TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A méhpopulációt védő lépés komoly visszaesést okozhat az régió mezőgazdasági termelésében.

Az Európai Unió további növényvédőszerekre vezetne be tilalmat, amelyek a méhek pusztulásával hozhatóak összefüggésbe, a döntés ugyanakkor nehéz helyzetbe hozná az ilyen szereket gyártó cégeket, többek között a Bayert és a Syngenta AG-t – írja a Bloomberg.

A tagországok brüsszeli ülésén szavazták meg a neonikotinoidok használatát az ültetvényeken, kivéve a üvegházakban. Az Európai Bizottság javaslatát tizenhat ország is elfogadta, így többségi döntéssel fogadták el a tervezetet. A következő hetekben a Bizottság is véglegesíti a tilalmat, ami következő évtől lép életbe.

A neonikotinoidokat általában permetezőszerként használják, hogy elriassza a kártevőket a magvaktól. 2013-ban már megtiltották ilyen vegyi anyagok használatát a repcemag, a napraforgó, valamint a kukorica esetében, miután több tanulmány is összefüggéseket tapasztalt a méhpopuláció visszaesésével. A pénteki szavazást az Európai Élelmiszerbiztonsági Bizottság felülvizsgálata alapján kezdeményezték, ami arra a következtetésre jutott, hogy ezek a szerek valóban veszélyeztetik a méhek egészségét.

Visszavetheti a termelést

A döntés értelmében három további vegyszert nem használhatnak a növényeken,  a klotianidint, a imidaklopridet, valamint a tiametoxamt. A Európai Unió egészségügyi és élelmiszerbiztonsági boztsa elmondta: a méhpopuláció kérdése továbbra is kiemelt fontosságú, mivel kulcsfontosságú szerepet tölt be a biodiverzitás, az élelmiszeripar és a környezetvédelem területén is.

Érthetetlen: miért van ebből az élelmiszerből hiány Magyarországon?

További részletek >>>

Az ágazati szereplők szerint ezen vegyi anyagok tilalma megnehezítheti különböző termények, például a búza és a cukorrépa termelését is. Az Európai Cukorrépa Termesztők Nemzetközi Szövetségének jelentése szerint a neonikotinoidok használatának korlátozása az EU cukorrépa termélésben is éreztetheti hatását, a becslések szerint 10-50 százalék körüli visszaeséshez is vezethet.

Az Európai Növényvédelmi Szövetség – amely a védőszer termelőket képviseli – ellenzi a tilalmat, álláspontjuk szerint a döntést nehéz helyzetbe hozza majd az európai mezőgazdaságot. Hozzátették: Idővel nyilvánvalóvá válik, milyen hatása lesz annak, ha eltiltják ilyen kulcsfontosságú eszközöktől a gazdákat és az európai élelmiszeripar egészét.

A gyártók szerint minimális a veszély

Elemző cégek szerint számos termelő máris visszavette a repcetermelési kvótáját az alacsonyabb terméshozam és az emelkedő növényvédelmi költségek miatt. Minden korlátozás, ami jelenleg forgalomban lévő anyagokat érint, korlátozza a lehetséges alternatívák számát – ha pedig alig marad ilyen eszköz, az erősen érezteti majd hatását a terméshozamon.

A szélesebb korlátozása Bayer és Synergia eladásait is visszavetheti, aki számos ilyen szert gyártanak. Tavlay hivatalosan is felléptek a javaslattal szemben, az ezzel kapcsolatos bírósági döntés jövő hónapban várható. A svájci székhelyű Synergia szerint ezek a termékek csak minimálisan jelentenek veszélyt a méhek életére. A Bayer közleményében elmondta: nem indokoltak a korlátozások, a döntés negatívan hathat az európai mezőgazdasági szektorra.

A német környezetvédelmi miniszter szerint ugyanakkor a tilalom tényleg segíthet lelassítani, vagy akár megállítani a ökológiailag kulcsfontosságú élőlények pusztulását. Ehhez azonban meg kell változtatnunk jelenlegi gyakorlatunkat a növényvédő szerek alkalmazásával kapcsolatban, a méhpopuláció visszaesése igencsak komoly probléma, így cselekedni kell – tette hozzá Svenja Schulze.

Baj van: idén is aranyárban lesz a kedvenc gyümölcsöd

Akkora rügykárok keletkeztek a gyümölcsösökben a fagy miatt, hogy szinte alig lesz termés. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Kovács Zoltán küldetését meghosszabbította Orbán Viktor - még egy újat is adott
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 07:17
Kovács Zoltánt megerősítik kormánybiztosi beosztásában, tovább szervezheti a vadászati gigakiállítást - és mostantól a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust is.
Agrár Jövőre kedvezőbben adóznak a mezőgazdasági kisvállalkozások
Privátbankár.hu | 2020. november 17. 17:44
A korábbinál kedvezőbb módon kell majd adózniuk az agráriumban tevékenykedő kisvállalkozásoknak. Az új jogszabály életszerű változásokat is hozott.
Agrár A lízingpiacon az agrárgép-finanszírozás komoly bővülésen ment keresztül
Privátbankár.hu | 2020. október 24. 15:07
A koronavírus-járvány ellenére az agárgép-lízing tartja magát, a finanszírozott összeg közel 1 százalékkal emelkedett a második negyedévben, a teljes portfólió értéke pedig 11 százalékkal 192 milliárd forint fölé nőtt - közölte a Magyar Lízingszövetség. Az utóbbi években részben a lízingfinanszírozásnak, ezen belül a kedvezményes jegybanki hitelprogramoknak köszönhetően korszerűsödött a magyarországi agrárgéppark, ez pedig hosszabb távon segíti az ágazat és a teljes gazdaság fejlődését.
Agrár Nem elég a Covid, még a sertéspestis is pusztít
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 11:32
Az előző negyedévi, 27,5-ről 30,5-re emelkedett a Takarék AgrárTrend Index értéke. Az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom jelentős mértékű bővülése jótékonyan hatott az egyes termékpályák szereplőire, továbbá a vendéglátóhelyek újranyitása is javuló hangulatot eredményez a mezőgazdaságban. Az előző negyedévhez képest csak a sertéságazat kilátásai romlottak, miután szeptemberben Németországban megjelent a sertéspestis.
Agrár A világgal kell versenyeznünk a búzáért - újabb lisztáremelés jön
MTI | 2020. október 21. 06:35
Nehezen vásárolnak most a malmok megfelelő, jó minőségű búzát a piacon, az árak a tonnánkénti 60 ezer forintot is elérik, helyenként pedig már meghaladják. Ez az aratás kezdete óta 20 százalékos áremelkedésnek felel meg - írja gabonakereskedői forrásokra hivatkozva a Világgazdaság szerdai száma.
Agrár Lesz olyan magyar termelő, akinek nagyon fog fájni a brexit
Király Béla | 2020. október 20. 17:04
A múlt heti uniós csúcson sem született érdemi eredmény a britekkel folyó tárgyalásokról, így egyre fenyegetőbb a megállapodás nélküli brexit. Ha év végig nem sikerül megegyezni, akkor jövőre vámok sújtják majd az uniós termékeket, ez pedig sok mezőgazdasági termelőnek is veszélyezteti majd a piacát. Magyar vállalkozások is lehetnek közöttük.
Agrár Patthelyzetben a BKV, óriási kötbért kell fizetnie
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 07:47
Egy 15 évvel korábbi ingatlan eladása miatt kell a BKV-nak 1,2 milliárd forintos kötbért fizetnie. Ráadásul az összeg napról-napra növekszik, mert esély sincs a telep átadására.
Agrár Most ért véget a tavaszi korona-spórolás, viszik a gazdák a traktorokat, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 09:08
40 százalékkal több új traktort adtak el szeptemberben, mint egy évvel korábban.
Agrár Új adókönnyítések: októberben a parlament elé kerülhet
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 4. 07:31
A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) a héten jelentős adóügyi könnyítésekről döntött, amelyek fókuszában az adóbürokrácia jelentős csökkentése állt, mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
Agrár Öt embernek lett pozitív a mintája a Lázár János felügyelte cégnél
MTI | 2020. szeptember 20. 10:48
Mindenkit leteszteltek a mezőhegyesi  agrárvállalatnál.
Friss
hírlevél