<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Közel egynegyedével csökkentették gázfelhasználásukat a holland üvegházak, miközben az ágazat 40 százaléka, különösen a virágtermesztők bajban vannak. Egyes üvegházi növények termesztése Spanyolországba, Marokkóba, Kenyába vagy akár hazánkba is költözhet. A magyar zöldségtermesztés a geotermikus energia üvegházakban történő nagyarányú felhasználása miatt most relatíve jó helyzetbe kerülhet.

Pieter Wijnen, holland üvegháztulajdonos a zöldségtermesztésre szeretne koncentrálni, de mióta Oroszország februárban megtámadta Ukrajnát, élete inkább a gáz- és villanyárak körül forog, nem pedig az uborka és a piros és sárga kaliforniai paprika körül.

„Egy ilyen üvegházat télen fel kell fűteni” – mondta a Reuters kérdésére a dél-hollandiai Limburg tartományban található 32 hektáros létesítményéről, ahol évi 11 millió kilogramm paprikát termeszt, elsősorban a német piacra. Most kisebb területen csak kígyóuborkával foglalkozik majd, és a megtermelt felesleges villamosenergiát visszatermeli a hálózatba a költségek fedezésére.

Hollandia az üvegházaknak köszönhetően az Egyesült Államok után a világ második legnagyobb mezőgazdasági exportőre. Fotó: Depositohotos
Hollandia az üvegházaknak köszönhetően az Egyesült Államok után a világ második legnagyobb mezőgazdasági exportőre. Fotó: Depositohotos

Hollandia az üvegházaknak köszönhetően az Egyesült Államok után a világ második legnagyobb mezőgazdasági exportőre. A 8 milliárd eurós ipar alapját eddig az olcsó gáz adta, most azonban olyan válsággal néz szembe, amely felgyorsítja a más energiaforrásokra történő átállást, eközben viszont számos vállalkozás csődöt jelenthet. Miután Putyin korlátozza a gázszállítást az Ukrajna elleni invázió miatt bevezetett nyugati szankciókra válaszul, az európai árak az egy évvel ezelőtti szint több mint huszonötszörösére emelkedtek.

A Glastuinbouw Nederland iparági csoport szerint 3000 tagjának akár 40 százaléka is pénzügyi nehézségekkel küzd. Ez azt jelentheti, hogy kevesebb a szezonon kívüli gyümölcsöt, zöldséget és virágot árulnak majd az európai szupermarketekben, és a termelés a melegebb országokba, például Spanyolországba, Marokkóba és Kenyába költözik.

A közelmúltig a holland üvegházak évente mintegy hárommilliárd köbméter gázt használtak fel, ami az országos összmennyiség mintegy 8 százalékát teszi ki. Ez a mennyiség a megújuló alternatívák elérhetőségének növekedésével egyre csökken, de a termelők szerint az idei csökkenés mértéke legalább annyira a szorongás, mint az alkalmazkodás jele.

A holland statisztikai hivatal szerint az ipar gázfelhasználása 23 százalékkal esett vissza az idei év júniusig tartó időszakában. Ez a csökkenés azonban nemcsak az átállás jele: „Számos termelő úgy dönt, hogy bezárja üzletét, mert rövid távon nem számít javulásra”

– mondta Michel van Schie, a Royal HollandFlora szövetkezet képviselője, amely a világ legnagyobb virágárverését működteti az Amszterdamtól délre fekvő Aalsmeerben.

Ezzel párhuzamosan a holland szupermarketek előzetesen mintegy harmadával csökkentették a virágrendeléseiket, mert arra számítanak, hogy a fogyasztók kevesebbet fognak költeni a megélhetési költségek jelentős növekedése miatt – tette hozzá.

A holland üvegházi növénytermesztés felfutása a groningeni gázmező öröksége, amely évtizedekig Európa legnagyobb gázmezője volt, mígnem a 2010-es években a termelést az általa kiváltott földrengések miatt leállították.

Néhány nagyobb üvegházban, mint például a Wijnenében, olyan helyszíni kogenerációs erőművek működnek, amelyek gázt égetve hőt és villamos energiát is termelnek – ez egy igen hatékony rendszer, amely 2,4 gigawatt kapacitással rendelkezik országszerte, ami a teljes hollandiai kapacitás mintegy 14 százaléka.

Sok üvegháznak nagyobb szüksége van a hőre, mint a villamos energiára, és az áram csúcsfogyasztása idején el tudja adni a felesleges energiát.

Egyes üvegházak a fűtéshez biomasszába fektettek be, bár a fa egyre drágább, vagy nem is áll rendelkezésre. Néhány geotermikus fűtéssel is rendelkezik, de alapvetően mindegyik a nap energiáját, azaz üvegházhatást használ a hőmérséklet növeléséhez.

Mivel a groningeni termelés leállt, a Wijnen 30 millió eurót fektetett be egy geotermikus projektbe és biomassza-erőművekbe. Ironikus módon a gázüzemű létesítményei, amelyekkel villamos energiát termel vissza a hálózatba jelenleg mentőövként szolgálnak számára.

A Rabobank munkatársa, Van Rijswick szerint a jelenlegi válság átalakíthatja az iparágat, és a helyi termelést erősíti majd: mintha visszamennénk a történelemben, Spanyolország télen termel, az észak-európai országok pedig nyáron termelik a honos zöldségeiket. Egyesek szerint ennek talán így kellene lennie.

A holland üvegházak tehát gázzal, míg a lengyel termelők szénnel fűtik üvegházaikat, melynek ára szintén sokszorosára emelkedett. Mindez helyzetbe hozhat egyes magyar termelőket: számos hajtatott zöldségeket termesztő kertészet akár komoly versenyelőnyhöz is juthat a nemzetközi piacokon, itthon ugyanis jelentős részben geotermikus energiával, termálkúttal fűtik a hajtatott zöldségek melegházait.

A magyar mezőgazdaság helyzetével kapcsolatban laptársunknál, az Mforon megjelent cikkünkben olvashat bővebben: Az aszálykár nagyrészt a saját hibánk, elherdáljuk kincseinket – interjú Raskó György agrárközgazdásszal

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Megzuhant idén a magyar mezőgazdaság
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 09:21
A KSH idei évre vonatkozó első becslésében rémisztő számokat lehet olvasni.
Agrár Az ársapka hatása: jövő év végéig többezer kisbolt húzhatja le a rolót – véli Raskó György
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 19:14
Immár 21. alkalommal került sor lapcsoportunk Klasszis Klub-rendezvényére, amelyen 2021 februárjától havonta rendszeresen beszélgetünk a hazai közélet egy-egy neves személyiségével, egy órán keresztül. Ezúttal Raskó György agrárközgazdász, gazdálkodó, az Antall-kormány idején, 1991-94 között a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára volt a vendégünk, akinek nemcsak mi, hanem a szép számú nézőközönség is feltehette és fel is tette a kérdéseit.
Agrár Ön is kérdezhet Raskó Györgytől a Klasszis Klub csütörtöki rendezvényén!
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 11:46
Októberben immár 40 százalék volt az élelmiszerek éves inflációja. Alapvetően ez járult hozzá ahhoz, hogy az általános árszínvonal huszonhat éve nem látott szintre ment fel. Vajon ez már a csúcs, vagy látunk még nagyobb mértékű drágulást? Egyebek mellett erről is kifejti a véleményét Raskó György agrárközgazdász,  gazdálkodó, egykori államtitkár Klasszis Klubunk következő, november 24-ei adásában, amelyen ön is felteheti a kérdéseit.
Agrár Még feljebb is mehetnek az élelmiszerárak? Raskó György lesz a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 17:21
Abban, hogy az immár hónapok óta több évtizedes rekordokat döntögető hazai infláció éves szintje októberben immár 21 százalék fölé került, az energiaárak mellett alapvetően az élelmiszerárak játszottak közre, amelyek éves átlagos növekedésének mértéke immár elérte a 40 százalékot. Kérdés, hol lehet a drágulási folyamat vége? Mit kéne tennie a kormánynak és a jegybanknak? Egyebek mellett ezekről is kérdezzük Raskó György agrárközgazdászt, gazdálkodót, egykori államtitkárt Klasszis Klubunk következő, november 24-ei adásában.
Agrár ENSZ: meghosszabbítják a fekete-tengeri gabonaexport-megállapodást
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 10:14
Megállapodás született az ukrán gabona fekete-tengeri exportjáról szóló megállapodás meghosszabbításáról - jelentette be csütörtökön kiadott közleményében António Guterres ENSZ-főtitkár.
Agrár A nap képe: ásót ragadott az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. november 15. 14:52
Vidéki romantika Lázár János módra.
Agrár Van értelmük az élelmiszerár-sapkáknak? Következő Klasszis Klubunkban Raskó Györggyel beszélgetünk
Privátbankár.hu | 2022. november 14. 10:37
Abban, hogy az immár hónapok óta több évtizedes rekordokat döntögető hazai infláció éves szintje októberben immár 21 százalék fölé került, az energiaárak mellett alapvetően az élelmiszerárak játszottak közre, amelyek éves átlagos növekedésének mértéke immár elérte a 40 százalékot. Kérdés, hol lehet a drágulási folyamat vége? Mit kéne tennie a kormánynak és a jegybanknak? Egyebek mellett ezekről is kérdezzük Raskó György agrárközgazdászt, gazdálkodót, egykori államtitkárt Klasszis Klubunk következő, november 24-ei adásában.
Agrár Az ukránok verhetetlenek a tojásinflációban
Mester Nándor | 2022. november 13. 17:28
Más alapvető élelmiszerek is folyamatosan drágulnak.
Agrár Nem kell félni, lesz elég tojás és krumpli!
Privátbankár.hu | 2022. november 13. 14:54
Ezt állítja Nagy István agrárminiszter.
Agrár Csoda, ha az ársapka miatt hiány lesz a krumpliból?
Privátbankár.hu | 2022. november 13. 12:24
Az alapján, hogy a hatósági árkorlátozás alá eső termékekből hiányok alakultak ki, ez vár a héten ársapkát kapott krumplira. Ezt még valószínűbbé teszi, hogy annak termelése 10 év alatt a harmadára csökkent.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG