A banán régóta szerepel a kihalással fenyegetett növények listáján, miután emberi fogyasztásra alkalmas fajtái nem képesek ellenállni a fertőzéseknek, amelyek érik őket. Elérkezett azonban az ideje annak, hogy ausztrál kutatók megkóstolják az első genetikailag módosított banánt, amely biztosíthatja sokak kedvenc gyümölcsének túlélését - írja laptársunk, az Mfor.
Akik először fognak beleharapni a növény termésébe, azok nem csupán az elsők lesznek a világon az újfajta banán megízlelésében, hanem az az elsők lesznek a világon bárhol termeszthető kereskedelmi értékesítésre szánt génmódosított banán kóstolói között is. Az újdonság a prózai QCAV-4 nevet viseli.
Az ausztrál kormány már áprilisban kiadta a forgalomba hozatali engedélyét, ám akkor még nem voltak rajta érett gyümölcsök. Az újfajta növény mögött húsz évi kutató és fejlesztő munka áll. Az Ausztráliában legnagyobb mennyiségben termelt Cavendish fajtát módosították azzal a céllal, hogy olyan banánt kapjanak, a sem ízében, sem szagában, sem színében, sem állagában nem különbözik a hagyományos banántól. (További részletek az Mfor cikkében, amely itt olvasható.)