<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Soha korábban nem regisztráltak olyan meredek áremelkedéseket a minőségi pezsgőknél, mint idén. Ennek az az oka, hogy a szegényesebb szőlőtermés miatt szűkösebb lett a kínálat, miközben a kereslet berobbant: hirtelen minden befektető kézműves pezsgőt akart venni.

A valaha volt legjobb évét zárja idén a minőségi pezsgők piaca. A londoni bortőzsde (London International Vintners Exchange, Liv-ex) pezsgőkre specializálódott alindexe szerint ugyanis az 50 figyelt borszármazék ára januártól decemberig összességében 33,7 százalékkal ugrott meg: ilyen erősödést soha korábban nem tapasztaltak.

A gyarapodás több mint feléért egy október és november során tapasztalt óriási kereslet-fellendülés a felelős. A bortőzsde társalapítója, Justin Gibbs szerint "egészen figyelemreméltó", ahogy "tombol a piac" - a pezsgő ugyanis elmondása szerint soha nem tartozott a legjoban teljesítő elemek közé, jellemzően évi 8-10 százalékos erősödést szoktak az italok esetében regisztrálni.

Csak befutottak ide is a hipszterek

Nem is tekintenek sokan rájuk igazi befektetésként - mivel hagyományosan ünnepi italról beszélünk, gyakran a neves pezsgőket is simán csak elfogyasztják a vásárlóik a piacra kerülésüket követő néhány éven belül. Szemben például a minőségi borokkal, melyeket a vásárlók jellemzően évekig megőriznek, a palackok értéke egyre csak nő, és komoly a másodlagos piacuk. A pezsgők esetében nincsenek ilyen szinten gyémánttá nemesedő palackok, a kínálat és a kereslet eléggé állandó, nincsenek különösebben izgalmas árkilengések, minden csak úgy halad a maga megszokott módján.

Dom Pérignon szobra a franciaországi Épernayban. Szerkesztett kép. (Forrás: Depositphotos)Dom Pérignon szobra a franciaországi Épernayban. Szerkesztett kép. (Forrás: Depositphotos)

Idén azonban máshogy alakultak a dolgok, a későőszi vásárlás-cunami találkozott a szűkös idei készletekkel, és együtt összehozták a csúcsévet. A Financial Times szerint a hirtelen változást az okozta, hogy berobbantak a piacra az úgynevezett termelői pezsgők, vagyis azok az italok, melyeket a borász saját maga állít elő a saját szőlőjéből termelt saját borából, ahelyett, hogy a bort továbbpasszolná egy pezsgőháznak, hogy ott aztán számos további beszállító nedűjével együtt buborékosítsák fel. (Vagyis ugyanaz látható most a pezsgőknél, mint ami például a kávépiacon évekkel korábban végbement: a hipszterkultúra felfutásával divatba jöttek a kézműves/speciality kávézók, mely hatására sokszorosára nőtt a dűlőszelektált kávék iránti kereslet - a szerk.)

Vennének, ha volna mit

A mostani felvásárlási hullám sztárjai a 2008-as és a különösen kiváló 2012-es évjáratú luxuspezsgők. A borkereskedő Oeno Group igazgatója, Justin Knock szerint az amerikai borfelvásárlók körében erősödött meg nagyon a kereslet - ők a pandémia alatt nagy profitokat raktak zsebre a protfólióikkal, van tehát most mit elkölteniük.

Csak hát eladó italból van kevesebb: tavaly a pezsgőkereskedők szövetsége úgy határozott, hogy a pandémia miatt visszafogják a termelést, idén pedig az Európa-szerte lecsapó jégverések, majd később a lisztharmat gondoskodott arról, hogy szegényesebb legyen a szőlőtermés, és most se lehessen nagyobb mennyiségű újpezsgőről álmodozni. És mivel elapadt az italutánpótlás, a pezsgőkészítők jobban ragaszkodnak a régebbi évjáratú készleteikhez, kevesebb vintage palackot engednek ki a piacra.

A rekorddrágulók

A Liv-ex pezsgőindexe szerint a legkeresettebb pezsgők közé tartozott idén a 2002-es évjáratú Salon, mely 80 százalékos áremelkedést produkált az évben, így most 12 palackért 10 ezer fontot - több mint 4,4 millió forintot - kérnek el. Louis Roderer 2008-as Cristal Rose-a 60 százalékot drágult, a szintén 2008-as Dom Pérignon 46 százalékot, a 2000-es Krug pedig 62 százalékot.

Nem minden vintage pezsgő brutálisan drága. Belsős iparági források arról beszéltek az FT-nek, hogy itt is simán meg lehet csípni nagy klasszikusokat jó áron, többségüket a legjobb Bordeaux-i borok árának töredékéért kínálják. A borbefektetők újabban ilyen palackokra vadásznak, hogy diverzifikálják a portfóliójukat. Most persze ilyeneket is nehezebb találni, mivel, mint fentebb írtuk, a pezsgőházak egyelőre visszatartják a régebbi készleteiket.

És persze ellenpélda is jut az olcsó klasszikusokra: múlt hónapban egy "extrém ritka" üveg, 1874-es évjáratú Perrier-Jouët közel 43 ezer fontért, vagyis mintegy 19 millió forintért kelt el egy árverésen Londonban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Brutálisan megdrágulhat a búza, ha nem köt békét hamarosan Oroszország és Ukrajna
Kollár Dóra | 2022. július 2. 17:04
Meglehetősen aggasztóan látja a helyzetet a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet az orosz-ukrán háború miatt a nemrég közzétett, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetével közösen készített „OECD-FAO Mezőgazdasági kilátások 2022-2031” című tanulmányában.
Agrár "Az ország kenyere biztosított"
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 11:20
Folyamatosan zajlik a betakarítás a földeken, a száraz, meleg időjárás és az aszály ellenére az ország kenyere biztosított - közölte az Agrárminisztérium (AM) vezetője a tárca szombati közleménye szerint.
Agrár Már Orbán Viktor szülőföldjén is kétmillió forint a termőföld hektárja
Mester Nándor | 2022. június 29. 14:04
A mostani kormányzása alatt, vagyis 2010 óta háromszoros volt a drágulás országszerte.
Agrár Agrárfejlesztéseket is elvihet az áremelkedés
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 12:49
Rengeteg fejlesztési pénz érkezik a mezőgazdaságba, de az áremelkedés miatt sok beruházás nagyon megdrágulhat.
Agrár Leállt Románia legnagyobb műtrágyaüzeme a magas energiaárak miatt
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 16:58
Ismét felfüggesztette tevékenységét a magas energiaárak miatt Románia legnagyobb műtrágyaüzeme, a Marosvásárhely határában levő Azomures.
Agrár Kevesebb gázt küldenek az oroszok, de Szijjártó Péter nem izgul
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 17:11
A magyar külügyminiszter telefonon egyeztetett az orosz vezetőkkel.
Agrár Szijjártó Péter zöld utat adott az ukrán élelmiszerszállítmányoknak
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 16:34
Ördögi körbe lépett a világ a külügyminiszter szerint. 
Agrár Miért olyan jó kempingezni és mit vigyünk magunkkal?
Márkázott tartalom | 2022. június 11. 12:23
A nyári kempingezés az egyik legjobb kikapcsolódás bárki számára. Jó, de mit vigyünk magunkkal? Mutatjuk a válaszokat!
Agrár Segítséget kaphatnak a gazdák a fagykárok ellen
Privátbankár.hu | 2022. június 4. 12:12
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
Agrár Zöld utat kaphat az ukrán gabona – persze feltételekkel
Privátbankár.hu | 2022. június 3. 14:48
A világ egyik legnagyobb gabonaexportőre nem tudja használni fekete-tengeri kikötőit a szállításokhoz, amióta az oroszok megtámadták őket.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG