6p

Lecsendesedik az élelmiszer-infláció, de gyorsul a koncentráció. Ezt előlegezték meg szerdán az Erste Elemzői Klubjában, amelyet az élelmiszerárak alakulásáról, inflációs kilátásokról tartottak.

Történelmi helyzet alakult ki 2022-ben! Párhuzamosan emelkedtek a hazai mezőgazdasági és az élelmiszeripari árak, amire régen volt példa. Meg is tévesztette ez a piaci szereplőket: azt hitték, lehetőségük lesz a költségeiket beépíteni az áraikba, de nem így lett. Továbbra is a kereskedelmi láncok képesek alakítani az áraikat... Ezzel magyarázta Fórián Zoltán, az Erste Agrár Központ -Elemzés vezető agrárszakértője az elemzői klub szerdai rendezvényén, hogy mi vezetett az unióban példátlan csaknem 50 százalékos magyarországi élelmiszer-inflációhoz.  

Az a “mezőgazdaság átka”, hogy a terményei jelentős része tőzsdei cikk. Fórián Zoltán szerint ezért a 2022.-es árhullámzást is a koronavírus-járvány, a háború okozta tőzsdei hangulat, illetve itthon a központi piaci beavatkozások (árstopok, exportkorlátozások) keltette hisztéria hullámok okozták. A piaci beavatkozásoktól, különösen az árfigyelőtől, a szakember azt várja, hogy az idén a drágulás üteme lecsendesedik és “sokkal kisebb ármogásokat fog mutatni az élelmiszer-értéklánc”. Mivel a magyar mezőgazdaság exportorientált, a nemzetközi piaci változások erősen hatnak az árakra, így a magyar agribusiness külpiacain is gondok adódtak egyebek között az exportot korlátozó intézkedések miatt. Így “az export-potenciálunkat sem tudjuk kihasználni.” - emlékeztetett Fórián Zoltán az ukrán gabona behozatala okozta hazai krízisre. Ez az oka, hogy - bár három hónap múlva indul az idei aratás - még mindig tele vannak a hazai magtárak.

Az ukrán termények uniós behozatalával a hazai árak is estek, sok gazdaságokban veszteséges lett a növénytermesztés, ami szerkezetváltásra készszeríti a termelőket. Változtatni kell a mindössze 4-5 fő növényre alapozott sokévtizedes gyakorlaton, és olcsó tömegtermelés helyett újra minőségi árut kell előállítani. Ez azonban nem jelenti azt, hogy “el kellene felejteni a búzát”, csak a szakember szerint javítani kell a minőséget. Például úgy, hogy takarmány helyett vetőmagot, vagy a keresettebb, drágább étkezésit, akár “tésztabúzát” termelnek, lehetőeg fokozva a feldolgozottságot.

Őszre megáll a drágulás
A FAO élelmiszer-árindexe (FFPI) szerint 40 hónapja emelkednek a globális élelmiszerárak, de két éve lassul, és az idén tovább csökken a drágulás mértéke. Az FFPI februárban 117,3 ponton állt, amely 0,9 ponttal kisebb a januárinál és 13,8 ponttal marad el az egy évvel korábbitól. Az Erste előrejelzése szerint az idén az FFPI tovább csökken, de lassuló ütemben: kisebb lesz a drágulás. Az őszre pedig visszaállhat a referencia-időszakot jelentő 2014-2016-os évek átlagára.

Fordulatot hozott viszont, hogy sok év után jövedelmezőbbé vált az állattenyésztés a növénytermesztésnél. Fórián Zoltán a nyugat-európai, főleg a német piaci változásoknak tulajdonította például, hogy 670 forintra nőtt az élősertés felvásárlási ára. Így újra nyereséges lett a sertéshizlalás, megállt az állomány kétévtizedes csökkenése. Az idén már nő a sertés-, és ezen belül a kocaállomány. Hasonlóan ígéretes, hogy a tejpiacon is élénkül a kereslet.

Ami viszont továbbra sem változott, Fórián Zoltán ezt az agrárgazdaság Achilles-sarkának is nevezte, hogy uniós mércével versenyképtelen a hazai élelmiszeripar, amelytől szerinte gyorsulni fog a koncentráció. Sok az eladó cég, és sok idős gazda hagyja el a piacot. A koncentrációval azonban nemcsak a tőke, a tudás koncentrálódik, növeli a hatékonyságot is.

Ez a kosár egyharmada
Az élelmiszerárak alakulása meghatározó a hazai fogyasztói árindexben, részaránya az elmúlt években (pandémia, Európa-rekorder infláció, tavalyi recessziós év) még tovább is nőtt. Idén az élelmiszerek súlya a fogyasztói kosárban elérte a 30 százalékot, amellyel ez a legjelentősebb termékcsoport az infláció alakulása szempontjából. A magyar élelmiszerhányad uniós összevetésben nem számít kirívónak, de összességében a magasabbak közé tartozik, ugyanakkor messze elmarad a régióban például a szlovák vagy a román értéktől – hívta fel a figyelmet Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője.

Egy kérdés kapcsán arra is kitért a szakember, hogy a gazdasági válságban a fogyasztás rossz, egészségtelenebb irányba változik. A drágulással és a csökkenő kereslettel az ár, azaz az akcióvadászat lett az első: a kisebb hozzáadott értékű, rosszabb minőségű olcsóbb terméket vásárolják. Ez az egészségtelenebb fogyasztás viszont Fórián Zoltán szerint lehetőség a “mentes” termékeket előállító élelmiszergyártónak.

Ami a kilátásokat illeti, az elemzők egyetértettek abban, hogy az idén már visszafogja az inflációt az élelmiszerárak alakulása, lassul a drágulás. A mezőgazdasági termelői árak éves szinten így 2-4 százalékkal, az élelmiszeripar belföldi árai 3-5 százalékkal nőhetnek. Az élelmiszerek kiskereskedelmi ára pedig átlagosan 3-4 százalékkal haladhatja meg az egy évvel korábbi szintet – mondta Fórián Zoltán, az Erste Agrár Központ képviselője.

Bár a mezőgazdasági termelői árak - a tavalyi 16 százalékos visszaesés után - idén kis mértékben, 2-4 százalékkal emelkedhetnek, a gazdák nem dőlhetnek hátra. Tavaly a mezőgazdasági beruházások folyó áron számolva hat százalékkal maradtak el az előző évi csúcstól, míg a gépek és alkatrészek vásárlása összesen 20 százalékkal esett vissza – mindkét esetben hatéves trend tört meg a csökkenéssel.

Ahhoz, hogy ezekben a folyamatokban kedvező fordulat következzen be, nem csak az új pályázati ciklusra, hanem a jövedelemtermelő képesség javulására is szükség van. Az Erste elemzői szerint erre leghamarabb 2025-ben lehet számítani, amikor az idén beadott pályázatok megvalósítási szakaszba érnek.

Az Erste elemzői szerint ugyan az infláció szempontjából kedvező, hogy egy ideje csökken a globális élelmiszerinfláció mértéke, amint azt a FAO élelmiszer-árindexe (FFPI) is mutat. Azt azonban elsősorban a fogyasztói kereslet fogja meghatározni, milyen mértékű átárazásokat képesek érvényesíteni a szektor szereplői a közeljövőben. Arra is figyelmezetnek, hogy árkockázatokat generálnak a kiskereskedelmi cégeket sújtó különadók és szabályozói terhek. Így a fogyasztás várt élénkülése könnyen ismét magasabb inflációs nyomáshoz vezethet e szektorban. “Mindent összevetve az élelmiszerárak alakulása 2024-ben, az előző két évvel ellentétben, nem felfelé, hanem lefelé húzhatja az inflációt, amely idén az Erste előrejelzése szerint 4,7 százalék lehet” – előlegezte meg Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Éhségsztrájk kezdődött a varsói parlamentben
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 16:44
Éhségsztrájkba kezdett hétfőn a varsói szejm székházában a gazdák egy csoportja, amely már négy napja ülősztrájkot folytatott a helyszínen - közölte a lengyel média a szejmben tartott hétfői sajtóértekezletről beszámolva, amelyen az Orka nevű földművestársaság öt tagja szólalt fel.
Agrár Beintettek az Uniónak Georgiában, gumilövedékek is repültek
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 06:57
Elfogadták az orosz mintára készült törvényt, ez sokaknak nem tetszett.
Agrár Fellélegezhetnek az ukránok? Hazamennek a tüntető gazdák
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 10:56
Nem kaptak további engedélyt, így befejeződik a lengyel gazdák blokádja.
Agrár Meghosszabbították az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentességét
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 16:26
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta azt a megállapodást, amely szerint Ukrajna túlnyomórészt vám- és mennyiségi korlátozás nélkül hozhatja be az Európai Unióba a termékeit, köztük a mezőgazdasági termékeket további egy éven át. 
Agrár Lehullt a lepel: ezért nálunk drágult a legjobban az élelmiszer az EU-ban
Szirmai S. Péter | 2024. április 9. 14:18
Az Európai Unióban Magyarországon rakódik a legtöbb adóteher az élelmiszerek árára, ezért itthon szinte már minden élelmiszer drága – emlékeztet Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSz) elnöke. Ezért is kevés a nyereség, elmaradtak a fejlesztések, probléma van a magyar élelmiszeripar hatékonyságával, versenyképességével.
Agrár Nagyot gurított az egyik legnagyobb hazai mezőgazdasági cég
Privátbankár.hu | 2024. április 2. 13:53
Jelentősen megemelkedett az export aránya az árbevételből az UBM Csoportnál. Az orzság egyik legnagyobb agrárcége kivitele további bővítését tervezi.
Agrár A franciák és a lengyelek még szigorúbbak lennének az ukránokkal
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 06:31
Franciaország és Lengyelország kedden az Ukrajnából származó élelmiszerek behozatalának szigorúbb visszaszorítását szorgalmazta, hogy megakadályozzák az EU mezőgazdasági piacainak destabilizációját és a dühös gazdák további felháborodását.
Agrár Újabb fordulat a bolti kasszáknál, a pénztárosok legyőzik a riválisaikat
Buksza blog | 2024. március 19. 10:39
Várhatóan Európában is vissza fognak szorulni az önkiszolgáló pénztárak, ahogy az az Egyesült Államokban már elkezdődött. A magyarázat ugyanis univerzális: nagy a lopási és a félreszkennelési veszteség.
Agrár Valami mázsaszámra bűzlik Prágában
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 13:02
Cseh gazdák trágyát szórtak kormányzati épületek elé Prágában csütörtökön, felújítva korábbi tiltakozásukat a cseh főváros utcáin.
Agrár Bortragédia Spanyolországban, 2,5 millió eurónyi italt tettek tönkre
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:39
Öt tartály tartalma ment kárba, bosszú is állhat a háttérben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG