<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Soha korábban nem regisztráltak olyan meredek áremelkedéseket a minőségi pezsgőknél, mint idén. Ennek az az oka, hogy a szegényesebb szőlőtermés miatt szűkösebb lett a kínálat, miközben a kereslet berobbant: hirtelen minden befektető kézműves pezsgőt akart venni.

A valaha volt legjobb évét zárja idén a minőségi pezsgők piaca. A londoni bortőzsde (London International Vintners Exchange, Liv-ex) pezsgőkre specializálódott alindexe szerint ugyanis az 50 figyelt borszármazék ára januártól decemberig összességében 33,7 százalékkal ugrott meg: ilyen erősödést soha korábban nem tapasztaltak.

A gyarapodás több mint feléért egy október és november során tapasztalt óriási kereslet-fellendülés a felelős. A bortőzsde társalapítója, Justin Gibbs szerint "egészen figyelemreméltó", ahogy "tombol a piac" - a pezsgő ugyanis elmondása szerint soha nem tartozott a legjoban teljesítő elemek közé, jellemzően évi 8-10 százalékos erősödést szoktak az italok esetében regisztrálni.

Csak befutottak ide is a hipszterek

Nem is tekintenek sokan rájuk igazi befektetésként - mivel hagyományosan ünnepi italról beszélünk, gyakran a neves pezsgőket is simán csak elfogyasztják a vásárlóik a piacra kerülésüket követő néhány éven belül. Szemben például a minőségi borokkal, melyeket a vásárlók jellemzően évekig megőriznek, a palackok értéke egyre csak nő, és komoly a másodlagos piacuk. A pezsgők esetében nincsenek ilyen szinten gyémánttá nemesedő palackok, a kínálat és a kereslet eléggé állandó, nincsenek különösebben izgalmas árkilengések, minden csak úgy halad a maga megszokott módján.

Dom Pérignon szobra a franciaországi Épernayban. Szerkesztett kép. (Forrás: Depositphotos)Dom Pérignon szobra a franciaországi Épernayban. Szerkesztett kép. (Forrás: Depositphotos)

Idén azonban máshogy alakultak a dolgok, a későőszi vásárlás-cunami találkozott a szűkös idei készletekkel, és együtt összehozták a csúcsévet. A Financial Times szerint a hirtelen változást az okozta, hogy berobbantak a piacra az úgynevezett termelői pezsgők, vagyis azok az italok, melyeket a borász saját maga állít elő a saját szőlőjéből termelt saját borából, ahelyett, hogy a bort továbbpasszolná egy pezsgőháznak, hogy ott aztán számos további beszállító nedűjével együtt buborékosítsák fel. (Vagyis ugyanaz látható most a pezsgőknél, mint ami például a kávépiacon évekkel korábban végbement: a hipszterkultúra felfutásával divatba jöttek a kézműves/speciality kávézók, mely hatására sokszorosára nőtt a dűlőszelektált kávék iránti kereslet - a szerk.)

Vennének, ha volna mit

A mostani felvásárlási hullám sztárjai a 2008-as és a különösen kiváló 2012-es évjáratú luxuspezsgők. A borkereskedő Oeno Group igazgatója, Justin Knock szerint az amerikai borfelvásárlók körében erősödött meg nagyon a kereslet - ők a pandémia alatt nagy profitokat raktak zsebre a protfólióikkal, van tehát most mit elkölteniük.

Csak hát eladó italból van kevesebb: tavaly a pezsgőkereskedők szövetsége úgy határozott, hogy a pandémia miatt visszafogják a termelést, idén pedig az Európa-szerte lecsapó jégverések, majd később a lisztharmat gondoskodott arról, hogy szegényesebb legyen a szőlőtermés, és most se lehessen nagyobb mennyiségű újpezsgőről álmodozni. És mivel elapadt az italutánpótlás, a pezsgőkészítők jobban ragaszkodnak a régebbi évjáratú készleteikhez, kevesebb vintage palackot engednek ki a piacra.

A rekorddrágulók

A Liv-ex pezsgőindexe szerint a legkeresettebb pezsgők közé tartozott idén a 2002-es évjáratú Salon, mely 80 százalékos áremelkedést produkált az évben, így most 12 palackért 10 ezer fontot - több mint 4,4 millió forintot - kérnek el. Louis Roderer 2008-as Cristal Rose-a 60 százalékot drágult, a szintén 2008-as Dom Pérignon 46 százalékot, a 2000-es Krug pedig 62 százalékot.

Nem minden vintage pezsgő brutálisan drága. Belsős iparági források arról beszéltek az FT-nek, hogy itt is simán meg lehet csípni nagy klasszikusokat jó áron, többségüket a legjobb Bordeaux-i borok árának töredékéért kínálják. A borbefektetők újabban ilyen palackokra vadásznak, hogy diverzifikálják a portfóliójukat. Most persze ilyeneket is nehezebb találni, mivel, mint fentebb írtuk, a pezsgőházak egyelőre visszatartják a régebbi készleteiket.

És persze ellenpélda is jut az olcsó klasszikusokra: múlt hónapban egy "extrém ritka" üveg, 1874-es évjáratú Perrier-Jouët közel 43 ezer fontért, vagyis mintegy 19 millió forintért kelt el egy árverésen Londonban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár A húsevés gyilkolja a testet és a környezetet - mondja több EU-ország minisztere
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 12:18
Húst hússal. Na, ennek legyen most vége! - mondják a politikusok, de a termelők és a lakosság egy része is ellenkezik.
Agrár Árstop: mit ér mindez, ha nem lesz csirkehús
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 11:54
Átmeneti hiány alakulhat ki baromfihúsból a Baromfi Termék Tanács szerint, tudósít az RTL Híradó. Szerintük 15-20 százalékkal zuhanhat a termelés, ha a kereskedők nem fizetnek többet a csirkéért.
Agrár Komoly gondban van a magyar dió
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 14:28
Átalakult a világpiac, ami nem tesz jót a magyar diótermésnek. 
Agrár Elképesztő ütemben nőttek tovább a mezőgazdasági felvásárlási árak
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 12:08
Átlagosan 27,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat a mezőgazdasági felvásárlási árak novemberben, van olyan termék, amely 69 százalékkal drágult tavalyhoz képest.
Agrár Olcsóbb sör, bor és pálinka jöhet - ha a NAV is úgy akarja
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 13:58
Kedvezményes jövedékiadót lehet alkalmazni a kisüzemi keretek közt termelt alkoholtartalmú italokra.
Agrár Varsó uniós jogot sértett, amikor nullára vitte egyes élelmiszerek áfáját
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 11:41
A magyar kormánynak is kicsi a mozgástere - állítja egy jogi szakértő.
Agrár A nap képe: szívolvasztó fotót posztolt Lázár János
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 17:03
Teljes az idill a mezőhegyesi birtokon.
Agrár Brutálisan megdrágult a műtrágya, és a helyzet nem lesz jobb
Privátbankár.hu | 2022. január 10. 13:38
Az elmúlt fél évben a földgáz árának az emelkedése miatt a háromszorosára ment fel a nitrogén műtrágya ára - tájékoztatták szakértők az osztrák APA hírügynökséget.
Agrár Tele vannak távol-keleti munkásokkal a kertészetek, de így is sincs elég dolgozó
Privátbankár.hu | 2022. január 7. 11:06
De a távol-keleti munkások sincsenek ide ragasztva, lelépnek, ha jobb ajánlatot kapnak, és ez tovább súlyosbítja a munkaerőhiány okozta gondokat a mezőgazdaságban. 
Agrár Önálló élelmiszerellátás kell az országnak - bőven van most kihívás
Privátbankár.hu | 2022. január 6. 10:18
Az élelmiszeriparban is komoly kihívásokat jelent az energiaárak jelentős emelkedése - mondta el Makai Szabolcs, az Opus Global élelmiszeripari divíziójának vezetője. 
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló