(Fotó: Wikimedia Commons) |
A Világgazdaság az Agrárgazdasági Kutató Intézet adataira hivatkozva írja: az év első nyolc hónapjában több, mint másfélszeresére nőtt az élősertés-behozatal Magyarországon, miközben az export 6 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 8 százalékkal, értéke pedig 19 százalékkal emelkedett 2017 első nyolc hónapjában, miközben a kivitel mennyisége 8, az érték pedig 25 százalékkal nőtt. A legtöbb húst egyébként Kína, az Egyesült Államok, Kanada és Brazília vásárolja fel, így a globális piacon további növekedést várnak a szakértők.
Az AKI közlése szerint a belföldi termelésű vágósertés termelői ára, áfa és szállítási költség nélkül, kilogrammonként 471 forint volt 2017 októberében, ami 2,5 százalékkal kisebb az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. Az adatok alapján a darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 5,4 százalékkal mérséklődött 2017 októberében az egy évvel azelőttihez képest, a kereskedelemben viszont ugyanebben az időszakban ellenkező utat jártak be az árak: a rövidkaraj fogyasztói ára 3 százalékkal, a sertéscombé pedig 7 százalékkal nőtt.