<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A méhpopulációt védő lépés komoly visszaesést okozhat az régió mezőgazdasági termelésében.

Az Európai Unió további növényvédőszerekre vezetne be tilalmat, amelyek a méhek pusztulásával hozhatóak összefüggésbe, a döntés ugyanakkor nehéz helyzetbe hozná az ilyen szereket gyártó cégeket, többek között a Bayert és a Syngenta AG-t – írja a Bloomberg.

A tagországok brüsszeli ülésén szavazták meg a neonikotinoidok használatát az ültetvényeken, kivéve a üvegházakban. Az Európai Bizottság javaslatát tizenhat ország is elfogadta, így többségi döntéssel fogadták el a tervezetet. A következő hetekben a Bizottság is véglegesíti a tilalmat, ami következő évtől lép életbe.

A neonikotinoidokat általában permetezőszerként használják, hogy elriassza a kártevőket a magvaktól. 2013-ban már megtiltották ilyen vegyi anyagok használatát a repcemag, a napraforgó, valamint a kukorica esetében, miután több tanulmány is összefüggéseket tapasztalt a méhpopuláció visszaesésével. A pénteki szavazást az Európai Élelmiszerbiztonsági Bizottság felülvizsgálata alapján kezdeményezték, ami arra a következtetésre jutott, hogy ezek a szerek valóban veszélyeztetik a méhek egészségét.

Visszavetheti a termelést

A döntés értelmében három további vegyszert nem használhatnak a növényeken,  a klotianidint, a imidaklopridet, valamint a tiametoxamt. A Európai Unió egészségügyi és élelmiszerbiztonsági boztsa elmondta: a méhpopuláció kérdése továbbra is kiemelt fontosságú, mivel kulcsfontosságú szerepet tölt be a biodiverzitás, az élelmiszeripar és a környezetvédelem területén is.

Érthetetlen: miért van ebből az élelmiszerből hiány Magyarországon?

További részletek >>>

Az ágazati szereplők szerint ezen vegyi anyagok tilalma megnehezítheti különböző termények, például a búza és a cukorrépa termelését is. Az Európai Cukorrépa Termesztők Nemzetközi Szövetségének jelentése szerint a neonikotinoidok használatának korlátozása az EU cukorrépa termélésben is éreztetheti hatását, a becslések szerint 10-50 százalék körüli visszaeséshez is vezethet.

Az Európai Növényvédelmi Szövetség – amely a védőszer termelőket képviseli – ellenzi a tilalmat, álláspontjuk szerint a döntést nehéz helyzetbe hozza majd az európai mezőgazdaságot. Hozzátették: Idővel nyilvánvalóvá válik, milyen hatása lesz annak, ha eltiltják ilyen kulcsfontosságú eszközöktől a gazdákat és az európai élelmiszeripar egészét.

A gyártók szerint minimális a veszély

Elemző cégek szerint számos termelő máris visszavette a repcetermelési kvótáját az alacsonyabb terméshozam és az emelkedő növényvédelmi költségek miatt. Minden korlátozás, ami jelenleg forgalomban lévő anyagokat érint, korlátozza a lehetséges alternatívák számát – ha pedig alig marad ilyen eszköz, az erősen érezteti majd hatását a terméshozamon.

A szélesebb korlátozása Bayer és Synergia eladásait is visszavetheti, aki számos ilyen szert gyártanak. Tavlay hivatalosan is felléptek a javaslattal szemben, az ezzel kapcsolatos bírósági döntés jövő hónapban várható. A svájci székhelyű Synergia szerint ezek a termékek csak minimálisan jelentenek veszélyt a méhek életére. A Bayer közleményében elmondta: nem indokoltak a korlátozások, a döntés negatívan hathat az európai mezőgazdasági szektorra.

A német környezetvédelmi miniszter szerint ugyanakkor a tilalom tényleg segíthet lelassítani, vagy akár megállítani a ökológiailag kulcsfontosságú élőlények pusztulását. Ehhez azonban meg kell változtatnunk jelenlegi gyakorlatunkat a növényvédő szerek alkalmazásával kapcsolatban, a méhpopuláció visszaesése igencsak komoly probléma, így cselekedni kell – tette hozzá Svenja Schulze.

Baj van: idén is aranyárban lesz a kedvenc gyümölcsöd

Akkora rügykárok keletkeztek a gyümölcsösökben a fagy miatt, hogy szinte alig lesz termés. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Nem jön tulipán Amszterdamból? Gázválság sújtja a holland üvegházakat, helyzetbe kerülhet a magyar zöldségtermesztés
Tiszóczi Roland | 2022. szeptember 11. 05:49
Közel egynegyedével csökkentették gázfelhasználásukat a holland üvegházak, miközben az ágazat 40 százaléka, különösen a virágtermesztők bajban vannak. Egyes üvegházi növények termesztése Spanyolországba, Marokkóba, Kenyába vagy akár hazánkba is költözhet. A magyar zöldségtermesztés a geotermikus energia üvegházakban történő nagyarányú felhasználása miatt most relatíve jó helyzetbe kerülhet.
Agrár Búcsút inthetünk október 1. után az árstopoknak?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 27. 12:56
Ha két szakmai érdekképviseleten múlna, akkor mindenképpen.
Agrár Horrorárakon lehet majd tojást venni?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 27. 07:22
Karácsonyig is eltarthat a tojás drágulása, így az év végére elérheti a 100 forintot a darabár.
Agrár Putyin letarolja az ukrán földeket, de így is lesz elég krumpli és gabona Ukrajnában
Mester Nándor | 2022. augusztus 24. 19:38
Az agrár cégeknél viszont nincs elég férfi, elvitték őket katonának.
Agrár Az aszály a szüretet is előbbre hozta
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 22. 12:26
Az időjárási körülmények a szőlőnek sem kedveztek, ezért korábban kezdődik a szüret és áremelkedés is indokolt lenne.
Agrár Egy szomorú nyár mérlege: kegyetlen erdőtüzek tomboltak Európában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 17:03
Idén jegyezték fel a legsúlyosabb erdőtüzeket azóta, hogy 2006-ban megkezdték a természeti tűzkárok közös regisztrálását. 
Agrár A héten sem várható eső, egyre tragikusabb aszály sújtja Magyarországot is
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 19:11
A hőség és az aszály is fokozódik a következő napokban.
Agrár Nincs megállás, megint nőttek a termelői árak a mezőgazdaságban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 13:55
Az előző havi megtorpanás után júniusban ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése: a felvásárlási árak a májusi 45,4 százalék után júniusban átlagosan 48,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint.
Agrár Csak döcögött az iparunk
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:18
Júniusban az ipari termelés volumene 1,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztítva 4,8 százalékkal nőtt. Az előző havinál 0,6 százalékkal nagyobb volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított kibocsátás - erősítette meg pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Agrár Bekeményít az MNB az agrárbiztosítókkal szemben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 10:52
A növénytermesztőknek egyre súlyosabb károkat okozó csapadékhiány és hőhullámok nyomán az MNB kiemelten tekinti át a továbbiakban, hogy a mezőgazdasági biztosítók eleget tesznek-e az aszálykárok gyorsított felmérésére és kárkifizetésére vonatkozó kormányzati elvárásnak.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG