgonya óriási dráguláson ment keresztül az elmúlt időszakban.  
Agrár A vásárlók keblükre ölelik az állatokat a tehenektől a disznókig: mire elég a 90 százalékos magyar eredmény?
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. október 26. 15:02
A sok cuki állatos videó, a kutya- és macskapszichológiai, illetve állatorvosi tévésorozatok megtették a hatásukat. Az európaiak kiterjesztenék jóléti társadalmukat az állatokra is.
Agrár Rengeteg gabonát exportálhat idén Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. október 24. 13:36
Az APK-Inform ukrán agrárgazdasági tanácsadó vállalat rontotta ugyan Ukrajna idei gabonatermésére vonatkozó előrejelzését, de a mennyiség így is szerényen meghaladja majd a múlt évit.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG